Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2022. 08. 23

Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím adományozásáról

2022.08.23.

Nagysáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlójának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk a), i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló a 180/2022. (V.24.) Korm. rendelet 4. §-a alapján a következőket rendeli el:

1. § Nagysáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete „Nagysáp Község Díszpolgára” címmel kívánja elismerni azon személyeket, akik tudományos, kulturális, művészi, gazdasági, politikai vagy egyéb tevékenységükkel elősegítették a község fejlődését, vagy hozzájárultak a település jó hírének, tekintélyének és megbecsülésének növeléséhez.

2. § (1) „Nagysáp Község Díszpolgára” cím annak az élő, vagy elhunyt (posztumusz) személynek adományozható, aki megfelel az 1. §-ban írt feltételek valamelyikének.

(2) „Nagysáp Község Díszpolgára” cím adományozására javaslatot a képviselő-testület tagjai, a helyi civil szervezetek és a választójoggal rendelkező nagysápi állampolgárok tehetnek.

(3) „Nagysáp Község Díszpolgára” cím évente egy főnek adományozható.

(4) A díszpolgári címmel egy díszes dobozban elhelyezett, a község címerével ellátott díszpolgári oklevél és egyéb emléktárgy jár.

(5) A díszpolgárt megillető jogok:

a) az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségeken részt vehet,

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési rendezvényeit.

3. § (1) A díszpolgári címet és az ahhoz fűződő jogait elveszti, akit a bírság a közügyektől jogerősen eltiltott, továbbá akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek.

(2) A díszpolgári cím visszavonásáról dönt a képviselő-testület, amennyiben a címmel megadományozott személy olyan kirívóan közösségellenes magatartást tanúsított, amely a cím viselésére méltatlanná teszi.

4. § Ez a rendelet 2022. augusztus 23-án lép hatályba.