Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Nagysáp község Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 28

Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Nagysáp község Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól

2022.01.28.

Nagysáp Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés c) pontjában, 5. § (4) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Vagyontárgyak meghatározása

1. § (1) Az önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyona:

1. ravatalozó (51 hrsz.)

2. Az önkormányzat korlátozottan fogalomképes nemzeti vagyona:

3. Önkormányzat épülete Nagysáp, 570/2, 570/3 hrsz.

4. Orvosi rendelő Nagysáp, 1. hrsz.

5. Általános Iskola, Nagysáp, 565 hrsz, 540 hrsz-ból 145 nm nagyságú rész

6. Óvoda Nagysáp 540 hrsz 3731 nm nagyságú rész

7. Művelődési Ház, Nagysáp, 797/1 hrsz.

8. Idősek otthona. Nagysáp, 568 hrsz.

9. A vagyonkataszterben nyilvántartott víz- és csatorna közmű vagyon.

(2) Az önkormányzat üzleti vagyonát a vagyonkataszter tartalmazza.

(3) Önkormányzati vagyon megszerzése esetén a vagyontárgy tulajdonba kerülésével egyidejűleg a képviselő-testület dönt a vagyontárgy 1. § (1)–(3) bekezdései szerinti besorolásáról.

Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló nemzeti vagyonára vonatkozó rendelkezések

2. § Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló nemzeti vagyonon vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog vagy szolgalom létesítéséről a képviselő-testület minősített többségű határozattal dönt.

A korlátozottan forgalomképes ingatlan (nemzeti vagyon) értékesítésének és hasznosításának szabályai

3. § (1) A korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyon tulajdonjogának átruházása és hasznosítása – a 7. §-ban foglalt kivétellel – a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) A korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyon tulajdonjogának átruházásáról és hasznosításáról a képviselő-testület minősített többségű határozattal dönt.

4. § (1) A bruttó 30 millió Ft értékhatár feletti korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyontárgy tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján lehet.

(2) A versenyeztetés a képviselő-testület döntése alapján lehet nyílt pályázati eljárás vagy zártkörű versenyeztetési eljárás.

5. § (1) A nyílt pályázati eljárás – a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel hozott határozatával elfogadott – pályázati felhívás közzétételével indul, melynek tartalmaznia kell legalább az alábbiakat:

a) a kiíró megnevezését,

b) a kiíró székhelyét,

c) a pályázati eljárás tárgyát,

d) a pályázati eljárás célját,

e) az elbírálásra kerülő tartalmi elemeket,

f) a pályázat elbírálása során alkalmazott bírálati szempontokat,

g) a pályázaton való részvétel feltételeit,

h) az ajánlati kötöttség időtartamát,

i) a pályázati ajánlat benyújtásának helyét,

j) a pályázati ajánlat benyújtásának módját,

k) a pályázat beadásának határidejét,

l) a kiíró azon jogának fenntartását, hogy a pályázatot indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa és

m) a pályázat elbírálásának határidejét.

(2) A pályázati felhívást a polgármester az elfogadását követő 7 napon belül, legalább 10 napon keresztül közzéteszi az önkormányzat honlapján és az önkormányzat hirdetőtábláján.

(3) A pályázati felhívás elfogadásával egyidejűleg a képviselő-testület esetileg dönthet a pályázati felhívás megyei napilapban történő meghirdetéséről is.

(4) A pályázat nyertesét a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel állapítja meg, a pályázat beadásának lejártát követő képviselő-testületi ülésen.

(5) A polgármester a pályázat nyertesével az önkormányzat nevében megállapodást / szerződést köt.

6. § (1) A zártkörű versenyeztetési eljárás:

a) a lehetséges pályázók körét megjelölő ajánlati felhívással vagy

b) a számba jöhető ajánlattevőnek közvetlenül eljuttatott ajánlatkéréssel indul.

(2) A lehetséges pályázók, ajánlattevők személyéről a polgármester dönt.

(3) Zártkörű versenyeztetési eljárás esetén az eljárás szabályairól a képviselő-testület egyedi határozatot hoz.

7. § Az önkormányzat és az önkormányzat által alapított költségvetési szervek alapfeladatainak sérelme, veszélyeztetése nélkül a polgármester legfeljebb 1 éves időtartamra bérbe vagy használatba adhatja az önkormányzati tulajdonú korlátozottan forgalomképes ingatlanokat – beleértve a költségvetési szerv használatában lévő ingatlant is - vagy annak egy meghatározott részét.

Üzleti vagyon körébe tartozó ingatlanok értékesítésének és hasznosításának szabályai

8. § (1) Az üzleti vagyon körébe tartozó ingatlan tulajdonjogának átruházása bruttó 1,5 millió forint értékhatár feletti vagyontárgyak esetében a képviselő-testület, egyéb értékű vagyontárgy esetén a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A bruttó 30 millió forint értékhatár feletti üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján lehet. A versenyeztetés során a 4-6 §-okban meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

(3) Az üzleti vagyon hasznosítása – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - bruttó 1 millió forint értékhatár feletti ingatlanok esetében a képviselő-testület, egyéb értékű vagyontárgyak esetében a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) Az önkormányzati tulajdonú lakások szolgálati lakásként történő bérbeadása esetén a bérlő kijelölés joga a polgármester hatásköre. A bérbeadásról a képviselő-testület dönt. Az önkormányzati tulajdonú lakások nem szolgálati lakásként történő bérbeadása a polgármester hatásköre. Mindkét esetben a bérleti díjat a képviselő-testület állapítja meg határozattal.

(5) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó hasznosítás esetén a vagyontárgy hasznosítására a 4–6. §-okban meghatározott versenyeztetés keretében is sor kerülhet.

A vagyonkezelés szabályai

9. § (1) A rendelet 1. melléklete tartalmazza azokat a vagyonelemeket, amelyekre önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolódóan vagyonkezelői jog létesíthető.

(2) A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során.

(3) A vagyonkezelő köteles évente egy alkalommal, de a képviselő-testület kérésére soron kívül is írásos tájékoztatást adni az önkormányzati vagyon működtetéséről, a vagyon értékében bekövetkezett változásokról.

A vagyontárgy értékének meghatározása

10. § (1) Azon, e rendelet hatálya alá tartozó ingatlan vagyontárgy tulajdonjogának átruházása vagy 8. § (5) bekezdés szerinti hasznosítása előtt, amelyek során e rendelet, versenyeztetést ír elő, vagy a képviselő-testület dönt a versenyeztetésről, a vagyontárgy értékét forgalmi értékbecslés alapján kell meghatározni, mely 1 évnél régebbi nem lehet.

(2) Amennyiben rendelkezésre áll 1 évnél régebbi forgalmi értékbecslés, ennek felülvizsgált változata is elfogadható.

(3) A képviselő-testület döntése alapján – amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházását vagy hasznosítását a másik fél kezdeményezi – az értékbecslés költségét a másik fél felé érvényesíteni kell.

(4) Azon ingatlan vagyontárgyak tulajdonjogának átruházása vagy hasznosítása előtt, amelyek hasznosítása vagy tulajdon jogának átruházása nem versenyeztetés útján történik, a vagyontárgy értékét a vagyonkataszterben meghatározott könyv szerinti érték alapján kell minimum meghatározni.

Ingó vagyontárgyak

11. § (1) Ingó vagyontárgyak esetében értékhatártól függetlenül a tulajdonosi jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott intézkedéseiről a képviselő-testületet félévente tájékoztatja.

Egyéb tulajdonosi jogok gyakorlása

12. § Önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos, a tulajdonos hozzájárulásához kötött tevékenységhez a hozzájárulás megadásáról a polgármester dönt; gyakorolja továbbá hatósági eljárásokban a tulajdonost megillető jogokat.

Az önkormányzat részére felajánlott vagyon elfogadása

13. § (1) A felajánlott vagyon elfogadásának feltétele, hogy

a) az elfogadott vagyonnal kapcsolatos kötelezettségek az önkormányzat részéről teljesíthetőek,

b) a kötelezettség teljesítése likviditási gondot nem okoz és

c) az önkormányzat feladatainak ellátását nem veszélyezteti.

(2) A felajánlott vagyontárgy elfogadása esetén a vagyontárgyat terhelő esetleges költségeket az önkormányzat költségvetéséből kell fedezni.

Szolgáltatások megrendelése, tárgyi eszközök vásárlása, befektetések

14. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő épületek üzemeltetését érintő szolgáltatások (villamos energia, gáz, vagyonbiztosítás, távközlés) vonatkozásában, az ivóvíz- és szennyvízkezelés, valamint a hulladékgazdálkodási szolgáltatás esetén, a szolgáltató kiválasztása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A szolgáltató, kivitelező és más szerződő partner kiválasztásakor Nagysáp Község Önkormányzat beszerzési szabályzata (továbbiakban: szabályzat) alapján kell eljárni.

(3) A bruttó 6 000.000,- Ft-ot el nem érő kötelezettségvállalások esetén, a szolgáltatást, illetve vállalkozási, megbízási és egyéb szerződés keretében munkát, szolgáltatást vagy más ellenszolgáltatást az önkormányzat nevében a polgármester jogosult saját hatáskörében elrendelni, a beszerzési szabályzat figyelembevételével.

(4) Amennyiben az adott kötelezettségvállalás egymást követő több költségvetési évet is érint, a (3) bekezdésben meghatározott értékhatárt költségvetési évenként kell figyelembe venni.

(5) A szerződő fél kiválasztásához szükséges árajánlatok számát a beszerzési szabályzat határozza meg. beszerezni.

15. § (1) A bruttó 5 000 000,- Ft vételárat el nem érő ingó vagyontárgyat a polgármester az önkormányzat nevében saját hatáskörében megvásárolhatja.

(2) A beszerzés módját és a beszerzés során bekért árajánlatok számát a beszerzési szabályzat határozza meg. beszerezni.

(3) A polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles a képviselő-testületet tájékoztatni a 14–15. §-okban meghatározott beszerzést, megrendelést, szolgáltatást érintő döntéseiről.

16. § (1) Az önkormányzat az ideiglenesen szabad pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat, vagy betétként elhelyezheti.

(2) Felhatalmazást kap a polgármester 5 millió forintot meg nem haladó értékpapír forgalom/betét elhelyezés lebonyolítására azzal a megkötéssel, hogy arról a képviselőtestületet a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja.

Az önkormányzat követeléseiről történő lemondás

17. § (1) Követelésről – részben vagy egészben – csak akkor lehet lemondani, ha:

a) az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b) ha a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelés részben vagy egészben nem behajtható, és remény sincs a követelés későbbiekben való behajthatóságára,

c) ha a követelés érvényesítése, behajtása bizonyíthatóan a követelés összegét meghaladó költségekkel járna,

d) bírósági eljárás során peren kívüli egyezség történt,

e) felszámolási eljárás során a felszámoló írásbeli nyilatkozata alapján a követelés várhatóan nem térül meg,

f) csődeljárás során, ha csődegyezségi megállapodás megkötésére került sor,

g) ha a követeléssel érintett szerv vagy személy bizonyítottan nem elérhető, nem lelhető fel.

(2) A követelésekről történő lemondás joga:

a) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában 1 millió forint feletti követelés esetén a képviselő-testület hatásköre,

b) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában 1 millió forint vagy 1 millió forint alatti követelés esetén a polgármester hatásköre,

c) értékhatár nélkül a munkavállalókkal szembeni különféle követelésről történő lemondás a polgármester hatásköre.

(3) A polgármester a (2) bekezdés b-c) pontjában hozott döntéseiről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

Önkormányzati vagyon kedvezményes átruházása

18. § (1) Önkormányzati vagyon kedvezményes átruházásáról, használatáról, vagyonkezelői jog létesítéséről a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal dönt.

(2) Önkormányzati vagyon tulajdonjogát, illetve bármilyen jogcímen történő használatát kedvezményesen átruházni, vagyonkezelésbe adni kizárólag az alábbi célokra lehet:

a) az önkormányzat által alapított költségvetési szervnek,

b) meghatározott céllal más önkormányzatnak, önkormányzati társulásnak,

c) közfeladat vagy közszolgáltatás ellátására

d) közérdeket szolgáló oktatási, egészségügyi, szociális, vallási, sport célra, az e célokat megvalósító személynek, egyesületnek, egyéb szervezetnek,

e) természeti katasztrófa sújtotta közösségek vagy természetes személyek megsegítésére.

(3) Önkormányzati vagyon kedvezményes átruházása esetén sem lehet kevesebb az ellenszolgáltatás értéke a vagyontárgy piaci értékének 80 %-ánál.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályairól szóló 6/2013.(IV.17.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolódó vagyonkezelői jog létesítéséről
Vagyontárgyak meghatározása

1. Nagysáp község Önkormányzatának tulajdonát képező víz- és csatorna közmű vagyon

2. Általános Iskola, Nagysáp, 565 hrsz, 540 hrsz-ból 145 nm nagyságú rész