Tát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013.(XII.5.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú hasznosításáról

Hatályos: 2013. 12. 10

Tát Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

2.§

(1) A filmforgatási célú közterület-használatért meghatározott díj megfizetése alól mentesség abban az esetben adható, ha a filmalkotás helyi közérdekű célt szolgál. Helyi közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, annak intézményei érdekében végzett filmforgatás.


(2) Kedvezmény kizárólag egyéb közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Egyéb közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(3) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

3.§

(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.


(2) Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető.. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


(4) A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

4.§

(1) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(2) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van,a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

5. § Ez a rendelet 2013. december 10. napján lép hatályba.

                                             Szenes Lajos                                                          Dérné dr. Varga Katalin

                                              polgármester                                                                       jegyző