Tát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016.(II.23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2016. 03. 01

Tát  Város Önkormányzatának Képviselőtestülete  a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40.§ (1) bekezdésében és a 43.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében  meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1.§

(1)  A rendelet hatálya Tát Város közigazgatási területén a 110/6. hrsz. alatt lévő köztemetőre (a továbbiakban: temető), az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási, sírhely használati tevékenységekre, továbbá a temetőben  tevékenységet végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

(2)   Az önkormányzat a tulajdonában és fenntartásában lévő temető üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötése útján gondoskodik.

(3)  A temető területén belül található háborúban elesettek emlékhelye, német katonák kopjafája és szovjet katonák sírja fenntartásáról Tát város Önkormányzata gondoskodik.

Azon táti díszpolgárok sírjának fenntartásáról, akiknek erre kötelezhető hozzátartozója nincs Tát Város Önkormányzata a temető üzemeltetője útján gondoskodik.


2.§

A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a törvény és a rendelet szabályait kell alkalmazni.


2. Temetési helyek, sírjelek


3.§

(1) A temetőben  koporsós valamint urnás  temetésre van lehetőség.

(2) A koporsós temetés lehet egyes sírhely vagy kettős sírhely.

(3) Az egyes sírhely mérete 90x210 cm, a kettős sírhelyé 210x210 cm.  A sírhelyek között oldalirányban 50 cm, a sírhely fejfa felőli részén 50 cm, a közlekedésre szánt oldalán pedig 100 cm távolságot kell biztosítani.

(4) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye a ravatalozó melletti urnafal. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(5) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírjel  fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról. A gondozási kötelezettség a szomszédos sírhelyig tartó terület feléig terjed ki.

(6) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos.


4.§

(1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga, vagy azt használni nem kívánja – az elhalálozás ill. eltemetés  ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az urnafalban lévő temetkezési helyekből a még meg nem váltott, márványtáblával ellátottak közül választani lehet. Egy urnafülkébe legfeljebb két urna helyezhető el.

3. A temetési hely feletti rendelkezési jog


5.§

1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) 25 év mind a koporsós, mind az urnás temetés esetében.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni.

(3) Kettős és mélyített sírok esetében a rendelkezési jogosultság idejét az utolsó rátemetésről kell számítani.

(4) A temetési helyek magánszemélyek között jogügylet tárgyai nem lehetnek.

(5) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére koporsós temetési hely előre nem váltható meg.


4. A temető és infrastrukturális létesítményeinek használata


6.§

(1) Sírgondozás céljára a temetőben lévő közkifolyókat a sírokat látogató ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú és virágmaradványt az erre kijelölt gyűjtőedénybe kell elhelyezni. A gyűjtőedényekbe kizárólag a sírhely gondozás során keletkezett hulladékot lehet elhelyezni.

(2) Díjat kell fizetni a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő temetőhasználatért.

(3) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladékot a vállalkozó köteles saját költségén a munka befejezésével egyidejűleg elszállítani.

(4) A temetőben bárminemű tevékenység végzésének idejét, módját (a hozzátartozók  sírgondozási tevékenységét kivéve) a temető üzemeltetőjével a munkavégzés megkezdése előtt minimum 3 munkanappal egyeztetni kell, azt megkezdeni csak az üzemeltető írásos engedélye alapján lehet.

(5) A temetőben az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének használata kötelező.

(6) A rendeletben említett díjak mértékét a melléklet tartalmazza.


7.§

(1) Az üzemeltető engedélye nélkül a temetőben sem koporsós temetés, sem urnaelhelyezés nem végezhető.

(2) Amennyiben az üzemeltető tudomására jut bármely módon történt illegális temetés, urnaelhelyezés, azt a fenntartó felé jelenteni köteles, aki jogi eljárást kezdeményez az illegális temetést végzővel szemben.


8.§

(1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, mely nem terjed túl a sírhely oldalhatárán. A temetőben a sírok egy méternél magasabbra növő növényzettel tervezett beültetését a temető fenntartója felé be kell jelenteni. A telepítés csak annak egyetértése után végezhető el. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

(2) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető üzemeltetője a sírhely felett rendelkezni jogosult figyelmét határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén a temető fenntartójánál kezdeményezi a mulasztó felelősségre vonását.

(3) A veszélyessé vált síremlékek esetében az üzemeltető a balesetveszély elhárítása érdekében a szükséges beavatkozást azonnal elvégzi. Ezt követően a további helyreállítási feladatok elvégzésére a sírhely fenntartóját felszólítja.(4) A felszólítás eredménytelensége esetén a helyreállítási munkálatokat az üzemeltető  elvégzi és ennek költségeit áthárítja  a sírhely fenntartójára.


9.§

(1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető térképet ki kell függeszteni.

(2) A temetőben tilos reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot és bármely más tárgyat árusítani.

(3) A temető nyitvatartási ideje:


            február-március hónapokban             07.00 – 18.00 óráig,

            április 1-től november 15-ig               06.00 -  21.00 óráig,

            november 16-tól január 31-ig             07.00 – 17.00 óráig.


(4) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott nyitvatartási időtől egyházi és világi ünnepek alkalmából az üzemeltető a tulajdonossal történt előzetes egyeztetés szerint eltérhet.


10.§  

A temető területére bármely temetkezési vállalkozás, amelyet az eltemettető megbízott, az üzemeltetővel történt előzetes egyeztetés után munkanapokon 7.00-15.00 óráig szállíthat be elhunytat az alábbi szabályok szerint:


a)  Az elhunytat, illetve urnát azonosítás céljából üzemeltetőnek át kell adni.

b) Koporsós temetés esetén az elhunytat legkésőbb a temetést megelőző munkanapon üzemeltető által biztosított halottas házba előzetes egyeztetés alapján be kell szállítani, ahol az azonosítás után lehet lezárni a koporsót.

c) Urnás temetés esetén elegendő a temetés napján a temetést megelőző legkésőbb 3 órával az urnát azonosításra átadni.

d) Előzetes egyeztetés alapján munkaidőben történő elhunyt átvételéért üzemeltető semmilyen külön díjat nem számol fel.

e) A munkaidőn túl, illetve munkaszüneti napokon beszállított elhunyt átvételéért üzemeltetőt a mindenkori árjegyzéke alapján megállapított ügyeleti díj illeti meg.


5. Záró rendelkezések


11.§

(1) Ez a  rendelet 2016. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének a temetőkről és a  temetkezésről szóló17/2000. (IX.26.) Kt. sz.  rendelete,

b) Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2000. (IX.26.) Kt. sz.  rendeletének módosításáról szóló 7/2003. (II.28.) Kt. sz.   rendelete,

c) Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének a temetőkről és a  temetkezésről szóló 17/2000. (IX.26.) Kt. sz.  rendeletének módosításáról szóló 20/2005. (X.25.) Kt. sz. rendelete,

d) Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2000. (IX.26.) Kt. sz.  rendeletének módosításáról szóló 14/2009.(X.30.) Kt. sz. rendelete,

e) Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 17/2000. (IX.26.) Kt. sz.  rendeletének módosításáról szóló Tát Város Önkormányzatának 11/2014.(X.30.) önkormányzati rendelete.

             



               Turi Lajos                                                                  Dérné dr. Varga Katalin

            polgármester                                                                          jegyző

Melléklet a temetőről és a temetkezésről szóló

3/2016. (II. 23.) önkormányzati rendelethez



1. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások

általános forgalmi adó nélkül számított díja


1.1.    Sírásás urnasír esetén                                                        10.000 Ft

1.2.    Sírásás normál mélységű sír, koporsós temetés                   20.000 Ft

1.3.    Sírásás mélyített sír, koporsós temetés                               25.000 Ft 

1.4.    Sírhantolás urna sír                                                              5.000 Ft

1.5.    Sírhantolás normál sír, koporsós temetés                             12.000 Ft

1.6.    Sírhantolás mélyített sír, koporsós temetés                          15.000 Ft

1.7.    Külső ravatal                                                                      20.000 Ft

1.8.    Sírhelykezelés ( megváltáskor)                                              3.600 Ft/alkalom

1.9.    Sírhely kijelölése (új sírhely esetén)                                       3.000 Ft/alkalom

1.10.  Hűtési díj az első három napig                                               5.500 Ft átalány

1.11.  Hűtési díj:

    a 4. naptól minden megkezdett nap után                                2.600 Ft/nap 

      1.12.  Halott vivők                                                                          5.200 Ft/fő




2. A temetőben alkalmazott egyéb díjak

általános forgalmi adó nélkül számított mértéke



2.1. A temetkezési hely, illetve az újraváltás díja:


2.1.1.  Egyes sírhely                                                                        10.000  Ft/25 év

2.1.2.  Kettős sírhely                                                                        20.000  Ft/25 év

2.1.3.  Urnasírhely meglévő sírhelybe                                                  5.000  Ft/25 év

2.1.4.   Urnafülke (felszerelt táblával, felirat nélkül)                              47.000  Ft/25 év

2.1.5.   Urnafülke alsó sorban(felszerelt táblával, felirat nélkül)             23.500  Ft/25 év


2.2. Temetői létesítmény igénybevétele   30.000  Ft/alkalom


2.3. Temetőfenntartási hozzájárulás (vállalkozásszerű munkák)                      1.000  Ft/sírkő/alkalom