Tát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(I.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 01. 30- 2020. 04. 07

Tát Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1)A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzati hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai


2.§  (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:




költségvetési bevétele

1 046 453 996 Ft

költségvetési kiadása

1 422 926 499 Ft

a költségvetési egyenleg összegét

-ebből működési hiány

           felhalmozási hiány

   376 472 503 Ft ban

                 0Ft                

   376 472 503 Ft




állapítja meg.


A főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat



   735 207 449 Ft


Működési költségvetés módosított kiadásai


   217 652 213 Ft

Személyi juttatások

      46 894 323 Ft

Szociális hozzájárulási adó

    223 354 547 Ft

Dologi kiadások

        3 700 000 Ft

Ellátottak pénzbeli juttatásai

     168 984 789 Ft

       59 348 561 Ft

       15 273 016 Ft


     



         735 207 449  Ft


Egyéb működési célú kiadások

Általános tartalék működési

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása





Működési költségvetés módosított bevételei


          427 600 905 Ft

            13 958 344 Ft

          170 700 000 Ft

  122 948 200 Ft

  

Önkormányzatok működési támogatásai

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

Közhatalmi bevételek

Egyéb működési bevételek




  811 246 547 Ft


Felhalmozási költségvetés módosított kiadásai



455 680 964 Ft

    64 357 443 Ft

  108 254 481 Ft

  182 953 659 Ft


Beruházások

Felújítások

Vásárolt kincstárjegy

Fejlesztési tartalék




          811 246 547 Ft


Felhalmozási költségvetés módosított bevételei

         

          500 000 000 Ft

          311 246 547 Ft

           


Hiány belső finanszírozásának bevétele ( pénzmaradvány igénybevétele)

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről




       jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg.






(2)  Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti            megoszlását önkormányzati szinten a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) Az önkormányzati bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező                   feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint       állapítja meg.


(4) A költségvetési bevételi és kiadási előirányzatokat működési bevételek és kiadások, valamint felhalmozási                     bevételek  és kiadások szerinti bontásban, és az ezek alapján megállapított költségvetési egyenleg összegét,                 továbbá a költségvetési hiány belső és külső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételi, illetve a                           költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási kiadási előirányzatokat önkormányzati szinten a 2.1.           és a 2.2. melléklet részletezi.


(5) A  működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év                           költségvetési maradványának 500 000 000 forint igénybevételét rendeli el.

A költségvetés részletezése


3. §   A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


        (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3.             melléklet részletezi.


        (2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi                 fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.  

  

        (3) Az Önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.     


        (4) Az Önkormányzat költségvetésében beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezése a 6. melléklet             szerinti.


        (5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint                         részletezi.


        (6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


        (7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati és a helyi önkormányzat által                 irányított költségvetési szervek szerinti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a                     közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1., 9.2., 9.3., és 9.4. mellékletek                   szerint határozza meg.


         (8) Az Önkormányzat a kiadások között 242 302 220 Ft  tartalékot állapít meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos                        feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


        (2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a             polgármester felelős.


       (3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának              igénybevételét rendeli el 500 000 000 Ft összegben.


       (4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem tervezhető.


       (5) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról                adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében –            nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az                    önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


       (6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester                    gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


      (7) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának                 mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven               millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.


      (8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása


5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.


       (2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.


       (3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (1) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-                 átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves                         költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési                         rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti,         törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési               rendelet módosítását.


      (4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez             jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a  polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


      (5) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között                átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére,                  kivéve, ha azt az irányító szerv engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás          miatt.


     (6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő        igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.


     (7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez            jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


     (8) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.            Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai


6.§ (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények                 vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek. 


(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.


(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


 (4) Az önkormányzati hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában köteles naprakész nyilvántartást vezetni.


(5) Államháztartáson kívülre forrás önkormányzat által történt átadása kizárólag költségvetési előirányzat rendelkezésre állása esetén lehetséges.


(6) A pénzeszközátadás megállapodással, támogatási szerződéssel történhet, melyben rögzíteni kell a támogatás jogcímét, a támogatás ütemezését, illetve az átvett támogatás felhasználásáról való beszámolási kötelezettséget.


(7) Államháztartáson kívüli forrás önkormányzat részére történő átvételéről a polgármester dönt, amennyiben az átvett pénzeszköz felhasználásának célja megállapodásban rögzítésre került és az nem jelent az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást, vagy amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi-kötelezettségvállalást nem jelent. Amennyiben az államháztartáson kívüli forrás átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi-kötelezettségvállalást jelent, 100.000 forint értékhatárig a polgármester, a fölött a képviselő-testület dönt.


(8) A gazdálkodás során év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.


(9) A polgármester 1,6 millió forint + áfa értékig dönthet a forrásfelhasználásról.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


7.§  (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért,                     működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.


      (2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő                 működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

8.§  (1) Ez a rendelet 2019. január 29- én lép hatályba, rendelkezéseit 2019. január 1-jétől kell alkalmazni.






...........................................

...........................................

jegyző

polgármester