Tát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019.(VI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2019. 06. 26

Tát Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 83/A.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.      Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja, hogy Tát polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az Önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési és közgyűjteményi tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési és közgyűjteményi szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

(3) A rendelet területi hatálya Tát Város közigazgatási területére terjed ki.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2. §


Az Önkormányzat kötelező feladataként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 76.§ (3) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások közül a következőket biztosítja:

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;
  1. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;
  2. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja, szervezeti keretei


3. §


(1)   Tát Város Önkormányzata közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott művelődési ház, Tát Város Önkormányzat Kultúrház és Könyvtár (2534 Tát, Móricz Zsigmond u. 2.) működtetésével, mint önálló intézménnyel látja el.

A művelődési ház a számára előírt feltételekkel rendelkezik.


(2)   Az önkormányzati intézmények által el nem látott közművelődési feladatok ellátására, kiegészítésére a Kult. tv. 79.§ -ában foglaltak alapján közművelődési megállapodást köthet.

(3)   Az alapszolgáltatások mellett, a megfelelő tájékoztatás érdekében városi honlap (www.tat.hu) és a Tát Város Önkormányzat Kultúrház és Könyvtár intézményi honlapja üzemel (tatkultur.hu), valamint időszaki önkormányzati közéleti lap (Táti Walzer) jelenik meg.

4. A közművelődési feladatok finanszírozása


4. §


Az Önkormányzat a közművelődési feladatait az éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, az Önkormányzat és a feladatot ellátó intézmény saját bevételei, pályázat útján elnyerhető támogatások, valamint esetleges szponzori támogatások, lakossági adományok.

5. §


Az Önkormányzat a fenntartásában működő 3.§ (1) bekezdésben megnevezett intézménye részére biztosítja a feladatellátáshoz szükséges helyiségül szolgáló ingatlant, továbbá a mindenkori hatályos költségvetési rendeletében gondoskodik az intézmény tekintetében szükséges személyi feltételek, illetve intézmény-fenntartási költségek pénzügyi fedezetéről.


5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


6. §


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76.§ (3)-(4) bekezdésében és a rendelet 2. §-ában meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a Képviselő-testület munkatervében meghatározottak szerint kötelesek beszámolni.

6. Záró rendelkezések


7. §


(1) Ez a rendelet 2019. június 26-án lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tát Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 5/2002. (III.1.) Kt. sz. rendelete a település közművelődési és nyilvános könyvtári feladatainak ellátásáról.




                              Turi Lajos                                             Kozlik Zsolt

                             polgármester                                               jegyző