Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 02. 29

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó közszolgáltatásról

2024.02.29.

Tokod Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban Vgtv.) 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Vgtv. 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Tokod Nagyközség közigazgatási területén minden közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlan tulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek (a továbbiakban: szennyvíz) begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) Tokod Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez Tokod nagyközség közigazgatási területén. (a továbbiakban: település)

(2) A közszolgáltató megnevezése: Pepe Trans Árufuvarozó Kft. – adószám: 24318631-2-11 (a továbbiakban: közszolgáltató), aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén. A közszolgáltató által elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kizárólag a kijelölt átadási helyen helyezhető el. Az ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: az ÉDV Zrt. által üzemeltetett szennyvíztisztító telep (Esztergom, 0930/2 hrsz.).

(3) A háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó igényt hétköznap 08:00 és 15:00 óra között lehet bejelenteni a +36 30/744 4877-es telefonszámon.

(4) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(5) Mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól az az ingatlan tulajdonos: a) akinek a beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs vagy nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak, b) aki a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvíz kezelés és ártalmatlanítás megtörtént.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területen keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy akna.

2. közszolgáltató: Tokod Nagyközség területére a szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott és Tokod Nagyközség Önkormányzatával (a továbbiakban: önkormányzat) közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött gazdálkodó szervezet.

3. közszolgáltatási díj: e rendelet hatálya alá tartozó szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlan tulajdonos köteles: a) az ingatlanán keletkező vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi előírások, illetve a hatósági előírások szerint gyűjteni, ideiglenesen tárolni és a 2. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerint díjat megfizetni, b) az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást igénybe venni, c) a szennyvíztároló medence megközelíthetőségét és a szennyvíztároló medence építési engedélyben foglalt előírások betartásának ellenőrzését biztosítani.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett szennyvízgyűjtő műtárgyban csak kommunális szennyvizet helyezhet el. Tilos a szennyvízgyűjtő műtárgyban mérgező -, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést végző és szállító eszközök, valamint a kijelölt átadási hely rendeltetésszerű működését.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást az ivóvíz fogyasztás mennyiségének és a szennyvízgyűjtő műtárgy térfogatának figyelembevételével szükség szerint, de - a 9. §-ban foglaltak kivételével- legalább évente egyszer köteles igénybe venni.

(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által kiállított számlát köteles 5 évig megőrizni és azt a közszolgáltatónak vagy az önkormányzatnak ellenőrzés esetén bemutatni.

5. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

5. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

6. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonos telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelheti meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, 3 munkanapon belül - a megrendelő ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban - köteles teljesíteni.

(2) A közszolgáltató köteles - az ebben a rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint, a környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint egyéb jogszabályi előírások megtartásával - a közszolgáltatási igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonosok részére, a közszolgáltatást folyamatosan és teljeskörűen biztosítani.

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatást a jogszabályokban előírt közegészségügyi követelményeknek megfelelő eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását kizárólag abban az esetben tagadhatja meg, ha a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a vonatkozó jogszabályok alapján veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

(5) A közszolgáltató a megrendelésekről munkautalványt, illetve számlát állít ki, melyeket a munka elvégzését követően a megrendelővel igazoltat.

(6) A munkautalványon fel kell tüntetni:

a) megrendelő nevét, lakcímét,

b) az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c) a szállítás dátumát,

d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e) a gépjármű vezetőjének aláírását, és

f) a megrendelő aláírását.

(7) A közszolgáltató a külön jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles eleget tenni adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének.

(8) A közszolgáltató köteles a képviselő-testület számára közszolgáltatói tevékenységének éves értékeléséhez beszámolót készíteni és ezt a tárgyévet követő év március 31-éig az Önkormányzat részére benyújtani.

(9) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyeződést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó Közszolgáltató kötelezettsége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(10) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendeltetési helyére történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét a szennyvíztisztító telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

7. A közszolgáltatási díj

7. § (1) A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé minden egyes ürítést követően haladéktalanul, a Közszolgáltatónak köteles megfizetni. A megfizetés készpénzben történik.

(2) Az érvényes díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj a rendelet hatálybalépését követő egy évig érvényes és évente felülvizsgálatra kerül.

8. Adatkezelés

8. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát, a természetes személy ingatlantulajdonos a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének vagy tartózkodási helyének címét megadja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltató tartja nyilván. A nyilvántartás vezetésének célja a közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatos e rendeletben és a vízgazdálkodásról szóló törvényben előírt kötelezettségek teljesítésének vagy megsértésének a megállapítása, ellenőrzése. A nyilvántartásban szereplő adatokat törvényben meghatározott személyek ismerhetik meg. Ha az ingatlantulajdonos megváltozik, a változás bejelentését követő napon az (1) bekezdésben meghatározott adatait törölni kell.

(3) A jegyző jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletnek megfelelően gondoskodik-e, a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e, valamint a közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.

9. Üdülőingatlanok

9. § (1) Az üdülőingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1–8. §-iban foglalt szabályokat kell alkalmazni, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) A közszolgáltatónál köteles bejelenteni az év melyik hónapjában tartózkodik az ingatlanán. Ezen időszak alatt köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

10. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

10. § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1–8. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

11. Záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet 2024. február 28-án lép hatályba.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.