Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2020. 12. 28

Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről


Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér, metszési hulladék és egyéb növényi maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék).


2. § (1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban újra hasznosítással (komposztálással) történik. A kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újrahasznosítási lehetőség nem alkalmazható.


(2) A kerti hulladékot égetéssel történő ártalmatlanítása esetén előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az égetés a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban kis (maximum 1/2 m3) adagokban történhet.


(3) A levegő tisztasága védelme érdekében a kerti hulladék égetése február 15 – május 15-ig, valamint szeptember 15 – november 30-ig terjedő időszakban hétfői és pénteki napokon 14,00 és 20,00 óra között lehetséges, kivéve a munkaszüneti és ünnepnapokat.


(4) Erősen párás, ködös időben valamint szélmozgás (> 15 km/ó) esetén tilos az égetés, tüzet gyújtani csak szélcsendes időben szabad.


(5) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen idegen anyagot (kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket ezek maradékait és csomagolóanyagait, elhullott állatot).


(6) A kerti hulladék égetése csak telken belül, megfelelően kialakított helyen, vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet károsítása nélkül történhet. Közterületet erre a célra igénybe venni tilos.


(7) Az égetés befejezésével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást vízzel, földtakarással megszüntetni.


3. § (1) Tilos a kerti hulladék égetése a hivatal, egészségügyi és gyermekintézmények, kulturális és közösségi intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 m-es környezetében azok működési, nyitvatartási ideje alatt.


(2) Tilos a kerti hulladék égetése elektromos, távközlési és gázvezetékek 10 m-es övezetén belül.


(3) Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.


(4) Hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alatt nem megengedett kerti hulladék égetése.


4. § Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba.


                                    Csabán Béla                          Szakmáry Lászlóné

                                   polgármester                                      jegyző