Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(X.26.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 10. 27

Tardos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1)  Cégért, reklámot, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést a környezettel összhangban, úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit, ne okozzon közlekedési veszélyhelyzetet.

(2)  Az épületeken legfeljebb 2 m2 felületű cégérek, reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések helyezhetők el. Összes felületük nem haladhatja meg az érintett homlokzat vagy tető felületének a 20 %-át.

(3)   A közterületeken utcabútoron elhelyezett hirdető berendezés, illetőleg a reklám:

a)  magassága legfeljebb 2,0 méter lehet,

b) felülete nem lehet 3,0 m2-nél nagyobb.

 (4) Üzletenként legfeljebb 1 db cégér helyezhető el, kivéve a saroképületet, amelynél a sarkon elhelyezkedő üzlet esetében közterületenként egy-egy cégér helyezhető el.

(5) Közösségi közlekedési eszközök megállójában létesített utas váróban reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése nem megengedett, kivéve az utas váróval szerkezetileg egybefüggő, változó tartalmú hirdetések elhelyezésére szolgáló, egy- vagy kétoldalas  reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést.

(6)  Reklámhordozó céljára szolgáló utánfutó közterületen nem helyezhető el.

(7)  A kihelyezett reklámhordozón, reklámhordozót tartó berendezésen tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét és székhelyét vagy címét. Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot haladéktalanul módosítani kell.


2.§  A település területén a reklámok közzétételének, illetve reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésének közterületekre és magánterületekre irányadó a településképi törvényben és e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben  meghatározott követelményektől  az alábbi esetben és időtartamra el lehet térni: a település szempontjából jelentős valamely eseményről való tájékoztatás érdekében szükséges reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés kihelyezése a település bármely területén megengedett.




3.§   A reklámok, reklámhordozók elhelyezése miatti településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, a bejelentési kérelem nyomtatvány jelen rendelet 1. melléklete. A bejelentéshez papír alapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.


4.§  A reklámközzététel technológiája, módszere és eszköze tekintetében:

a)   a kihelyezés időtartama alatt az időjárásnak ellenálló technológiával készült,

b)   egymást nem eltakaró,

reklám, reklámelhelyezés alkalmazható.


5.§  A reklámhordozókra vonatkozó anyaghasználati követelmények az alábbiak:

a)    nem rozsdásodó,

b)    állékony,

c)    könnyen karbantartható,

d)    élénk színeket nem használó,

kialakítás alkalmazható.


6.§  Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




                      Csabán Béla                                                  Szakmáry Lászlóné

           polgármester                                                       jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2017. október 26.

Mellékletek