Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017.(IV.10.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 05. 03

Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Tardos Község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Tardos Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a)  a Község közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b)  az önkormányzatnál nyilvántartott civil szervezetek,

c)  azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye Tardos Községben található, és tevékenységük a Község településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható,

d) azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége a Község közigazgatási területére terjed ki,

e)  a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

f)  a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező vallási közösségek.


3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Koncepció vagy stratégia készítése esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   A koncepció és a stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

5. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

6. § (1) Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezet véleményezéséről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3)   Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(4)   Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

(5)   Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

7. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2)   A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  az elkészült dokumentum-tervezetet,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

       c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.



4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának

és nyilvántartásának módja

8. § (1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

a)  papíralapon a Polgármesternek címezve – 2834 Tardos, Rákóczi Ferenc u. 10. - történő megküldéssel, vagy

b)  elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

(2)   A beérkezett javaslatokat, véleményeket a polgármester az (1) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbítja a fejlesztési dokumentum vagy a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek.

(3)   A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.

(4)   A szakmai javaslatok alapján a polgármester a vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

9. § (1) A koncepció, a stratégia, a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése vagy azok módosítása kapcsán, továbbá a településrendezési eszközök teljes, vagy egyszerűsített eljárású véleményezése során beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt. 

(2)   Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

10. §  (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a polgármester a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

(2)   A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indoklását a polgármester összesíti és nyilvántartja.

(3)   A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a)  a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b)  a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c)  annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d)  a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e)  a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy - a 9. § (2) bekezdése szerinti esetekben - a Polgármester döntésének megjelölését

(4)   Az (1) és (2) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.



5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és

településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

11. §  A Polgármester – a feladatkör szerint illetékes útján - gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.tardos.hu honlapon.

12. §  Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester gondoskodik.


6. Záró rendelkezések

13. §  (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.





            Csabán Béla                                                              Szakmáry Lászlóné

            polgármester                                                                      jegyző  



Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2017. (IV.10) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel

összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

(Egységes szerkezetbe foglalt a 4/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelettel)



Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Tardos Község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Tardos Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a)  a Község közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b)1           

c)  azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye Tardos Községben található, és tevékenységük a Község településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható,

d) azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége a Község közigazgatási területére terjed ki,

e)  a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

f)  a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező vallási közösségek.




1 A 4/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2018.05.04-től

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Koncepció vagy stratégia készítése esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   A koncepció és a stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

5. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

6. § (1) Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezet véleményezéséről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3)   Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(4)   Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

(5)   Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.tardos.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

7. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(2)   A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  az elkészült dokumentum-tervezetet,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

       c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának

és nyilvántartásának módja

8. § (1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

a)  papíralapon a Polgármesternek címezve – 2834 Tardos, Rákóczi Ferenc u. 10. - történő megküldéssel, vagy

b)  elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

(2)2 A beérkezett javaslatokat, véleményeket a polgármester összesíti és döntéstervezetet készít.

(3)3

(4)   A szakmai javaslatok alapján a polgármester a vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

9. § (1) A koncepció, a stratégia, a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése vagy azok módosítása kapcsán, továbbá a településrendezési eszközök teljes, vagy egyszerűsített eljárású véleményezése során beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt. 

(2)   Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

10. §  (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a polgármester a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

(2)   A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indoklását a polgármester összesíti és nyilvántartja.

(3)   A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a)  a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b)  a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c)  annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d)  a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e)  a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy - a 9. § (2) bekezdése szerinti esetekben - a Polgármester döntésének megjelölését

(4)4 Az (1) és (2) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló Kormányrendelet iratkezelésére vonatkozó szabályai szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.




2  A 4/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította, hatályos 2018.05.04-től

3  A 4/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2018.05.04-től

4  A 4/2018.(IV.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította, hatályos 2018.05.04-től

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és

településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

11. §  A Polgármester – a feladatkör szerint illetékes útján - gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.tardos.hu honlapon.

12. §  Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester gondoskodik.


6. Záró rendelkezések

13. §  (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.



            Csabán Béla sk.                                             Szakmáry Lászlóné sk.

              polgármester                                                            jegyző  





A rendelet kihirdetésre került.

Tardos, 2017. április 10.



                                                                                              Szakmáry Lászlóné sk.

                                                                                                          jegyző          




Egységes szerkezetbe foglalva 2018. május 03.           




Szakmáry Lászlóné

                                                                                                          jegyző