Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 07. 06

Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.07.06.

Tardos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok és szokások figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő, Tardos, Temető utca 10. szám alatti, Tardos belterület 188/1 helyrajzi számú köztemetőre (a továbbiakban: temető), és a Tardos belterület 188/2 helyrajzi számú ravatalozóra (a továbbiakban: ravatalozó), továbbá a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra, továbbá a temetőben munkát (vállalkozói tevékenységet) végző természetes és jogi személyekre.

2. A kegyeleti közszolgáltatások, továbbá a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek

2. § (1) Az Önkormányzat képviseletében a polgármester a temető fenntartása és üzemeltetése körébe eső egyes feladatok ellátására, gazdálkodó szervezettel kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.

(2) Ha az Önkormányzat az (1) bekezdés szerint kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt, akkor a szerződésben foglalt feladatokat jelen önkormányzati rendeletben, a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben, továbbá a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint kell ellátni.

3. § (1) A temető fenntartásáról, továbbá a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak megépítése, kialakítása, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el.

(3) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) a sírhelytáblák (parcellák) megközelítéséhez a meglévő utakat rendszeresen karbantartja;

b) a meglévő kerítést karbantartja,

c) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít;

d) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik és

e) a temetőben ravatalozót tart fenn,

f) a temető bejáratánál tájékoztató tábla tartalmazza a temető nyitvatartási idejét, a temető térképét, a tulajdonos megnevezését, elérhetőségét és az ügyfélfogadási időt.

3. Temető, ravatalozó használatának és igénybevételének, továbbá a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályai

4. § (1) A temetőt a látogatók nyitvatartási időben vehetik igénybe. A temető nyitvatartási rendjét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az ügyfelek a temetőhasználattal és igénybevétellel kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeiket az Tardosi Közös Önkormányzati Hivatalban az 1. mellékletben meghatározott ügyfélfogadási időben intézhetik, továbbá terjeszthetik elő a temetőüzemeltetést érintő panaszaikat, bejelentéseiket. A panaszok, bejelentések kivizsgálásáról az Önkormányzat gondoskodik, melyről a panasztevőt értesíti.

5. § (1) A temetőben temetőlátogatáson a szokásos sírgondozáson kívül minden munkálatot és egyéb tevékenységet előzetesen be kell jelenteni a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatalban, így különösen: síremlékkészítést, építőanyag beszállítást, építési, vagy bontási munka megkezdését, bontott anyag szállítását, síremlék megszüntetését. A bejelentett egyéb tevékenység megkezdésére csak a bejelentés tudomásul vételét követően kerülhet sor.

(2) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

(3) Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(4) Az építéssel, létesítéssel, vagy megszüntetéssel kapcsolatos tevékenység befejezését öt napon belül be kell jelenteni a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatalban.

(5) A temetőlátogatást, továbbá minden egyéb más tevékenységet a temetőben úgy kell végezni, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit és a temetést ne zavarja.

(6) A temetőbe kizárólag

a) a temetkezési szolgáltatást végzők,

b) az üzemeltető külön engedélyével rendelkezők járművei hajthatnak be, így különösen: a mozgássérültek, a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek,

(7) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(8) 12 évnél fiatalabb gyermek a temetőben felnőtt kísérete nélkül nem tartózkodhat.

6. § (1) A temető területén tilos a növényzetet károsítani, a fákat – a fenntartó előzetes engedélye nélkül – megnyesni.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetési helyen kívüli területre kizárólag az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

(4) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán és nem nő egy méternél magasabbra. Az ennél magasabbra növő növényzettel tervezett beültetést a tulajdonos felé jelezni kell, a telepítés csak annak egyetértése után végezhető el.

(5) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

7. § (1) A temetőben tüzet rakni, hulladékot égetni tilos. A temetőt használók a temetőben kötelesek a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyertya, mécses) úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetői közkutak vize – az üzemeltető külön engedélye nélkül – csak sírok gondozására használható.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtő konténerbe szabad elhelyezni. A konténerbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

8. § (1) A temetési hely gondozását a temetési hely felett rendelkező személy köteles ellátni.

(2) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(3) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

4. A temetési szolgáltatás

9. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

5. A temetési helyek kialakítása és gazdálkodási szabályai

10. § (1) A temetőben használható temetési helyek a következők:

a) egyes felnőtt sírhely;

b) családi, kettős sírhely;

c) gyermeksírhely;

d) urnasírhely.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama 25 év, ami a lejárattól számított egy éven belül újraváltható. Az újraváltás időtartama 25 év.

(3) A temetési hely, illetve az újraváltás díját a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díjat, a temetkezési szolgáltatók által fizetendő temetői létesítmények használatáért és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjat, továbbá a temetőbe való behajtásért díjat az Önkormányzat nem számol fel.

11. § A temető fenntartója a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal útján vezeti a nyilvántartó könyvet.

6. A sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását

12. § (1) A sírhelyek méreteit a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely megjelölésére szolgáló sírjel saját költségen létesíthető.

(3) A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

7. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 8/2006. (VI.15.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. július 6-án lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelethez

A temető nyitvatartási rendje, valamint az üzemeltetést végzők ügyfélfogadási rendje

Ügyfélfogadás helye, címe:

Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal
Tardos, Rákóczi Ferenc utca 10.

Telefon: 34/351-413

Ügyfélfogadási idő:

Napok:

Óra:

Hétfőtől

8.00 – 16.00

Kedd

8.00 – 16.00

Szerda

8.00 – 16.00

Csütörtök

8.00 – 16.00

Péntek

8.00 – 12.00

Szombat, vasárnap

----

2. melléklet a 11/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely megváltási és újraváltási díjai

1. A díjakat évente felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat határideje: évente március 31.

2. A temetési helyek megváltási díja a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára – a jelen rendeletben meghatározott 25 év használati időre – vonatkozik:

a) egyes felnőtt sírhely esetén: 15.000.- Ft,

b) családi, kettős sírhely esetén: 25.000.-Ft,

c) gyermeksírhely esetén: 0.- Ft,

d) urnasírhely esetén: 40.000.-Ft.

3. A temetési helyek újraváltási díja– a jelen rendeletben meghatározott 25 év időtartamra:

a) egyes felnőtt sírhely esetén: 15.000.- Ft.

b) családi, kettős sírhely esetén: 25.000.-Ft.

c) gyermeksírhely esetén: 0.-Ft.

d) d) urnasírhely esetén: 40.000.-Ft.

3. melléklet a 11/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelethez

A sírhelyek kialakításánál figyelembe veendő minimális távolságok

1. A sírhelytáblák közös érintkezési szakaszai között legalább 4 méter széles utat kell biztosítani.

2. A sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

3. A sírhelysorokon belül a temetési helyeket (sírhelyeket) egymástól minimum 60 centiméter távolságra kell elhelyezni.

4. A kialakult sírhelykiosztás figyelembevételével esetenként kell meghatározni a sírok helyét.

5. A temetési helyek előírt méretei:

Megnevezés

A temetési hely (centiméterben)

hossza

szélessége

mélysége

Egyes (felnőtt) sírhely

210

90

240

Egyes (felnőtt) sírhely rátemetés

210

90

180

Kettős (felnőtt) sírhely

210

190

240

Kettős (felnőtt) sírhely rátemetés

210

190

180

Urnasírhely

80

60

100

Egyes gyermek sírhely

180

80

210

Csonkolt testrészek és halva született gyermek sírhely

130

60

160