Kömlőd Község Önkormányzata 18/2005 (XII.21.)

Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2005. (XII. 21.)számú rendelete A talajterhelési díj helyi szabályairól

Hatályos: 2006. 01. 01


Kömlőd Község Önkormányzat

Képviselő-testületének





18/2005. (XII. 21.)számú

rendelete








A talajterhelési díj

helyi szabályairól


(egységes szerkezetbe foglalva)









Kömlőd községi önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXIX. Törvény (továbbiakban: Ktd.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:




Rendelet hatálya

1.§


A rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra ( a továbbiakban kibocsátó), aki az önkormányzat illetékességi területén a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe.



2.§


  1. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelvezetést alkalmaz.



Talajterhelési díj alapja

3.§


  1. Az a kibocsátó, akinek az ingatlana az ivóvíz-szolgáltatásba nincs bekapcsolva, illetőleg saját vízművét használja a terhelési díjat a (2) bekezdésben meghatározott vízmennyiség után fizeti.


  1. Az ingatlanok vízfogyasztására figyelembe vehető átlagmennyiségek:



a/ udvari csappal: 40 l/fő/nap - 1,2 m3 /fő/hó


b/ épületen belüli vízcsappal/vízöblítés WC nélkül:

60 l/fő/nap - 1,9 m3 /fő/hó


c/ épületen belüli vízcsappal, WC-vel:

95 l/fő/nap - 2,85 m3 /fő/hó


d/ épületen belüli vízcsapokkal, vízöblítés WC-vel, fürdőszobával:

180 l/fő/nap - 5,4 m3 /fő/hó






Díjkedvezmény

4.§


(1)1 A talajterhelési díjból 50%-os kedvezmény illeti meg azon kibocsátókat, ahol az ingatlanban nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egyedül él.


(2)2 Az a kibocsátó, akinek az érintett ingatlanához nem került kiépítésre a csatornahálózat, talajterhelési díj megfizetésére nem kötelezhető.


(3)3 Az a kibocsátó akinek érintett ingatlanához kiépítésre került a csatornahálózat, de lakóingatlan nem található a telkén és életvitelszerűen nem tartózkodik ott, a vizet állattartásra vagy öntözésre használja, talajterhelési díj megfizetésére nem kötelezhető.




Talajterhelési díj csökkentésének módja

5.§


  1. A kibocsátó által fizetendő talajterhelési díj csökkenthető: a Ktd. 14.§-ban meghatározott összeggel, amennyiben a kibocsátó a:

a/ elszállított szennyvízről szóló számlát

b/ a szállítást végző engedélyének másolatát

c/ a szennyvíz jogszabályban meghatározott módon való elhelyezéséről szóló igazolást a Polgármesteri Hivatalban benyújthatja.


  1. A talajterhelési díjból a Ktd. 14.§-ban meghatározott összeg jóváírására az (1) bekezdésben foglalt igazolások benyújtásának időpontját követő negyedévben kerül sor.



Eljárási szabályok

6.§


(1) Az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott jogkövetkezményeket kell alkalmazni a bevallási kötelezettség előírt határidőre nem teljesítése, vagy késedelmes, hibás, valótlan adattartalommal vagy hiányos teljesítése esetén.


(2) A talajterhelési díjat az alábbi önkormányzati számlára kell befizetni:


11740061-15386256-03920000


(3) A talajterhelési díj késedelmes megfizetése esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerinti késedelmi pótlékot kell fizetni.



7.§


A bevallási adatok ellenőrzéséhez az előző évben szolgáltatott vízmennyiségre vonatkozóan az ivóvíz szolgáltatótól adatok kérhetők.




Záró rendelkezések

8.§


  1. E rendelet 2006. január 1-én lép hatályba.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


  1. A kihirdetés napja: 2005. december 21.






Madari Ferenc sk.                                                                                                       Schvarzné Stieber Rita sk.

polgármester                                                                                                                                  jegyző




Schvarczné Stieber Rita sk.

aljegyző



Záradék:


A rendelet egységes szerkezetbe foglalva.



Kömlőd, 2015. május 26.




Schvarczné Stieber Rita

aljegyző


1 A bekezdés számozását KKK 3/2006.(III.28.) sz. rendelete iktatta be

2 KKK 3/2006.(III.28.) sz. rendelete egészítette ki

3A 18/2012.(XI.9.) sz. Képviselő-testületi rendelet kiegészítette