Kömlőd Község Önkormányzata

Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (V.29.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 11. 21

                                           Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2014. (V.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról



Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§. (1) bekezdés 11.pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


1.§. (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatást Kömlőd község közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti tulajdonosánál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére terjed ki.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a.) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes

tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző

Közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az

áramtalanítás céljából történő elszállítására,

b.) az a.) pontban foglaltak szerint begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek Kömlőd község Önkormányzata

( a továbbiakban: Önkormányzat) által kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.


2.§.(1)Kömlőd község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási

szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató: Vikom Trans Kft. ( 2800 Tatabánya, Táncsics M. u. 1.) (a továbbiakban: Közszolgáltató), aki az 1.§-ban meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén.

(2) Kömlőd község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket az Észak-dunántúli Vízmű Zrt tatabányai szennyvíztelepén kijelölt ártalmatlanító helyeken kell elhelyezni.


3.§. (1) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező az 1.§-ban meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet a Közszolgáltatónak a 6.§. (1) bekezdésében megadott szállítási napon átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó, az Önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást évente legalább két alkalommal igénybe venni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa a feladatát.

(4) Közműpótló létesítménybe csak a kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, űrítést vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.



(7) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a Közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen, használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napi távol van, és a távollétét megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a Közszolgáltatónak bejelentette.

4.§. (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja és a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladékként kell kezelni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

(4) A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat, és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

(5) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles.


5.§. A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a.) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét,

anyja nevét, amennyiben az ingatlantulajdonoson kívül más személy használja, a

használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,

b.) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,

c.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját,

d.) a teljesítés helyét,

e.) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

f.) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

g.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról, határidejéről,

h.) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről, és

i.) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.


6.§.(1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a

Közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg.

(2) A Közszolgáltató mindenkor köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 72 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(3) A közszolgáltató a megrendelésekről munkautalványt, illetve számlát állít ki, amelyet a munka elvégzését követően a megrendelővel igazoltat.

(4) A számlázást a Közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

(6) A munkautalványon fel kell tüntetni:

a.) a megrendelő nevét, lakcímét,

b.) az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c.) a szállítás dátumát,

d.) a szállítást végző gépjármű rendszámát.

e.) a gépjármű vezetőjének aláírását és

f.) a megrendelő aláírását.


7.§.(1) A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a Közszolgáltató felé minden egyes ürítést követően a szolgáltatás teljesítésekor készpénzben köteles megfizetni.

(2) A díj mértéke: 4.000 Ft/m3/ + ÁFA ürítés, amely a forgalmi adót nem tartalmazza.


8.§.(1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak nyolc napon belül bejelenteni személyes adatait ( a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a Közszolgáltatót a szerződő fél (1) bekezdésében említett adatainak kezelésével, a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezések betartásával.

(3) A Közszolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlannak nem adhatja át.

(4) A közszolgáltatási kötelezettség megszűnését követően a személyes adatokat a nyilvántartásból öt napon belül törölnie kell a Közszolgáltatónak. Szolgáltatási díj tartozás fennállása, meg nem fizetése esetén a köztartozás behajtásáig, illetve a végrehajtás elévülésig tarthatja nyilván a személyi adatokat a Közszolgáltató.

(3) A Közszolgáltató írásbeli kérése alapján az Önkormányzat – a kéréstől számított harminc napon belül – átadja az ingatlantulajdonos

a.) családi és utónevét,

b.) születési családi és utónevét,

c.) születési helyét és idejét,

d.) anyja születési nevét,

e.) lakcímét.


9.§. Ez a rendelet 2014.augusztus 1.napján lép hatályba.





Schvarczné Stieber Rita                                                                                                         Kiss Ferenc

aljegyző                                                                                                                                   polgármester




Kihirdetve: 2014.05.29.





Schvarczné Stieber Rita

aljegyző