Kömlőd Község Önkormányzata 15/2018 (X.25..)

Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018.(X.25.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatásáról

Hatályos: 2018. 10. 25- 2019. 03. 30


Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2018.(X.25.)  önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásáról


Kömlőd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§.  (1) bekezdés  8.§.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A szociális tűzifa támogatása


1.§. (1) A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához

természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható a Belügyminisztérium által támogatott szociális célú tűzifa mennyiség erejéig.

(2) E rendelet célja, hogy Kömlőd településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Kömlőd közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2.§.(1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 2 m3 tűzifa segélyben részesíti.

(2)  A támogatás elbírálásánál előnyt élvez az a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló

törvény szerinti     

a.) aktív korúak ellátására jogosult személy,

b.) időskorúak járadékra jogosult,

c.) lakásfenntartási vagy lakhatási támogatásra jogosult

d.) aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

e.) kiskorú gyereket nevelők

f.) egyedül élő időskorúak,

g.) települési támogatásra jogosult

ha a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(3) A kérelem benyújtása a rendelet 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon történik.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3.§.(1) Szociális célú tűzifa juttatást kérelmezhet az a személy, akinek

a.) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át (2018.évben  71 250- Ft),

b.) egyedül élő esetén jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át (2018. évben 85 500 Ft)

c.)A kérelmező a Munkaügyi Központtól igazolja, hogy regisztrált munkanélküli, ellenkező    esetben támogatásban nem részesíthető.

(2) A rendőri, vagy szociális gondozói jelzés esetén a 3.§.(1) bekezdésében foglaltaktól függetlenül is nyújtható támogatás olyan rendkívüli, sürgős szükség esetén, amikor a kérelmező vagy családja életét veszélyezteti.

4.§. (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a az 1.§-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, aki tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanban lakik életvitelszerűen.

(2) Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

 (2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.


2. A támogatás igénylésének menete


5.§.(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás  erre rendszeresített kérelemre indul.

  1. A kérelmeket 2019.január 15. napjáig lehet a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal Kömlődi Kirendeltségén  benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
  2. A kérelmeket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a  Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Oktatási, Egészségügyi és Szociális Bizottság bírálja el, határozattal dönt a szociális célú tűzifára való jogosultságról.
  3. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.
  4. Méltányosságból Kömlőd Község Képviselő-testülete a 3§ (1) bekezdés a., b, pontjában meghatározott jövedelemhatárt meghaladó jövedelem esetén is megállapíthat szociális tüzifa támogatást, különös méltánylást érdemlő helyzetben.


6.§. (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és  2019. március 31. napján hatályát       

veszti.

             (2) A rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni a folyamatban levő ügyekben is.







Bogáth István                                                                                    Schvarczné Stieber Rita

polgármester                                                                                              aljegyző





A kihirdetés napja:

2018. 10. 25.



Schvarczné Stieber Rita

            aljegyző