Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 06. 15

Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2023.06.15.

Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódóegyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, Kömlőd Község Polgármestere a hivatali időn túli és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményekre vonatkozóan a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya Kömlőd Község közigazgatási területére terjed ki.
(2) A rendelet tárgyi hatálya az anyakönyvi események közül a házasságkötésre és névadóra terjed ki.
(3) A rendelet személyi hatálya a (2) bekezdésben meghatározott anyakönyvi eseményen az e rendeletben megjelölt többletszolgáltatásokat igénybe vevőkre és a Kömlődi anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
1.hivatali munkaidő: hétfő: 7:30-17.00 óráig, kedd—csütörtök: 7:30-17.00 óráig, péntek: 7:30-12:30 óráig
2. hivatali munkaidőn kívül igénybe vehető idő házasságkötés tartására:
hétfő-csütörtök: 17.00-18.00 óra között; péntek: 13.00-18.00 óra között; szombaton: 10.00-18.00 óra között
3. többletszolgáltatás díja: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések lebonyolításáért fizetendő díj.
4. hivatali helyiség:
2853 Kömlőd, Szabadság u. 9. sz. alatt található Dadi Közös Önkormányzati Hivatal Kömlődi Kirendeltsége

3. §

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

(1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezhető, amennyiben az esemény helyszíne megfelelően méltóságteljes és biztonságos, ahol biztosítottak a szükséges technikai eszközök. A helyszín és az eszközök biztosítása a házasulandó felek feladata. A megrendelőnek biztosítania kell az esemény alatt az anyakönyv és az anyakönyvvezető biztonságos tartózkodását.
(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény helyszíne lehet különösen: étterem, lakóház kertje, az eseményhez méltó természeti környezet, ha biztosítják az ünnepélyes rendezvény lebonyolításához szükséges feltételeket. A helyszínt előre meg kell tekinteni. A jegyző a közreműködést megtagadhatja, ha a házasulók a ceremónia ünnepélyes megtartásának feltételeit nem tudják biztosítani.
(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt csak hivatali munkaidőn túl lehet engedélyezni úgy, hogy azt a hivatali helyiségben lezajlott utolsó anyakönyvi szertartás utáni időpontra lehet felvenni.
(4) Az anyakönyvi eseménynek a hivatali helyiségen kívül történő szolgáltatásáért a megrendelők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni..

4. §

A többletszolgáltatás díja

(1) Az anyakönyvi események többletszolgáltatási díjai:
a) 1 a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díj 2000,- Ft/alkalom
b) 2
(2) A díjak tárgyi adómentesek és egy alkalmat tartalmaznak. A szolgáltatási díjak Kömlőd Község Önkormányzatának bevételét képezik.
(3) A szolgáltatási díjat a szertartást megelőzően kell Kömlőd Község Önkormányzatának házipénztárába számla ellenében készpénzben megfizetni. Szolgáltatási díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

4/A. §3 Az anyakönyvvezető díja, a hivatali helyiségben és munkaidőben történő házasságkötés esetét kivéve: nettó 15.000.-Ft/alkalom.

5. §4

(1) 5

6. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2021. november 5-én lép hatályba.
(2) Ezen rendelet szabályait a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.
(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötésért fizetendő díjak mértékéről szóló 12/2011. (VI.09.) önkormányzati rendelete.
Bogáth István Mánomicsné Takács Erzsébet
polgármester jegyző
A kihirdetés napja:6
2021.11.04.
Schvarczné Stieber Rita
aljegyző
1

A (1) bekezdés a) pontja a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A (1) bekezdés b) pontját a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 4/A. §-t a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

Az 5. §-t a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A (1) bekezdést a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A szöveget a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.