Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 07- 2023. 10. 19

Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

2022.10.07.

Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában, 62. § (2) bekezdésében és a 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §-a szerinti hatály.

2. § A Képviselő-testület a rendeletben szabályozza a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 45. §-ában foglalt települési támogatás, rendkívüli települési támogatás a szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatások és Szt. 62. §-ában foglalt étkeztetés, Szt. 63. §-ában foglalt házi segítségnyújtás jogszabályi felhatalmazáson alapuló további részletszabályait és a szociálpolitikai kerekasztal létrehozását.

3. § (1) Települési támogatásban részesíthető a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz történő hozzájárulással az a személy, akinek állandó lakása Kömlődön van és lakcím kártyával igazolja.

a) a megélhetését veszélyezteti az általa lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartása, és

b) a családjában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének annak 200%-át.

(2) A települési támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújt támogatást.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutóösszege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének

a) 25%/-a a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át el nem érő egy főre jutó jövedelem esetén

b) 20%-a a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100%-át el nem érő egy főre jutó jövedelem esetén

c) 15%-a a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%át el nem érő egy főre jutó jövedelem esetén

d) 10%-a a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át el nem érő egy főre jutó jövedelem esetén

azzal, hogy a támogatás összegé 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(4) A laktatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás egész évre, 1 hónapra kell megállapítani.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A települési támogatás elsősorban természetben szociális ellátás formájában kell benyújtani.

(7) Az e § szerinti települési támogatásra való jogosultság megszűnése esetén a jogosultat a megszűnés napja szerinti hónapra jutó ellátás teljes havi összege megilleti.

4. § (1) Rendkívüli települési támogatásban a magas gyógyszerköltség miatt az a személy, akinek a havi rendszeres gyógyszer költségének mértéke rendszeresen eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át, feltéve hogy közgyógyellátásra nem jogosult és

a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át vagy

b) egyedülálló esetében jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell a rendszeres gyógyszerekről és azok egy havi költségéről a háziorvos és a gyógyszertár igazolását.

5. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul, így különösen:

a) a kérelmezővel együtt élő közeli hozzátartozó 12 hónapon belül bekövetkezett halála, vagy 6 hónap belül történt házasság felbontása miatt a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem legalább 50%-kal csökkent,

b) a kérelmező tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, gondoz,

c) 12 hónapon belül a kérelmező vagy házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa álláskeresővé vált és nem részesül aktív korúak ellátására,

d) a kérelmező, vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán kérelmező 60 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igényben

e) és családját elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet sújtotta és az eset összes körülményét mérlegelve az ellátás hiánya a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetné vagy

f) kérelmező családjában haláleset történik, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg

g) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, kivéve a halálesethez kapcsolódó települési támogatást, ami jövedelem vizsgálat nélkül adható.

(2) Méltányosságból az Oktatási, Egészségügyi és Szociális Bizottsága az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatárt 10%-al meghaladó jövedelem esetén is megállapíthat rendkívüli települési támogatást különös méltánylást érdemlő helyzetben. Méltányosság kérelmező és családja esetében az adott naptári évben egy alkalommal gyakorolható.

(3) Rendkívüli települési támogatás kérelemre vagy hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

(4)1 A rendkívüli települési támogatás évente adható legnagyobb összege 50.000 Ft, alkalmanként adható legkisebb összege 5.000 Ft, kivéve a halálesethez kapcsolódó települési támogatást, melynek összege 50.000 Ft.

(5)2 A 50.000 Ft rendkívüli települési támogatásba nem számít bele:

a) az ingyenes étkezés,

b) iskoláztatási támogatás,

c) babakelengye támogatás,

d) gyógyszertámogatás,

e) csatornahálózatra való rákötéshez adott támogatás,

f) ház karbantartásához, felújításához adott támogatás,

g) tűzifa pályázaton nyert tűzifa juttatás,

h) táboroztatás költségei.

(6) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre, és az időszakosan vagy tartósan fennálló ugyanazon létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(7) A rendkívüli települési támogatás természetben és pénzbeli szociális ellátás formájában nyújtható.

(8) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a szociális védettséget élvező személy, aki nem képes önerőből a csatornahálózatra rákötni.

(9) A csatornahálózat rákötésére legfeljebb 50.000.-forint támogatás adható, amiről számlával el kell számolni. A folyósítás feltétele, hogy 10% önerő befizetése az önkormányzat számlájára.

(10) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a szociális védettséget élvező személy, akinek az ingyen kártyás órához az érintésvédelmet a házhoz el kell készíttetni.

(11) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető a szociális rászorult személy tulajdonában a ház karbantartásához, felújításához.

(12) Az érintett a ház érintésvédelem elkészíttetéséhez, karbantartásához, felújításához legfeljebb 1000.000.-Ft támogatás adható, amiről számla benyújtásával el kell számolni. A folyósítás feltétele, hogy 10% önerő befizetése az önkormányzat számlájára.

(13) Rendkívüli települési támogatásban, babakelengye támogatásban részesíthető az a család, ahol a szülők állandó lakhelye Kömlőd Községben van és életvitelszerűen itt tartózkodnak a gyermek születésekor, jövedelemre való tekintet nélkül. A támogatás összege: 50.000.-Ft.

(14) Természetbeni, települési támogatásban, egy db 3.000.-Ft-os palánta jegyben részesül jövedelemre való tekintet nélkül Kömlőd községben minden család, akinek állandó lakóhelye Kömlőd községben található. Egy család egy palántajegyet kaphat. Egy lakásra egy palántajegy adható. Az állandó lakcím igazolására a lakcímkártya bemutatása szükséges.

(15) A jegyző birtokosa a jegyet beválthatja a Sasvári és a Téczeli kertészetben zöldség és virág palántára.

(16) A beváltás határideje: minden év június 15. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(17) Rendkívüli települési támogatás kertében kamatmentes kölcsönben részesíthető Kömlőd Község Önkormányzata által, az a rászoruló, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250-%-át,

a) A kamatmentes kölcsön összege: maximum 200.000.-Ft

b) A kamatmentes kölcsön lakóház felújítására, karbantartására használható fel.

c) A kamatmentes kölcsön legfeljebb 2 évre adható.

(18) Ingyenes étkezésben részesül jövedelemre való tekintet nélkül Kömlőd községben, a Gézengúz Napköziotthonos Óvodába járó gyermek akinek állandó lakóhelye Kömlőd községben található. az eljárás kérelemre indul.

(19) Minden nappali tagozaton általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató tanulónak, aki Kömlőd Községben állandó lakhellyel rendelkezik 20.000.-Ft iskoláztatási támogatást kaphat.

(20) A kérelmet minden év szeptember 30-ig lehet benyújtatni a polgármesteri hivatalba. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(21) a kiutalt támogatás összegéről minden év november 30-ig kell elszámolni a polgármesteri hivatal felé, hogy a támogatás iskolás gyermekére(ire) került felhasználásra. Ellenkező esetben a segély rosszhiszemű felhasználójaként a támogatást vissza kell fizetni és egyéb szociális támogatásban nem részesülhet az önkormányzattól.

(22) A 65 év feletti állandó lakhellyel rendelkező lakosokat egyszeri rendkívüli települési támogatásban részesítheti hivatalból. A támogatás összege: 10.000.-Ft.

(23) Az egyszeri rendkívüli települési támogatás minden év december 31-ig kell kifizetni a jogosultak részére.

(24) Rendkívüli települési támogatásban részesül jövedelemre való tekintet nélkül Kömlőd községben, aki vastagbél tükrözést végeztet. A vizsgált elvégzését a szakorvos igazolja, melyet a kérelemhez csatolni kell. A támogatás összege: 30.000.-Ft, amennyiben a vizsgálat kifizetéséről szól számlát benyújtja.

(25) Méltányosságból Kömlőd Község Képviselő-testülete különös méltánylást érdemlő élethelyzetben megállapíthat rendkívüli települési támogatást, ha az igénylő nem felel meg a rendeletben foglaltaknak. Méltányosság a kérelmező és családja esetében az adott naptár évben egy alkalommal gyakorolható.

(26) A kérelmező a Munkaügyi Központtól igazolja,hogy regisztrált munkanélküli, ellenkező esetben támogatásban nem részesíthető.

(27) Rendkívüli települési támogatásban részesül jövedelemre való tekintet nélkül, aki Kömlőd községben táboroztatja gyermekét és aki Kömlőd Községben állandó lakhellyel rendelkezik. A támogatás összege: a táborozás költsége.

(28)3 A rendkívüli települési támogatás és a települési támogatás évi legmagasabb összege: 100.000.-Ft.

6. § A települési támogatás és a rendkívüli települési támogatás (a továbbiakban együtt: települési támogatás) iránti kérelmet a Dadi Közös Önkormányzati Hivatal Kömlődi Kirendeltségéhez (2853 Kömlőd, Szabadság u. 9.) kell benyújtani.

7. § (1) Amennyiben adategyeztetés szükséges a települési támogatás kérelmezésekor, a személyazonosság igazolása érvényes személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosságot igazoló más érvényes okmány bemutatásával lehetséges.

(2) Amennyiben a kérelem nyomtatványon a Társadalombiztosítási Azonosító Jel nem kerül feltüntetésre társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló kártya bemutatása szükséges.

(3) A települési támogatás iránti kérelem benyújtásához szükséges a család tagjainak jövedelem igazolása.

(4) Halálesethez kapcsolódó települési támogatás igényelhető, ha az elhunyt állandó lakóhelye Kömlőd községben található.

(5) Amennyiben a halálesethez kapcsolódó települési támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, úgy az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is mellékelni kell, továbbá szükséges a temetési számla másolata is.

(6) A települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor keresőképtelenség esetén szükséges a keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórház igazolás, elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás benyújtása.

(7) Az Oktatási, Egészségügyi és Szociális Bizottság szükség esetén a kérelmező vagyoni helyzetét vizsgálja.

(8) A jövedelem viszonyoktól független szociális ellátások megállapítása, kivétel az iskoláztatási támogatás a polgármester hatásköre.

8. § (1) A települési támogatás kifizetéséről, természetbeni szociális ellátás formájában történő nyújtásáról az ellátás megállapítást követő 15 napon belül a Dadi Közös Önkormányzati Hivatal Kömlődi Kirendeltsége gondoskodik.

(2) A települési támogatás folyósítása postai úton, átutalással és készpénzben teljesíthető a jogosult kérelmének megfelelően.

9. § (1) A települési támogatás felhasználásának ellenőrzésére a kérelem elbírálására hatáskörrel rendelkező jogosult.

(2) A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (különösen számla, nyugta) becsatolására hívható fel a jogosult.

10. § (1) Kömlőd Község Önkormányzata személye gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásként biztosítja a szociális étkezést. A kérelem a hivatalba adható be.

(2) A szociális étkeztetés keretében az önkormányzat napi egyszeri meleg étkeztetést (ebéd) biztosít az arra rászorultnak, ha:

a) 70. életévét betöltötte vagy

b) a háziorvos vagy szakorvos igazolása alapján

ba) önmaga ellátására részben képes

bb) fogyatékos

bc) pszichiátriai beteg

bd) szenvedélybeteg

c) hatósági nyilvántartásban szereplő adatok alapján igazolható, hogy hajléktalan

(3) Az étkezés történhet, házhoz szállítással, vagy a jogosult általi elvitellel.

(4) .Ingyenes étkeztetésben részesíthető az a személy, akinek a rendszeres havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 100%-át. Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő személy a rendszeres havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 250%-át méltányosságból a megállapított személyi térítési díj 235.-Ft.

(5) Méltányosságból a képviselő-testület a (4) bekezdésben meghatározott jövedelemhatárt meghaladó jövedelem esetén is megállapíthat ingyenes étkezést különös méltánylást érdemlő helyzetben, ha a kérelmező egyedülálló, beteg.

(6) A szociális étkezés megszűnik:

a) haláleset következtében,

b) körülményeiben lényeges változás történik,

c) lemondással

(7) Az Oktatási, Egészségügyi és Szociális Bizottság szükség esetén a kérelmező vagyoni helyzetét vizsgálhatja.

(8) A szociális étkezőkön kívül az étel házhoz szállítása térítésmentes, a szállítás költségét az önkormányzat átvállalja, az arra rászorultnak, ha:

a) 70. életévét betöltötte vagy

b) a nyilatkozata alapján

ba) önmaga ellátására részben képes

bb) fogyatékos

11. § Ez a rendelet 2022. január 1. napján lép hatályba.

12. § Hatályát veszti Kömlőd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2017. )IV.27.) önkormányzati rendelete.

1

Az 5. § (4) bekezdése a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (5) bekezdése a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (28) bekezdését a Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.