Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 17

Kömlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.17.

Kömlőd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kömlőd községben a temetés egyházi tulajdonú temetőben történik. A kömlődi 066. és 067. helyrajzi szám alatt bejegyzett földterület a Kömlődi Református Egyházközség tulajdonában és fenntartásában van.

(2) A temető használatát a tulajdonos, fenntartó a szabályzatában rögzíti.

(3) Kömlőd Község Önkormányzat a köztemető fenntartási kötelezettségét a Kömlődi Református Egyházközséggel kötött megállapodás alapján az 1. § (1) bekezdésében írt temetőben teljesíti.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az 1. § (1) bekezdésében írt temetőben folyó temetkezési és temető fenntartási, sírhely használati tevékenységekre, továbbá a temetőben tevékenységet végző természetes és jogi személyekre.

3. § Térítésmentesen használható a sírgondozás céljára használt víz.

4. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni csak a temető üzemeltetőjének engedélyével, a munkavégzéshez feltétlen szükséges ideig lehet.

(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. Nyitvatartási időn túl a temetőben magánszemély nem tartózkodhat.

(4) Tizenkét éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, elmozdítani tilos.

(6) A sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni tilos.

(7) Az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani tilos.

(8) Tilos hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni.

(9) A temetőben hulladék anyagot, növényt, szemetet égetni tilos. Gyertyagyújtásnál és annak égésénél ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzen. A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad.

(10) A temetőben tilos reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot és bármely más tárgyat árusítani.

(11) A temető területére állatot - a vakvezető kutya és munkavégzést segítő állat kivételével bevinni tilos.

5. § (1) A temető területén csak a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben meghatározott temetkezési szolgáltatások végezhetők.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(3) A vállalkozói tevékenység naponta 8.00-18.00 óráig végezhető. Kivétel a síremlékek építése és karbantartása. Ezek a tevékenységek vasárnap és ünnepnapok kivételével 8.00-18.00 óra között végezhetők

(4) A munkálatok befejezését követő három napon belül a vállalkozó köteles helyreállítani az eredeti környezetei állapotot, elszállítva a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyagokat. Amennyiben a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyag a temető rendeltetésszerű használatát zavarja, úgy annak eltávolításáról egy napon belül kell gondoskodni.

6. § Jelen rendelet 1. mellékletét képezi a Kömlődi Református Egyházközség, mint fenntartó szabályzata, amely a temető használatának szabályait részletesen meghatározza.

7. § A temetkezéssel kapcsolatos díját a 2. melléklet tartalmazza.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 4/2006. (VI.18.) önkormányzati rendelet.