Tarján Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.5.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról, valamint a gyermekjóléti ellátásokról szóló 11/2011. (IX.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§ Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásokról, valamint a gyermekjóléti ellátásokról szóló 11/2011. (IX.1.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Szr.) 5.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az érintetten kívül a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő Szolgálat is kezdeményezheti a lakásfenntartási támogatásra, valamint az önkormányzati segélyre való jogosultság megállapítását.”


2.§ Az Szr. 5. Átmeneti segély alcíme és 9.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. Önkormányzati segély

9.§ (1) Tarján Község Önkormányzata az Szt. 45.§-ban meghatározott személyek részére, az ugyanott meghatározott élethelyzetek fennállása esetén önkormányzati segélyt állapít meg.

(2) Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(3) Az önkormányzati segély pénzbeli vagy természetbeni támogatásként, továbbá kamatmentes kölcsönként  biztosítható.

(4) A pénzbeli támogatás legkisebb összege – az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély kivételével -  5.000,-Ft. A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(5) A kölcsön visszafizetésére a polgármester és a kölcsönben részesített megállapodást köt, melyben rögzíteni kell a visszafizetés feltételeit, a visszafizetés elmulasztása esetén követendő eljárást, a garanciákat, valamint a kölcsön lejártának határidejét.

(6) az önkormányzati segély megállapításánál figyelembe vehető, egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, egyedülélő esetén 200 %-a, elhunyt személy eltemettetése esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-a, egyedülélő esetén 300 %-a.

(7) Az önkormányzati segély iránti kérelem a Polgármesteri Hivatalban nyújtható be e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.”


3. § Az Szr. 14.§-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az ellátásra való jogosultságról átruházott hatáskörben a Szociális, Egészségügyi, Kulturális és Sport Bizottság dönt.”


4.§ Az Szr. 16.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testülete a gyermekétkeztetés intézményi térítési díját az alábbiak szerint állapítja meg:

a) óvodai étkeztetés                             333,-Ft

b) menza                                             268,-Ft

c) napközi                                           407,-Ft”


5.§ Az Szr. e rendelet 1. melléklete szerinti melléklettel egészül ki.


6.§ Hatályát veszti az Szr. 8. Temetési segély, kölcsön alcíme és a 12.§-a, valamint a 9. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás alcíme és a 13.§-a.


7. § Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.



Borsné Tolnai Mária                                                                           Marx Ernő

jegyző                                                                                                polgármester