Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 01

Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.05.01.

Tarján Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A tarjáni 127 helyrajzi számú temető a Tarjáni Református Egyházközösség, a tarjáni 128 helyrajzi számú temető a Tarjáni (Krisztus Király) Plébánia tulajdonában és fenntartásában van.

(2) A temetők területén belül található ravatalozó épület Tarján Község Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában van, fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) A temetők használatának szabályait a fenntartó tulajdonosok (a továbbiakban: tulajdonos) és az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási megállapodásokban rögzítik.

2. § A rendelet hatálya az 1. § (1) bekezdése szerinti temetőkben folyó temetkezési, temető-fenntartási, temetési hely gondozási tevékenységekre, továbbá a temetőben munkát (vállalkozói tevékenységet) végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

2. Temetési helyek

3. § (1) A temetőkben biztosított temetési helyeket és méretüket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Koporsós temetés esetén a sírhelyek közötti legkisebb távolság 0,6 m, gyermeksírok esetében 0,3 m. Az új sírhely sorok közötti legkisebb távolság 1,0 m.

(3) Urna földbe temetése esetén a sírhelyek közötti legkisebb távolság 0,6 m, a sorok közötti legkisebb távolság 1,0 m.

(4) Urnafülkébe vagy urnasírhelybe helyezhető urnák száma legfeljebb négy darab.

(5) Az új temetési helyek a megnyitott sírhely-táblákban folyamatos sorrendben kerülnek kijelölésre. A temetési hely kijelölése a tulajdonos feladata.

(6) A temetési hely megjelölésére szolgáló sírjel saját költségen létesíthető. Síremlékek és tartozékaik, valamint az emlékoszlopok alapozása csak előre gyártott elemekből készülhet és az alapozás felső síkja az eredeti terepszintet nem haladhatja meg.

(7) A síremlék mérete a megváltott sírhely méretét nem haladhatja meg.

3. Temetési hely feletti rendelkezési jog - Díjak

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát, azaz a temetési hely használati idejét, és a temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint annak meghosszabbításáért vagy ismételt megszerzéséért fizetendő díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A díjat minden esetben a tulajdonos részére és a temetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A rendelkezési jogosultság időtartamát minden esetben az utolsó temetéstől kell számítani.

(4) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a temetési hely megváltását nem vállalja, vagy a tulajdonos felhívására a meghatározott időn belül nem válaszol, a temető tulajdonosa elrendelheti

a) a síremlék, sírbolt elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírban való elhelyezését,

c) a temetési hely újrahasznosítását.

(5) Az elbontott síremlék megőrzéséről és védelméről a temető tulajdonosa a bontástól számított további 1 évig gondoskodik, majd az 1 év eltelte után a helytörténeti szempontból értékes vagy művészi kivitelezésű síremléket a temetőnek erre a célra kijelölt részén elhelyezheti, vagy a fentiekbe nem sorolható síremléket értékesítheti.

(6) A hasznosításból, értékesítésből befolyt összegeket kizárólag a temető fenntartására lehet fordítani.

(7) Az önkormányzat a ravatalozó használatáért a rendelet 3. mellékletében szereplő ravatalozóhasználati díjat állapít meg, amelyet az önkormányzat részére kell megfizetni.

(8) A tulajdonos és az önkormányzat a rendelet 2. és 3. mellékletében szereplő díjakon felül egyéb díjat nem állapít meg.

5. § Az önkormányzat díjmentesen biztosítja

a) a temető megközelítését szolgáló közutat,

b) a gépjármű-parkolót a temetők területén kívül,

c) a tetem-hűtő berendezést,

d) a vízvételi lehetőséget,

e) hulladékgyűjtő edényzetet,

f) az illemhelyet.

4. A temető használata, temetőben történő munkavégzés

6. § (1) A kijelölt hulladék-lerakóhelyen csak a rendeltetésszerű temetőhasználat során keletkező hulladékot, koszorú- és növénymaradványt lehet elhelyezni.

(2) A ravatalozó és a ravatalozóban található kegytárgyak és berendezések – a tetemhűtő kivételével – kizárólag a temető nyitvatartási idejében és csak temetési szertartás céljára használhatók.

7. § (1) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladékot a vállalkozó köteles saját költségén a munka befejezésével egyidejűleg elszállítani.

(2) A temető területére gépkocsival behajtani csak a tulajdonos hozzájárulásával a munkavégzéshez szükséges ideig lehet.

(3) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység végzésének idejét, módját a temető tulajdonosával a munkavégzés megkezdése előtt legalább 3 munkanappal korábban egyeztetni kell, azt megkezdeni csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet. A vállalkozó tevékenységét a temető tulajdonosa ellenőrzi és hangolja össze. A feltételek be nem tartása a temetőben végzendő tevékenységek megszüntetését vonhatja maga után.

(4) A temetőben munkáját végző vállalkozó a tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat.

(5) Vállalkozói tevékenység a temetőben – az ünnepnapok és vasárnap kivételével – naponta 800-1900 óráig végezhető.

(6) A munkálatok befejezését követő három napon belül a vállalkozó köteles helyreállítani az eredeti környezeti állapotot, elszállítva a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyagokat. Amennyiben a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyag a temető rendeltetésszerű használatát zavarja, úgy annak eltávolításáról egy napon belül kell gondoskodnia.

8. § (1) A temetés időpontját – az eltemettető kívánságának figyelembe vételével – a temetkezési szolgáltató határozza meg, a temetésfelvétel a temetkezési szolgáltató helyiségében történik.

(2) Az eltemetésre kerülő tetemeket a temetkezési szolgáltató helyezi el a ravatalozóban, az eltemetés időpontjáig a tetemhűtőben.

(3) A koporsó, urna és urnatartó temetőn belüli szállításáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A szállítás gépjárművel, kerekes kézikocsival vagy kézi erővel történhet.

(4) A temetéshez szükséges kellékeket a temetkezési szolgáltató biztosítja. A felravatalozás a ravatalozó-helyiségben, vagy az e célra kijelölt ravatalozó helyen történik.

(5) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a gyászszertartás időtartama alatt nyitva lehet tartani.

9. § (1) A sírhely kiásását a temetkezési szolgáltató végzi. A sírhely kiásását csak azt követően lehet megkezdeni, ha az e rendeletben meghatározott díjak megfizetése igazoltan megtörtént. A sírhelyet a jelen rendeletben meghatározott méreteknek megfelelően kell előkészíteni úgy, hogy a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen, ne veszélyeztesse az élet- és vagyonbiztonságot.

(2) A koporsó vagy urna sírba vagy urnafalba helyezésről a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(3) A sírgödör visszahantolására – más temetési hely károsítása nélkül – a temetkezési szolgáltató köteles. A visszahantolás során gondoskodni kell a sírhely környezetének, a sírhely melletti sírhelyekig történő rendezéséről is. Ha ez a temetéskor nem végezhető el, a temetkezési szolgáltató legkésőbb a temetés napját követő három napon belül gondoskodik annak elvégzéséről.

(4) A sírnyitást és az exhumálást a sírgödör fokozatos mélyítésével kell elvégezni úgy, hogy az a sírjelben, síremlékben kárt ne okozzon. Ha a sírnyitás előreláthatólag ezeket veszélyezteti, ezt jelezni kell a temetési hellyel rendelkezni jogosult felé. A sírnyitást ebben az esetben a rendelkezni jogosult személy írásbeli hozzájárulása esetén lehet folytatni. A sírnyitás során fokozott gondot kell fordítani a biztonságos munkavégzésre, a munkavédelmi szabályok betartására és a kegyeleti jogok megtartására.

(5) Az exhumálás során felszínre kerülő maradványok összegyűjtését a kegyeleti jogok megtartásával úgy kell elvégezni, hogy az a temetőlátogatókat ne zavarja.

(6) Az eltemettető – vagy egyetértésével más hozzátartozó – kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyeznie tulajdonosnak.

(7) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhunyt közeli hozzátartozója. Amennyiben az urna kiadását kérő személy az eltemettetővel nem azonos, a hamvasztásos temetésről gondoskodótól kell a hozzájárulást beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (8) bekezdés 1. pontja szerinti sorrendben az elhunyt közelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.

10. § (1) A sírhelyekre csak olyan egynyári vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, mely nem terjed túl a sírhely méretein, és nem nő egy méternél magasabbra. Az ennél magasabbra növő növényzettel tervezett beültetést a tulajdonos felé jelezni kell, a telepítés csak annak egyetértése után végezhető el.

(2) A temetkezési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírhely gondozásáról, tisztításáról, megrongálódás esetén annak helyreállításáról. A temetkezési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhelyet tisztán, hulladék- és gyommentesen tartani, e kötelezettsége az összes szomszédos sírhelyig tartó terület feléig terjed.

(3) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos.

5. Vegyes és záró rendelkezések

11. § (1) A temető bejáratánál tájékoztató tábla tartalmazza a temető nyitvatartási idejét, a temető térképét, a tulajdonos megnevezését, elérhetőségét.

(2) A temetőben tilos reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot vagy bármely más terméket árusítani.

(3) A temető nyitvatartási ideje folyamatos.

12. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetőkben biztosított temetési helyek és méretük

Temetési hely

Méretek (m)

Szélesség

Hosszúság

Mélység

I. koporsós temetés esetén

a) egyes sírhely

0,9

2,1

2,0

b) dupla sírhely

1,8

2,1

2,0

c) gyermek-sírhely

0,6

1,3

1,6

II. urnás temetés esetén

a) egyes urnafülke

0,4

0,4

0,4

b) dupla urnafülke

0,6

0,4

0,4

c) urna-sírhely

1,0

1,0

1,6

2. melléklet a 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, díja

Temetési hely

Használati idő tartama (év)

Díj (Ft)

I. koporsós temetés esetén

a) egyes sírhely

25

60.000

b) dupla

80.000

c) gyermek-sírhely

0

II. urnás temetés esetén

e) egyes urnafülke

50

200.000

f) dupla urnafülke

300.000

g) urna-sírhely

25

20.000

3. melléklet a 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Ravatalozó-használat díja

A ravatalozó használati díja

5.000 Ft/temetés