Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és a személyes gondoskodásról

Hatályos: 2023. 06. 01

Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és a személyes gondoskodásról

2023.06.01.

Tarján Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Támogatási formák és forrásuk

1. § (1) Tarján Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászoruló személy (a továbbiakban: jogosult) részére

a) települési támogatást nyújt

aa) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás),

ab) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását, gondozását végző személy részére (a továbbiakban: ápolási támogatás),

ac) rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez (a továbbiakban: gyógyszer-támogatás),

b) rendkívüli települési támogatást nyújt

ba) temetési költségek viseléséhez,

bb) eseti támogatásként,

c) időskorúak támogatását nyújtja,

d) olyan formán nyújt támogatást, hogy elhunyt hozzátartozójának eltemettetéséről közköltségen gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások forrását Tarján Község Önkormányzatának tárgyévi költségvetését megállapító önkormányzati rendelete tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában szereplő támogatások iránti kérelmeket első fokon – átruházott hatáskörben – a Szociális, Egészségügyi, Kulturális és Sport Bizottság bírálja el.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában szereplő támogatások iránti kérelmeket első fokon – átruházott hatáskörben – a polgármester bírálja el.

2. Közös szabályok

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti támogatások a rendelet 1. melléklete szerinti Települési támogatás iránti kérelem című nyomtatvány kitöltésével és az abban felsorolt mellékletek, nyilatkozatok együttes benyújtásával kérelmezhetők.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelmek személyesen a Tarjáni Polgármesteri Hivatalnál, postai úton a Tarjáni Polgármesteri Hivatal címére (2831 Tarján, Rákóczi út 39.) küldve, vagy az elektronikus kapcsolattartás szabályai szerint elektronikus úton nyújthatók be.

(3) A támogatást igénylő személy szociális, vagyoni és családi helyzetéről – a tényállás tisztázása céljából és a kérelem elbírálása érdekében – környezettanulmány készíthető.

(4) Az e rendelet alapján megállapított támogatást – a jogosult halála esetén – a jogosulttal közös háztartásban együtt élt házas- vagy élettárs, gyermek, szülő, unoka, nagyszülő vagy testvér veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

(5) Az e rendelet alapján megállapított pénzbeli támogatás összege - jogosult döntése alapján -

a) készpénzben vehető fel a Tarjáni Polgármesteri Hivatal pénztárában, vagy

b) a jogosult által megadott számlaszámra történő utalással kerül kifizetésre.

(6) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást – annak törvényes késedelmi kamataival együtt – az igénybe vevő köteles visszafizetni, melyre – kérelem esetén – részletfizetés engedélyezhető.

(7) A rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelemhez mellékletként benyújtandó jövedelemigazolás formáját és tartalmát a rendelet Jövedelemigazolás című 2. melléklete tartalmazza.

3. Lakásfenntartási támogatás

3. § (1) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a kérelmező,

a) akinek családjában az 1 főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedül élő személy esetében annak 120%-át, feltéve, hogy

b) a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelemének 30%-át eléri vagy meghaladja, továbbá

c) a kérelmező

ca) vagyonnal nem rendelkezik,

cb) az érintett ingatlanban életvitelszerűen lakik,

cc) az ingatlannak tulajdonosa vagy haszonélvezője.

(2) A támogatás elbírálása során a lakásfenntartás költsége szempontjából figyelembe vehető kiadások, melyeket az egyes szolgáltatók által kibocsátott számlákkal kell igazolni:

a) gázfogyasztás,

b) áramfogyasztás,

c) ivóvíz-fogyasztás,

d) csatornahasználat és

e) hulladékszállítás

díja.

(3) A lakásfenntartás költségét a kérelem beadását megelőző 12 hónap számláinak átlaga alapján kell megállapítani.

(4) A megítélt lakásfenntartási támogatás a kérelmező választásától függően

a) közvetlenül a szolgáltató részére történő utalással havonta, vagy

b) tűzifa-támogatásként egy összegben

kerül kifizetésre.

(5) Kérelmezőnek a (4) bekezdés a) pontja szerinti kifizetés esetére nyilatkoznia kell, hogy a támogatás megítélt összegét mely szolgáltató számára kéri utalni, és ehhez csatolnia kell az utolsó havi teljes számlát, vagy annak másolatát.

(6) A lakásfenntartási támogatás mértéke legfeljebb 3.000 Ft/hónap.

(7) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtásának napjától kezdődően 6 hónap időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy a jogosultság 3 hónap elteltével felülvizsgálatra kerül.

(8) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon ingatlan esetében csak 1 kérelmező részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(9) A jogosult a lakásfenntartási támogatás jogszerű felhasználását a következőképpen köteles igazolni:

a) a (4) bekezdés a) pontja esetén a szolgáltató által a jogosult nevére kiállított számlával,

b) a (4) bekezdés b) pontja esetén a kereskedő által a jogosult nevére kiállított számlával.

4. Ápolási támogatás

4. § (1) Ápolási támogatásra jogosult a 18. életévét betöltött, tartósan beteg közeli hozzátartozójának otthoni ápolását, gondozását végző személy (a továbbiakban: ápoló), amennyiben

a) az ápoló és az ápolt, gondozott személy (a továbbiakban: ápolt) is bejelentett tarjáni lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, legalább egyikőjük bejelentett címe a kérelem benyújtását megelőző 1 évnél korábbi, és életvitelszerűen mindketten Tarján településen élnek, továbbá

b) az ápoló rendszeres pénzellátásban nem részesül, kereső tevékenységet nem folytat, vagy kereső tevékenységet folytat ugyan, de munkaideje a napi 4 órát nem haladja meg, és

c) az ápoló családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetében annak 120%-át.

(2) Nem jogosult ápolási támogatásra a kérelmező, ha

a) az ápolt személy 30 napot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, vagy nappali ellátást nyújtó, vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,

b) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója.

(3) Az ápolási támogatás mértéke a szociális vetítési alap összegének 100%-a.

(4) Ha felmerül az ápoló ápolási kötelezettségének elmulasztása, az ápolási tevékenység ellenőrzése céljából a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmény bevonásával környezettanulmány készítése kérhető.

(5) Az ápoló az ápolási kötelezettségének abban az esetben nem tesz eleget, ha az ápolt

a) közvetlen lakókörnyezete elhanyagolt, nem tiszta, vagy

b) által lakott lakótér megfelelő hőmérséklete nem biztosított, vagy

c) étel- és élelmiszer ellátása nem megfelelő, vagy

d) állapotában beállt bárminemű változásról az ápoló a kezelőorvost nem, vagy késedelmesen tájékoztatja, vagy

e) részére a szükséges ápolási feltételeket, eszközöket, gyógyszereket az ápoló nem biztosítja, vagy azokról késedelmesen gondoskodik,

f) felügyeletét a szükséges mértékben nem látja el, illetve saját maga akadályoztatása esetén a szükséges felügyeletről nem gondoskodik.

(6) A (4) bekezdés szerinti környezettanulmány elkészítését követően az ápolási támogatás megszüntetésére kerül sor, ha

a) a környezettanulmány során bebizonyosodik, hogy az ápoló az (5) bekezdés a)–f) pontjaiban felsoroltakat, vagy azok egyikét megvalósította,

b) az ápoló a környezettanulmány lefolytatását nem teszi lehetővé, és ezáltal az ápolási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése nem lehetséges.

(7) Az ápolási támogatás a kérelem benyújtásának napjától kezdődően 6 hónap időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy a jogosultság 3 hónap elteltével felülvizsgálatra kerül.

(8) Az ápolási szükségletet tartalmazó orvosi igazolás mintáját a rendelet Orvosi igazolás az ápolási szükségletről című 3. melléklete tartalmazza.

5. Gyógyszer-támogatás

5. § (1) Gyógyszer-támogatás iránti kérelmet nyújthat be az a szociálisan rászorult személy, aki közgyógyellátásra nem jogosult, de egészségi állapota, diagnosztizált krónikus betegsége miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorul.

(2) Gyógyszer-támogatásra jogosult az a kérelmező,

a) akinek családjában egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedül élő esetében annak 120%-át és

b) az igazolt havi gyógyszerköltség az 1 főre eső havi jövedelem 30%-át eléri vagy meghaladja.

(3) E rendelet értelmében rendszeres gyógyszerszedésnek minősül krónikus betegség okán a legalább 6 hónap időtartamot meghaladó gyógyszerszedés.

(4) A rendszeresen szedett gyógyszerek és költségük igazolására a rendelet Igazolás a gyógyszerköltségekről című 4. melléklete szolgál.

(5) A gyógyszer-támogatás mértéke a gyógyszerész által beárazott gyógyszerek költsége, de legfeljebb havi 3.000 Ft.

(6) A gyógyszer-támogatás a kérelem benyújtásának napjától kezdődően 6 hónap időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy a jogosultság 3 hónap elteltével felülvizsgálatra kerül. Amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszer-támogatás a közgyógyellátásra való jogosultság napjától megszüntetésre kerül.

(7) A gyógyszer-támogatásban részesülő a (6) bekezdés szerinti jogosultságot köteles 15 napon belül bejelenteni a Tarjáni Polgármesteri Hivatalnál.

(8) A jogosult a gyógyszer-támogatás jogszerű felhasználását köteles gyógyszerszámlákkal igazolni.

6. Temetési támogatás

6. § (1) Temetési támogatás állapítható meg annak a személynek,

a) aki Tarján településen a kérelem benyújtását megelőzően 5 évvel korábban létesített lakóhellyel rendelkezik, és

b) elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

c) elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, mert arra köteles volt, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és

d) akinek a családjában az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg.

(2) A kérelmet a halálesetet követően - vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított - 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A temetési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 15%-a.

(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegét a rendelet Helyben szokásos legolcsóbb temetési költség című 5. melléklete tartalmazza.

(5) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.

7. Köztemetés

7. § (1) A köztemetéssel kapcsolatos hatásköröket – átruházott hatáskörben – a polgármester gyakorolja.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól sem teljes egészében, sem részben nem adható mentesség.

8. Eseti támogatás

8. § (1) Eseti támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a) a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetében annak 120 %-át, és

b) vagyona nincs.

(3) A vagyon megállapítása szempontjából a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontjában szabályozottak az irányadók.

(4) Eseti támogatás egy családon belül csak egy személynek állapítható meg.

(5) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb a szociális vetítési alap összegéig részesíthető.

(6) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege legalább 3.000 Ft.

9. Időskorúak támogatása

9. § (1) Időskorúak támogatására jogosult az a Tarján településen bejelentett lakcímmel rendelkező személy, aki tárgyév december 31. napjáig a 70. életévét betölti.

(2) A kérelem nélkül, hivatalból megállapított időskorúak támogatása évente egyszeri pénzbeli támogatás, melynek összege 10.000 Ft/fő.

(3) Az időskorúak támogatásának kifizetése tárgyév december hónapjában történik.

10. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

10. § (1) Az önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott szociális ellátások közül

a) szociális szolgáltatások körében

aa) az étkeztetést,

ab) a házi segítségnyújtást,

ac) a családsegítést,

ad) a nappali ellátást, illetve a nappali ellátás keretén belül az idősek és hajléktalanok napközbeni ellátását

b) gyermekjóléti ellátások körében

ba) a gyermekjóléti szolgáltatást,

bb) a gyermekek átmeneti gondozását

biztosítja a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás tagjaként a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmény szolgáltatásai útján.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ellátások igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját, a kérelem elbírálásának szempontjait, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait, a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése önkormányzati rendeletében állapítja meg.

11. Szociálpolitikai kerekasztal

11. § Tarján Község Önkormányzata által működtetett szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

a) polgármester,

b) jegyző,

c) Szociális, Egészségügyi, Kulturális és Sport Bizottság elnöke,

d) háziorvosok,

e) házi gyermekorvos,

f) védőnő,

g) óvodavezető,

h) Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmény vezetőjének megbízottja,

i) körzeti megbízott.

12. Záró rendelkezések

12. § Hatályát veszti Tarján Község Önkormányzati Képviselő-testületének a települési támogatásról és a személyes gondoskodásról szóló 1/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete.

13. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.