Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 01

Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontja értelmében a helyi önkormányzat a településüzemeltetés körében köteles gondoskodni köztemető kialakításáról és fenntartásáról. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 3. § b) pontja alapján köztemető az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, melyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
Tarján Község Önkormányzata nem rendelkezik saját tulajdonú temetővel, vagy temetőrésszel, ezért a kegyeleti közszolgáltatások biztosítása érdekében megállapodást kötött a településen lévő temetőtulajdonosokkal, akik egyben fenntartói és üzemeltetői is a temetőknek,
A megállapodással megteremtődött annak a lehetősége, hogy az önkormányzat képviselő-testülete helyi rendeletben szabályozza a temetőhasználat rendjét, és mindazokat a kérdéseket, amelyeket a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet feladatul szabja meg, illetve felhatalmazást ad.