Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tarján Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Tarján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
Tarján Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény vonatkozó rendelkezései értelmében a helyi önkormányzat költségvetése az államháztartás része. Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik. A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. A feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban: Kvtv.) rendelkezései, valamint a költségvetési gazdálkodást érintő egyéb önkormányzati döntések figyelembevételével készült a teljes önkormányzat költségvetésének 2024. évi tervezete.
A Kvtv. meghatározza az önkormányzatok és a költségvetés központi alrendszereinek kapcsolatát, illetve az abból származó forrásokat, az önkormányzatot megillető átengedett bevételeket, és a különféle kiegészítő szabályokat: támogatások igénylésének, elszámolásának rendjét, határidejét, a feladatmutatók fajlagos mértékét. Az önkormányzatok a Kvtv. 1. melléklet IX. fejezetében, 2., 3., és részben a 7. mellékletében szereplő számadatokkal tervezhetnek.
Az önkormányzat egészének, azon belül a 3 költségvetési szervnek (Tarjáni Polgármesteri Hivatal, Tarjáni Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde és Tarjáni Önkormányzati Konyha), mint intézménynek a 2024. évi pénzügyi terve így került összeállításra, amely pénzügyi tervet a képviselő-testület rendelet formájában fogad el.