Súr Község Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2007. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 02- 2015. 02. 28

Súr Község Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2007. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.01.02.

Súr Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2007. (III. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban:Rendelet) 12 §-a a következő 12/B. §-sal egészül ki:

„12/B. § (1) Önkormányzati segélyre az a kérelmező jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén 180 %-át.

(2) Az önkormányzati segély formái:

1. pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön (a továbbiakban:kölcsön),

2. egyszeri önkormányzati segély, vagy

3. havi rendszerességgel nyújtott önkormányzati segély.

(4) Kamatmentes kölcsön annak nyújtható, akinek az egy főre jutó havi jövedelme

a) családban élők esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %- át,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5) Kamatmentes kölcsön annak a személynek nyújtható, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik, illetve akinek a jövedelmi viszonyaiban olyan változás bekövetkezése várható, amelyből a kölcsön visszafizetésére képessé válik.

(6) Kamatmentes kölcsön egy személynek évente egyszer adható és legmagasabb összege 300.000 Ft .

(7) A kamatmentes kölcsön megállapításáról határozatot kell hozni. A határozat alapján folyósított támogatást 6 hónap alatt kell visszafizetni, havi egyenlő részletekben.

(8) A kamatmentes kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, melyet az önkormányzat képviseletében a polgármester ír alá.

(9) Kamatmentes kölcsön nyújtható az alábbi célokra:

a) maga, vagy közeli hozzátartozója gyógykezelésére, gyógyászati segédeszköz beszerzésére, vagy

b) közeli hozzátartozója eltemettetésére, vagy

c) közüzemi díj hátralék kiegyenlítésére (adott számlára történő teljesítésre), vagy

d) fűtést biztosító berendezés meghibásodása esetén annak vásárlására, vagy javítására, vagy

e) vis maiornak minősülő káreseményre.

(10) A jogosultság megállapításához a kérelmezőnek zárójelentéssel, temetési számlával, közmű számlával, szerviz vagy szerelő által kiadott igazolással igazolnia kell a (9) bekezdés a), b), c) és d) pontjában fennálló állapotot.

(11) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően önkormányzati segély állapítható meg annak a rendkívüli élethelyzetbe került személynek, aki

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt legalább 3 hónapon keresztül táppénzes állomány miatt jövedelem-kiesést szenved, vagy az egy főre jutó havi jövedelmének kétszeresét meghaladó egyszeri kiadásra kényszerül,

b) elemi kár, baleset, bűntény áldozata vagy bűntény áldozatának hozzátartozója.

(12) A (11) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély összege 5.000 Ft-nál kevesebb nem lehet.

(13) A (2) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély folyósítása a kérelmező bankszámlájára történő utalással, bankszámla hiányában a házipénztárban történő kifizetéssel történik.

(14) A (2) bekezdésben meghatározott önkormányzati segély a kérelemben megjelölt célra használható fel. A polgármester ellenőrzi a felhasználás célját, melyet számlával kell igazolni a kérelmezőnek.”

2. § A R. 16. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A házi segítségnyújtás alapszolgáltatást a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás által felnntartott és működtetett Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (továbbiakban: Központ) útján biztosítja az önkormányzat.

a) Az ellátás iránti kérelmet postai úton vagy személyesen Kisbéren a Központ 2870 Kisbér, Angol park 1. sz. alatti irodájában lehet benyújtani.”

3. § A R. 17. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) A családsegítést a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás által felnntartott és működtetett Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (továbbiakban: Központ) útján biztosítja az önkormányzat.

a) Az ellátás iránti kérelmet postai úton vagy személyesen Kisbéren a Központ 2870 Kisbér, Angol park 1. sz. alatti irodájában vagy a családgondozónál ügyfélfogadási időben a 2889 Súr, Petőfi u. 6/a. szám alatti helyi irodában lehet benyújtani.”

4. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A 2-3. § a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(3) Hatályát veszti:

1 . a Rendelet 5 § (1) bekezdés a) pontja,
2. 7. § (3) bekezdése,
3. 12. §-a,
4. 12/A. §-a, és a
5. 13. §-a.