Súr Község Önkormányzati Képviselő testületének 9/2016 (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2022. 06. 30

Súr Község Önkormányzati Képviselő testületének 9/2016 (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről

2017.01.01.

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel vagy jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű vagy

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(3) E rendelet alkalmazásában jármű üzembentartója: a jármű üzembentartója, tulajdonosa, használója.

2. § A közterület rendeltetésétől eltérő célra e rendeletben meghatározott feltételek alapján közterület használati díj megfizetése ellenében használható.

3. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a közterület-használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben eljárjon.

4. § Közterület-használati engedély szükséges:

a) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére;

b) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez;

c) építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmelék, valamint tüzelő- és egyéb ömlesztett anyag közterületen 7 napot meghaladó ideiglenes elhelyezésére

d) alkalmi árusításra

e) mozgóárusításra,

f) kiállítás, alkalmi vásár, szabadtéri rendezvényekre

g) üzemképtelen jármű 7 napon túli tárolására h) pontban foglaltak kivételével

h) hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű mellékútvonalon történő, 10 napon túli tárolására

A közterület-használat engedélyezéséről

5. § (1) A közterület használat engedélyezése e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A közterület-használati engedély iránti kérelmet a közterületet igénybe vevő nyújtja be. Több kérelmező esetén a használati jogot az szerzi meg, aki a feltételeknek megfelel és a kérelmet előbb nyújtotta be. A közterület-használati engedély iránti kérelmet a közterület használat tervezett időpontja előtt legalább 5 nappal kell benyújtani.

(2) Építési tevékenységhez szükséges építőanyag, törmelék elhelyezéséhez a közterület-használati engedélyt a kivitelező vagy a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosa a kivitelező vállalkozó megjelölésével kéri. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért az építtető és kivitelező egyetemlegesen felelős.

6. § A közterület rendeltetésétől eltérő használatához a polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott közterület-használati engedélye szükséges.

7. § A közterület-használati engedély iránti kérelem tartalmazza:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, székhelyének címét,

b) a közterület igénybevételének célját és várható időtartamát,

c) mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelői igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány, cégbírósági végzés másolatát (a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát),

d) az igénybe venni kívánt közterület nagyságát, helyének és a használati módjának, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,

e) a közterületen folyatatni kívánt tevékenység végzésére jogosító engedélyek másolatát

f) árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, az árusítást végző személy nevét és lakcímét.

8. § (1) A polgármester a közterület-használati engedélyt határozott vagy határozatlan időtartamra adja ki. Határozott idejű engedély érvényességét határidőhöz vagy valamely feltétel teljesülésének bekövetkeztéhez kell kötni. A határozatlan idejű engedély visszavonásig érvényes.

(2) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez

b) bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlásához,

c) jármű iparszerű javításához

d) zöldterületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálását, pusztítását, csonkítását, károsítását eredményezné, kivéve a területen húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat.

(3) A közterület-használati engedély tartalmazza:

a) a közterület használatára jogosult nevét, lakó- és telephelyének címét,

b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát,

c) a közterület igénybevétel helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a közterület használati engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség kikötését,

e) a közterületi használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és befizetésének módját, a díjfizetés elmulasztásának esetén annak jogkövetkezményeit.

9. § (1) Megszűnik a közterület használat:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c) az engedélyes halálával, jogutód nélküli megszűnésével,

d) az engedélyes által a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényességének megszűnésével vagy

e) az engedély megvonásával.

(2) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes

a) a közterületet az engedélyben meghatározottaktól eltérően használja,

b) a használatot másnak átengedi,

c) a közterület-használati díjat az engedélyben meghatározott időpontig nem fizeti meg.

A közterület-használat díjának mértéke, megfizetésének módja

10. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért közterület-használati díj megfizetésére köteles. A díj mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza, a fizetendő díj, megfizetésének határideje, módja határozatban kerül meghatározásra.

(2) A díjat az engedélyes a közterület tényleges használatára, a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül az engedélyben rögzített időtartamra és módon köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét kell számításba venni.

(4) Hirdető berendezés, figyelmeztető- és tájékoztató táblák, transzparensek esetén azok hirdető- illetve tájékoztató felületét kell figyelembe venni.

(5) A díjszámítás szempontjából minden megkezdett négyzetméter, folyóméter, nap, hónap egésznek számít.

(6) Aki ugyanazon tevékenysége miatt többféle kategóriában köteles díjfizetésre, a legmagasabb díjtételt eredményező kategória szerinti közterület-használati díjat fizeti meg.

11. § A közterületi-használati díjat

a) határozott időre szóló közterület-használat esetén a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben kell megfizetni.

b) az egy évet meghaladó vagy határozatlan idejű közterület használat esetén részletekben kell megfizetni azzal, hogy a tárgyévi részletet a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt, azt követően pedig az éves díjat minden év február 20-ig kell teljesíteni.

12. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához;

b) úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez (hatóság által kihelyezett)

c) közterületen, illetve az alatt illetve felett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakáshoz;

d) mozgó egészségügyi szolgáltatás esetén;

13. § Falunap és búcsú alkalmával a büfé valamint a mutatványos tevékenységért fizetendő közterület használati díj külön megállapodás szerint történik. A megállapodást a polgármester köti meg.

Közterület használat filmforgatás esetén

14. § (1) Filmforgatás esetén, amennyiben a forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, előre nem látható körülmények miatt, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkezésekor a kérelmező részére a közterület nem biztosítható, más a forgatásra alkalmas közterület ajánlható fel.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott körülmények megszűntét követően az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg egybefüggően a 15 napot.

(5) A használat nem haladhatja meg a 250 m2 nagyságú egybefüggő közterületet.

(6) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi feltételek betartását köteles vállalni a hatósági szerződésben:

a) használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterületet tisztán tartani, illetve köteles a keletkezett hulladékot elszállítani,

b) köteles a zöldfelületet kíméletesen használni

c) a használat megszűnését követően köteles a területet az eredeti állapot szerint helyreállítani,

d) köteles a filmforgatással érintetteket a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról, esetleges forgalomkorlátozásokról a helyben szokásos módon (hirdetés, falutv, honlap) tájékoztatást adni

e) köteles a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károkat megtéríteni, beleértve harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

f) A használat során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.

Közterület-használat engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén alkalmazandó jogkövetkezmények

15. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabálya, hogy a közterületet a 4. §-ban, 14. §-ban meghatározott esetekben engedéllyel lehet használni. Aki a 4. §-ban, 14. §-ban meghatározott esetekben engedély nélkül használja a közterületet, a közösségi együttélés alapvető szabályait szegi meg, és ez esetben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerinti közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak be nem tartása miatt indított eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha az eljárást természetes- vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezi.

(3) A 4. §-ban, valamint a 14. §-ban meghatározott esetekben az engedély nélküli közterület-használat esetén

a) a jegyző természetes személyek esetén százötvenezer forintig terjedő, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy

b) ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására jogosult.

(4) A (3) bekezdés b) pontjában meghatározott bírság ismételten is kiszabható.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

1. Súr Községi Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 6/2008. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

2. Súr Községi Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 6/2008. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 5/2010. (II.19.) önkormányzati rendelete

3. Súr Községi Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 6/2008. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2012.(V. 24.) önkormányzati rendelete

4. Súr Községi Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 6/2008. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2013. (XII.18..) önkormányzati rendelete és

5. Súr Községi Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 6/2008. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2016. (IX.28.) önkormányzati rendelete.