Súr Község Önkormányzat Polgármesterének 4/2020 (IV.9.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 10

Súr Község Önkormányzat Polgármesterének

4/2020. (IV. 9.) rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

                                                                      


Súr Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Súr Község polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével  a következőket rendeli el:



1. §

A rendelet célja


A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez.  


2. §

Értelmező rendelkezések



E rendelet alkalmazásában:



b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a) pontja szerinti minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2 %-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.


c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § a) pontja szerinti rendezvény.


3. §

A rendelet hatálya


(1) A rendelet területi hatálya: Súr község közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya: kiterjed minden, Súr község közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyre.


4. §

Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai, és kivételei


(1) E rendelet 4. § (2) bekezdésében foglalt kivételekkel Súr község belterületének közterületein tilos a szeszesital fogyasztása.


(2) E rendelet 4. § (1) bekezdése szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:


a) az egyes közterület-használati engedéllyel, közterület-foglalási engedéllyel rendelkező szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre, és annak érvényes engedéllyel rendelkező előkertjére, teraszára, kitelepülés területére azok hivatalos nyitvatartási idejében.


b) az engedéllyel szervezett és az engedéllyel rendelkező, illetve a Közös Hivatal Súri Kirendeltséghez bejelentett alkalmi rendezvények területére, a rendezvény idején, illetve a bejelentett családi, közösségi- és sporteseményekkel kapcsolatos rendezvényekre, illetve bejelentett civil szervezetek, intézmények hivatalos rendezvényeire (pl. lakodalmas menet vagy szüreti menet, a rendezvény területére, útvonalára és idejére).


c) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-jén 06:00 óráig terjedő időszakra.



5. §

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



      Sógorka Miklós                                              Varga Sándor

       polgármester                                                          jegyző                                                                         





A rendelet kihirdetve:


2020. április 9.



                                                                                  Varga Sándor

                                                                                          jegyző