Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 07. 06

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Általános indokolás

2012. február 23-i ülésen a képviselő-testület megalkotta a 6/2012. (II.23.) önkormányzati rendeletet a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya felülvizsgálja a jelenleg hatályos rendeleteket, tekintettel arra, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény több bekezdése módosult.

Az új rendeletben sem lehet rendelkezni a hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben kötendő házasságkötés díjmentességéről, mivel az a törvény erejénél fogva díjmentes.

A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándékot a fővárosi kerületi, a megyei jogú városi, valamint a járási hivatal székhelye szerinti képviselő-testület hivatalának anyakönyvvezetőjénél lehet bejelenteni, így erre vonatkozóan a rendelet tervezet nem tartalmaz rendelkezést.