Súr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Súr Község Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 12
Súr Község Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivataltól érkezett egy felhívás, amelyben az alábbiakról kaptunk tájékoztatást: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2021. július 1-jétől hatályos módosítása eredményeként az önkormányzat településkép-érvényesítési eszközei és a településképi eljárások tekintetében a polgármesterek hatósági hatásköre megszűnt. E hatáskörök címzettje az önkormányzat, illetve annak képviselő-testülete lett.
Amennyiben a képviselő-testület továbbra is a polgármesteri hatáskörgyakorlást támogatja, azaz a településképi hatásköröket a polgármesterre kívánja átruházni és a korábbi szabályozás alapján az önkormányzati rendelet nevesíti a polgármestert, akkor elegendő a szervezeti és működési szabályzatról szóló (továbbiakban: SZMSZ) önkormányzati rendelet módosítása.
Továbbá az SZMSZ mellékletének módosítása is szükséges, tekintettel arra, hogy az alaptevékenységi kormányzati funkciók bővítése szükségessé vált.