Súr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Súr Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
Súr Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 91. § (1) bekezdése alapján a zárszámadási rendelet tervezetet a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 91. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a zárszámadás előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell mutatni a pénzeszközváltozásokat, összesítve, a közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást, az adósságállományt, a vagyonkimutatást.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 155. § (1) és (2) bekezdése alapján a költségvetési szerv pénzmaradványából az irányító szervet megillető rész számítását az irányító szerv határozza meg. A költségvetési szerv pénzmaradványát az irányító szerv a zárszámadási rendeletével egy időben állapítja meg.
Az Áht. 86. § (5) bekezdése szerint az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó költségvetési szerv esetén az irányító szerv jogosult dönteni a költségvetési szerv maradványának elvonandó és felhasználható összegéről.
Az államháztartási törvény rendelkezéseit figyelembevételével terjesztem Önök elé Súr Község Önkormányzatának 2021. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, és a zárszámadási rendelet tervezetét.
A Magyar Államkincstár részére a beszámolóval kapcsolatos valamennyi adatszolgáltatást,
Súr Község Önkormányzatának 2021. évi gazdálkodása az előirányzatoknak elszámolást határidőre megküldtük. Az állami támogatás elszámolása a beszámolóval egy időben megtörtént. megfelelően, annak betartásával történt meg. A költségvetésben betervezett feladatokat teljesítette, törekedett az alapvető feladatok megoldására. A 2021. év folyamán a gazdálkodás finanszírozása zavartalan volt.
Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 1/2021.(II.26.) önkormányzati rendeletével alkotta meg az Önkormányzat 2021. évi költségvetését, 266 954 999 Ft kiadási és bevételi főösszeggel. Év közben a költségvetés előirányzatai 330 701 351Ft főösszegre módosultak.
A 2021-as évben a biztonságos működés, a kötelező és önként vállalt feladatok megfelelő szintű ellátása, a likviditás megőrzése volt az önkormányzat célkitűzése. Az önkormányzat folyamatosan finanszírozta az óvoda működését. Határidőben kifizette számláit a tervezett beruházások elkezdődtek, melynek fedezetét az önkormányzat pályázati forrásból biztosította. Összességében a bevételek és a kiadások az előirányzatokon belül alakultak, az önkormányzati feladatok megfelelő teljesítése mellett.