Biatorbágy Nagyközség Képviselő-testülete 6/2007. (05.03.) önkormányzati rendelete

A gépjármű várakozóhelyek kialakításáról és megváltásáról

Hatályos: 2019. 04. 26

Biatorbágy Nagyközség Képviselő-testülete 6/2007. (05.03.) önkormányzati rendelete

A gépjármű várakozóhelyek kialakításáról és megváltásáról

2019.04.26.

Biatorbágy Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII. 20.) Korm. sz. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. § (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja a gépjárművek várakozására alkalmas terület kijelölése, illetve kiépítése, valamint azok használati feltételrendszerének kialakítása. Cél továbbá, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a gépjármű várakozóhely megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését, a zömében már beépített Településrészekben, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges, az OTÉK-ban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

(1) Biatorbágy közigazgatási területén belül a közút területén, a közút területén kívül egyéb közterületen, a közhasználatra szánt erdőterületen (erdő, parkerdő) kialakítandó várakozó- és rakodóhelyekre.

(2) Minden olyan telekre, amelyen a jogszabályban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül műszaki okból nem biztosítható.

(3) Minden építtetőre, aki a fenti területeken szükséges várakozóhelyek számának növekedésével járó új épület építésére, meglévő épület átalakítására, bővítésére kér építési, fennmaradási illetve rendeltetés megváltoztatására engedélyt, továbbá azokra az építtetőkre, akik az új építés során meglévő közterületi várakozóhelyet szüntetnek meg.

(4)1 Minden olyan építtetőre, akinek a tervezett építéssel, átalakítással kapcsolatban nem kell közterületi parkolóhelyet megváltania, de saját elhatározásából várakozó, vagy rakodóhelyet kíván kialakítani.

Várakozóhelyek kialakítása

3. § (1) Az építmények, helyiségek rendeltetésszerű használatához az OTÉK-ban és a Helyi Építési Szabályzatban meghatározott számú gépjármű és autóbusz várakozóhelyet, illetve gépkocsi rakodóhelyet, valamint áruszállítási útvonalat és rakodóterületet kell a létesítmény építési telkén belül kialakítani, elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben.

(2)2 Biatorbágy közterületein parkolóhelyet kialakítani:

a) az Önkormányzat jogosult, vagy

b) az Önkormányzat írásbeli engedélyével, az engedélyben foglaltak maradéktalan betartásával lehet.

(3) Amennyiben új létesítmény vagy új funkció létrehozása következtében a meglévő várakozóhely, illetve rakodóhely megszűnik, úgy annak azonos számú és típusú pótlásáról vagy megváltásáról (6. §), az építtető (az engedélyes) köteles gondoskodni.

(4) Az (1) bek. szerint számított parkolóhely-létesítési kötelezettség, a közterületi telekhatártól légvonalban mért legfeljebb 200 méteren belüli, felszíni parkolóban is megvalósítható, amennyiben az építési engedély kérelem tartalmazza a közút kezelőjének nyilatkozatát, vagy befogadó nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy mélygarázsban, felszíni parkolóban többletparkoló szabályszerűen kialakított.

4. § (1) Tehergépkocsi-rakodóhely létesítéséről kell gondoskodni minden olyan építmény részére, ahol rendszeres teheráru szállítás szükséges. A rakodóhelyek számát és helyét úgy kell meghatározni, hogy a rakodás a közút (esetleg közterület) forgalmát ne akadályozza. Az OTÉK-ban foglaltak szerint elő kell írni a létesítmény kiszolgálásához szükséges várakozóhely darabszámot a tehergépjárművek számára.

(2) A 3. §. (1) bekezdésében említett gépkocsi várakozóhely és áruszállítási útvonal esetére 3. §. (4) és (5) bekezdése nem alkalmazható, azokat csak az építési telken belül lehet kialakítani. Az önálló rendeltetési egységet képező üzletek feltöltése – feltéve, hogy az áruszállítás időszakosan és legfeljebb 1,5 tonnás járművel történik – nem tartozik a rakodóhely létesítési kötelezettségek alá, de ez esetben a közterületek használatáról szóló rendeletben foglaltakat kell alkalmazni, azaz közterület-használati engedélyt kell kérni.

(3) A tehergépjármű rakodóhelyre vonatkozóan biztosítani lehet azonos rakodóhelyről több építmény kiszolgálását. Amennyiben a telek mérete, az építmény funkciója ezt nem teszi lehetővé, akkor a kiszolgálás történhet közterületen kialakított, koncentrált rakodóhelyről is.

5. § A felszíni várakozó-(parkoló) helyet fásítani kell. A fásítást a fa életben maradásához szükséges termőhely biztosításával minden megkezdett 4 db várakozóhely után 1 db, lehetőség szerint nagy lombkoronát növelő, az élőhely adottságainak megfelelő igényű, legalább kétszer iskolázott fa telepítésével kell megvalósítani. A közművek és fák közötti, előírt védőtávolságokat be kell tartani.

Várakozóhelyek megváltása

6. § (1) Amennyiben az előírt számú parkolóhely az építési telken belül nem valósítható meg – vagy az új építés során közterületi várakozóhely kerül megszüntetésre – a hiányzó vagy megszüntetett várakozóhely(ek)et meg kell váltani. A rendelet hatálya alá tartozó építési engedélyezési eljárások során az építési tevékenység csak akkor engedélyezett, ha az építtető a várakozóhely megváltási díj megfizetését – részletfizetési kedvezmény megadása esetén az első részlet befizetését – a közút kezelője felé igazolja.

(2)3 A megváltás összegét az épületekhez kötelezően előírt, de a telken belül nem biztosított várakozóhelyek számának és az egy várakozóhely kialakításához a rendelet 1. sz. melléklet ében meghatározott megváltási alapdíj, illetőleg az egy várakozóhely kialakítására fordított tényleges költségek figyelembevételével a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság átruházott hatáskörében hozott határozatával esetenként állapítja meg.

(3) A megállapított várakozóhely megváltási alapdíj összegét a képviselő-testület évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.

(4)4 A megváltási díj befizetésére 3 évi részletfizetési kedvezmény adható. Az erre vonatkozó kérelmeket a Pénzügyi, Ügyrendi és Stratégiai Bizottság bírálja el.

A megváltás módja

7. § (1) Az önkormányzat nevében a polgármester a várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt.

(2) A várakozóhely megváltási összeget a várakozóhely megváltási szerződés megkötését követő 15 napon belül kell az építtetőnek befizetnie.

(3) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során, oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

A megváltási összegek felhasználása

8. § Az építtetők által befizetett megváltási összegeket az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezeli, és kizárólag várakozóhelyek létesítésére fordítja. Az összegek felhasználásáról az éves költségvetési beszámolójában tájékoztatja a képviselő-testületet.

Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendelet 2007. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Biatorbágy Nagyközség Képviselő-testülete a gépjármű parkolók nem saját ingatlanon történő kialakításáról, engedélyezéséről és fenntartásáról szóló 9/2003. (06.26.) Ör. sz.. rendelete hatályát veszti.