Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (III. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 03. 07- 2022. 02. 24

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (III. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről1

2013.03.07.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Budakeszi Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületére, annak szerveire (polgármester, bizottságok), Budakeszi Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalára (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzata 2013. évi költségvetésének tárgyévi kiadási főösszegét 1.876.096 ezer forintban, tárgyévi bevételi főösszegét 1.876.096 ezer forintban állapítja meg a 19/B. melléklet szerint, amely a halmozódás elkerülése végett nem tartalmazza az intézményfinanszírozás összegét, 616.419 ezer forintot.12,23

(2) A Képviselő-testület összesen 159.000 ezer forint belső finanszírozási célú költségvetési maradványt vont be a tárgyévi bevételek közé.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az önállóan működő intézmények költségvetését, bevételeit az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az önállóan működő intézmények költségvetését, kiadásait az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatának részletezését az Önkormányzatra vonatkozóan a 2. és 3. mellékletek, a Polgármesteri Hivatalra vonatkozóan a 4. melléklet, az önállóan működő költségvetési szervekre vonatkozóan a 5., 6., 7., 8., 9., 10. mellékletek szerint fogadja el.

(3) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzeszköz-átadásokat, szociálpolitikai juttatásokat és közvetett támogatások kiadásait a 14., 15., 16. mellékletek szerint hagyja jóvá.

5. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzatának tartalékát 203.679 ezer forint összegben, a 11. melléklet szerint hagyja jóvá, mely szerint az általános tartalék összege 97.439 ezer forint, a céltartalék összege 106.240 ezer forint.

6. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 19/A. melléklet szerint fogadja el.

7. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az önállóan működő intézmények 2013. évi engedélyezett létszám összesítőjét 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok bevételeit, kiadásait a 18. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a több éves kihatással járó kötelezettségvállalásait a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. Egyéb rendelkezések

10. § (1) A köztisztviselők, az önkormányzat és az önkormányzat költségvetési szerveivel közalkalmazotti jogviszonyban állók részére illetményelőleg, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkabérelőleg adható.

(2) A Képviselő-testület 2013. évben összesen 1.800 ezer Ft felhasználását engedélyezi illetményelőleg, illetve munkabérelőleg céljára.

6. A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt a polgármester előterjesztésében.

12. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Polgármesteri Hivatal és az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok átcsoportosításának jogát magának tartja fenn.

13. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendeletét szükség szerint módosítja, figyelemmel a következőkre: az első félévben a féléves beszámoló időpontját megelőzően, a három negyedéves költségvetési tájékoztató készítését megelőzően szeptember 30-i állapotnak megfelelően és az éves beszámoló készítését megelőzően december 31-i állapotnak megfelelően.

14. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért, az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(3) Az Önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával vállalhatnak.

15. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről a betét elhelyezést követő testületi ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) Az általános tartalék keret felhasználását, valamint a céltartalék feletti rendelkezés jogát - a polgármesteri keret kivételével- a Képviselő-testület nem ruházza át. A 6.500 ezer Ft polgármesteri keret felett a polgármester rendelkezik, melyből 4.500 ezer Ft a városi rendezvények megrendezésének fedezete. A polgármester a keret felhasználásáról a 13. § szerinti rendeletmódosításokkal egy időben tájékoztatja a Képviselő-testületet.

16. § (1) A Képviselő-testület 2013. évre a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott dolgozók vonatkozásában a következőket határozza meg: cafetéria juttatás kerete 200.000.-Ft/év/fő.

(2) Az önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak cafetéria kerete 2013. január 1-től február 28-ig terjedő időszakra 3 ezer Ft/álláshely/hó, 2013. március 1-től december 31-ig 6 ezer Ft/álláshely/hó.

6. Vegyes, átmeneti rendelkezések

17. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a költségvetési szervek vezetőit az Önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, azzal, hogy a bevételek beszedése kötelezettségként jelenik meg, míg a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel, tehát a kiadási előirányzatok a maximálisan felhasználható előirányzatokat jelentik.

7. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 25. napjával.

2

1 32/2013. (X. 02.) Hatálybalépés: 2013. október 03.

3

2 34/2013. (XI. 19.) Hatálybalépés: 2013. november 20.