Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (III.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 08. 09- 2022. 02. 24

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (III.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről1

2014.08.09.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében és a Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Budakeszi Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületére, annak szerveire (polgármester, bizottságok), Budakeszi Polgármesteri Hivatalra (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzata 2014. évi költségvetésének tárgyévi kiadási főösszegét 2.301.058 ezer forintban, tárgyévi bevételi főösszegét 2.301.058 ezer forintban állapítja meg az 1. melléklet szerint, amely a halmozódás elkerülése végett nem tartalmazza az intézményfinanszírozás összegét, 698.839 ezer forintot.

(2) A Képviselő-testület összesen 455.824 ezer forint belső finanszírozási célú költségvetési maradványt vont be a tárgyévi bevételek közé.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek költségvetését, bevételeit az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek költségvetését, kiadásait az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §- ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatának részletezését az Önkormányzatra vonatkozóan a 2. és 3. mellékletek, a Polgármesteri Hivatalra vonatkozóan a 4. melléklet, a kapcsolódó költségvetési szervekre vonatkozóan az 5./A, 5./B, 6., 7., 8., 9. mellékletek szerint fogadja el.12

(3) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzeszköz-átadásokat, szociálpolitikai juttatásokat és közvetett támogatások kiadásait a 13., 14., 15. mellékletek szerint hagyja jóvá.

5. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzatának tartalékát 130.571 ezer forint összegben, a 10. melléklet szerint hagyja jóvá, mely szerint az általános tartalék összege 22.508 ezer forint, a céltartalék összege 108.063 ezer forint.13

6. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 18.-19. melléklet szerint fogadja el.

7. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek 2014. évi engedélyezett létszám összesítőjét 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok bevételeit, kiadásait a 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a több éves kihatással járó kötelezettségvállalásait a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. Egyéb rendelkezések

10. § (1) A köztisztviselők, az önkormányzat és az önkormányzat költségvetési szerveivel közalkalmazotti jogviszonyban állók részére illetményelőleg, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkabérelőleg adható.

(2) A Képviselő-testület 2014. évben összesen 1.800 ezer Ft felhasználását engedélyezi illetményelőleg, illetve munkabérelőleg céljára.

6. A 2014. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

12. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek esetében a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításának jogát magának tartja fenn.

13. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester előterjesztésére az első negyedév kivételével –negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

14. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért, az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(3) Az Önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával vállalhatnak.

15. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről a betét elhelyezést követő testületi ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) Az általános tartalék keret felhasználását, valamint a céltartalék feletti rendelkezés jogát - a polgármesteri keret kivételével- a Képviselő-testület nem ruházza át. A 8.000 ezer Ft polgármesteri keret felett a polgármester rendelkezik, melyből 6.000 ezer Ft a városi rendezvények megrendezésének fedezete. A polgármester a keret felhasználásáról a 13. § szerinti rendeletmódosításokkal egy időben tájékoztatja a Képviselő-testületet.

16. § (1) A Képviselő-testület 2014. évre a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott dolgozók vonatkozásában a következőket határozza meg: cafetéria juttatás kerete 200.000.-Ft/év/fő.

(2) Az önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak részére 2014. január 1-től december 31-ig 6 ezer Ft/álláshely/hó étkezési utalvány adható.

17. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a védőnői szolgálat 29.267 ezer Ft, Széchenyi István Általános Iskola 105.020 ezer Ft, Nagy Sándor József Gimnázium 22.725 ezer Ft, Czövek Erna Zeneiskola 4.500 ezer Ft kiadási előirányzata terhére kötelezettséget vállaljon.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

18. § A Polgármesteri Hivatal ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért a jegyző a felelős.

8. Vegyes, átmeneti rendelkezések

19. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a költségvetési szervek vezetőit az Önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, azzal, hogy a bevételek beszedése kötelezettségként jelenik meg, míg a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel, tehát a kiadási előirányzatok a maximálisan felhasználható előirányzatokat jelentik.

9. Záró rendelkezések

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 25. napjával.

2

1 Módosította a 23/2014. (VIII. 08.) ör. 2. §-a. Hatályos 2014. augusztus 9-től.

3

1 Módosította a 23/2014. (VIII. 08.) ör. 3. §-a. Hatályos 2014. augusztus 9-től.