Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (III.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 10. 06- 2022. 02. 24

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (III.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről1

2015.10.06.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében és a Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Budakeszi Város Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületére, annak szerveire, Budakeszi Polgármesteri Hivatalra (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzata 2015. évi költségvetésének tárgyévi kiadási főösszegét 2.951.579 ezer forintban, tárgyévi bevételi főösszegét 2.951.579 ezer forintban állapítja meg az 1. melléklet szerint, amely a halmozódás elkerülése végett nem tartalmazza az intézményfinanszírozás összegét, 726.459 ezer forintot.

(2) A Képviselő-testület összesen 370.048 ezer forint belső finanszírozási célú költségvetési maradványt vont be a tárgyévi bevételek közé.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek költségvetését, bevételeit az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek összevont költségvetését, kiadásait az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatának részletezését az Önkormányzatra vonatkozóan a 2. és 3. mellékletek, a Polgármesteri Hivatalra vonatkozóan a 4. melléklet, Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre vonatkozóan az 5., 6., 7., 8., 9., 10. mellékletek szerint fogadja el.

(3) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzeszköz-átadásokat, szociálpolitikai juttatásokat és közvetett támogatások kiadásait a 14., 15., 16. mellékletek szerint hagyja jóvá.

5. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzatának tartalékát 102.269 ezer forint összegben, a 11. melléklet szerint hagyja jóvá, mely szerint a céltartalék összege 35.000 ezer forint, az általános tartalék összege 5.418 ezer forint, Polgármesteri keret 2.000 ezer forint, városi rendezvény keret 6.000 ezer forint, a fejlesztési céltartalék összege 53.851 ezer forint.

6. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 19.-20. melléklet szerint fogadja el.

7. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek 2015. évi engedélyezett létszám összesítőjét 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok bevételeit, kiadásait a 18. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hitelállományt és több éves kihatással járó kötelezettségvállalásait a12. és 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a bevételi és kiadási előirányzatokat teljesülési ütemtervét a 21.-22. melléklet szerint fogadja el.

5. Egyéb rendelkezések

11. § (1) A köztisztviselők, az önkormányzat és az önkormányzat költségvetési szerveivel közalkalmazotti jogviszonyban állók részére illetményelőleg, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkabérelőleg adható.

(2) A Képviselő-testület 2015. évben összesen 1.800 ezer Ft felhasználását engedélyezi illetményelőleg, illetve munkabérelőleg céljára.

6. A 2015. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

13. § A 2. § (1) bekezdés szerinti 2.098.299 ezer forint bevételi főösszeget meghaladóan év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormánmyzati többletbevételt elsősorban a fejlesztési tartalék növelésére kell fordítani. E többletbevétel terhére kiadási kötelezettséget kizárólag a Képviselő-testület vállalhat a bevételek tényleges beérkezését követően.

14. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az egyes intézményekhez kapcsolódó költségvetési létszám előirányzatot, amely a feladatok ellátását szolgáló álláshelyek számát jelenti, főfoglalkozású, teljes munkaidejű foglalkoztatottra átszámítva állapítja meg

(2) Az intézmények költségvetésében jóváhagyott létszám-előirányzatok kizárólag az Önkormányzat Képviselő-testülete által, a költségvetési rendelet módosításával változtathatók meg.

(3) Az Önkormányzat intézményeinél bármilyen okból megüresedő álláshely költségvetési előirányzata a megüresedéssel zárolásra kerül. A zárolás feloldásáról a polgármester dönt. Az üres álláshelyen lévő előirányzat a zárolás feloldása után használható fel.

15. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester előterjesztésére az első negyedév kivételével negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

16. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a takarékosság érvényesítéséért, különösen a közművekkel kapcsolatosan felmerülő kiadások kontrollásáért, a bevételek növeléséért, az alapfeladatok sérelme nélkül az adott költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(3) Az Önkormányzat intézményei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával vállalhatnak.

17. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása ben vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell ellensúlyozni.

18. § Az Általános tartalék felhasználásáról a bizottságok javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

19. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére átruházott hatáskörben, a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről a betét elhelyezést követő testületi ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) Az általános tartalék keret felhasználását, valamint a céltartalék feletti rendelkezés jogát - a polgármesteri keret kivételével- a Képviselő-testület nem ruházza át. A 2.000 ezer Ft polgármesteri keret, valamint a 6.000 ezer Ft városi rendezvény keret felett a polgármester rendelkezik. A polgármester a keret felhasználásáról a 17. § szerinti rendeletmódosításokkal egy időben tájékoztatja a Képviselő-testületet.

20. § (1) A Képviselő-testület 2015. évre a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott dolgozók vonatkozásában a következőket határozza meg: cafetéria juttatás kerete bruttó 200.000.-Ft/év/fő.

(2) Az önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak részére 2015. január 1-től december 31-ig 6 ezer Ft/álláshely/hó étkezési utalvány jár.

21. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a védőnői szolgálat 30.144 ezer Ft, Széchenyi István Általános Iskola 113.200 ezer Ft, Nagy Sándor József Gimnázium 24.392 ezer Ft, Czövek Erna Zeneiskola 3.178 ezer Ft kiadási előirányzata terhére kötelezettséget vállaljon.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

22. § A Polgármesteri Hivatal ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért a jegyző a felelős.

8. Vegyes, átmeneti rendelkezések

23. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a költségvetési szervek vezetőit az Önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, azzal, hogy a bevételek beszedése kötelezettségként jelenik meg, míg a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel, tehát a kiadási előirányzatok a maximálisan felhasználható előirányzatokat jelentik.

9. Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 25. napjával.