Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (II.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 12. 18- 2022. 02. 24

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (II.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről1

2020.12.18.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületére, annak szerveire, Budakeszi Polgármesteri Hivatalra (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzata és a hozzá tartozó költségvetési szerveinek a 2020. évi költségvetésének tárgyévi kiadási főösszegét 3 572 618 500 forintban, tárgyévi bevételi 3 572 618 500 forintban állapítja meg összevontan az 1. melléklet szerint, amely a halmozódás elkerülése végett nem tartalmazza az intézményfinanszírozás összegét 1 107 967 000 forintot.

(2) A Képviselő-testület összesen 270 834 939 forint belső finanszírozási célú költségvetési maradványt vont be a tárgyévi bevételek közé.

(3) A Képviselő-testület összesen 350 000 000 forint fejlesztési célú hitel lehívását tervezi a beruházások finanszírozása érdekében.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek költségvetését, bevételeit az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek összevont költségvetését, kiadásait az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.(2) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatának részletezését az Önkormányzatra vonatkozóan a 2. melléklet, a Budakeszi Polgármesteri Hivatalra vonatkozóan a 3. melléklet, Budakeszi Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervekre vonatkozóan a 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. mellékletek szerint fogadja el.

(3) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pénzeszköz-átadásokat, szociálpolitikai juttatásokat és közvetett támogatások kiadásait a 14/a., 14/b., 15., 16. mellékletek szerint hagyja jóvá.

5. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzatának tartalékát 94 689 000 forint összegben, a 11. melléklet szerint hagyja jóvá, mely szerint az általános tartalék összege 22 803 000 forint, Polgármesteri keret 5 000 000 Ft, Városi rendezvény keret 7 000 000 Ft, a fejlesztési céltartalék összege 59 886 000 Ft.

6. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a 19.-20. melléklet szerint fogadja el.

7. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó költségvetési szervek 2019. évi engedélyezett létszám összesítőjét 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok bevételeit, kiadásait a 18. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hitelállományt és több éves kihatással járó kötelezettségvállalásait a 12. és 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a bevételi és kiadási előirányzatokat teljesülési ütemtervét a 21.-22. melléklet szerint fogadja el.

11. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a beruházási és felújítási kiadásokat a 23. számú melléklet szerint fogadja el.

12. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Budakeszi Város Önkormányzatának és Intézményeinek kormányzati funkciók szerinti felosztású költségvetéseit a 24. számú melléklet szerint fogadja el.

5. Egyéb rendelkezések

13. § (1) A köztisztviselők, az önkormányzat és az önkormányzat költségvetési szerveivel közalkalmazotti jogviszonyban állók részére illetményelőleg, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkabérelőleg adható.

(2) A Képviselő-testület 2019. évben összesen 1.800 ezer Ft felhasználását engedélyezi illetményelőleg, illetve munkabérelőleg céljára.

6. A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

14. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

15. § A 2. § (1) bekezdés szerinti 1.000 ezer Ft bevételi összeget meghaladóan év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt elsősorban a fejlesztési tartalék növelésére kell fordítani. E többletbevétel terhére kiadási kötelezettséget kizárólag a Képviselő-testület vállalhat a bevételek tényleges beérkezését követően.

16. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az egyes intézményekhez kapcsolódó költségvetési létszám előirányzatot, amely a feladatok ellátását szolgáló álláshelyek számát jelenti, főfoglalkozású, teljes munkaidejű foglalkoztatottra átszámítva állapítja meg.

(2) Az intézmények költségvetésében jóváhagyott létszám-előirányzatok kizárólag az Önkormányzat Képviselő-testülete által, a költségvetési rendelet módosításával változtathatók meg.

17. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester előterjesztésére az első negyedév kivételével negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

18. § (1) Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározza, hogy az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős. A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a takarékosság érvényesítéséért, különösen a közművekkel kapcsolatosan felmerülő kiadások kontrollálásért, a bevételek növeléséért, az alapfeladatok sérelme nélkül az adott költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(3) Az Önkormányzat intézményei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával vállalhatnak.

19. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell ellensúlyozni.

(3) A költségvetési bevételek a költségvetési bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.

(4) A képviselő-testület a költségvetés bevételi és kiadási kiemelet előirányzatai tekintetében az előirányzat módosítás jogát Budakeszi Város Önkormányzat tekintetében az 10.000.000 Ft felett, az intézmények tekintetében 2.000.000 Ft felett saját hatáskörben tartja.

(5) A kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti átcsoportosítás a költségvetési szerv vezető hatásköre.

20. § Az Általános tartalék felhasználásáról a bizottságok javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

21. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére átruházott hatáskörben, a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről a betét elhelyezést követő testületi ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) Az általános tartalék keret felhasználását, valamint a céltartalék feletti rendelkezés jogát - a polgármesteri keret kivételével- a Képviselő-testület nem ruházza át. A 5.000 ezer Ft polgármesteri keret, valamint a 7.000 ezer Ft városi rendezvény keret felett a polgármester rendelkezik. A polgármester a keret felhasználásáról a 15. § szerinti rendeletmódosításokkal egy időben tájékoztatja a Képviselő-testületet.

22. § (1) A Képviselő-testület 2020. évre a polgármester, valamint a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott dolgozók vonatkozásában a következőket határozza meg: cafetéria juttatás kerete bruttó 200.000.-Ft/év/fő.

(2) Az önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak részére 2020. január 1-től december 31-ig 6 ezer Ft/álláshely/hó SZÉP-Kártya hozzájárulás jár.

23. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a védőnői szolgálat finanszírozásra kapott havi NEAK finanszírozás keretéig a Budakeszi Egészségügyi Központnak történő átadásáig kötelezettséget vállaljon.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

24. § A Budakeszi Polgármesteri Hivatal ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért a jegyző a felelős.

8. Vegyes, átmeneti rendelkezések

25. § Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a költségvetési szervek vezetőit az Önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, azzal, hogy a bevételek beszedése kötelezettségként jelenik meg, míg a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel, tehát a kiadási előirányzatok a maximálisan felhasználható előirányzatokat jelentik.

9. Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 25. napjával.