Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2004. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2004. 09. 15- 2004. 12. 31

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2004. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2004.09.15.

A Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Solymár Nagyközség Önkormányzat közigazgatási területén arra a környezethasználóra terjed ki, aki (amely) a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (a továbbiakban: kibocsátó).

2. § Talajterhelési díjfizetési kötelezettség

(1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt az 1. §-a szerinti kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és vízfelhasználási szolgáltatást vesz igénybe.

(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.

3. §

Talajterhelési díj mértéke

(1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj 4. §-ban meghatározott alapja, az 5. §-ban meghatározott egységdíj, valamint a területérzékenységi és a veszélyeztetési szorzó határozza meg.
(2) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait e rendelet 1. melléklete határozza meg.

4. §

A talajterhelési díj alapja

(1) A talajterhelési díj alapja a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott és a vízszolgáltató által elismert, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.
(2) A talajterhelési díj alapját csökkenteni kell azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

5. §

Egységdíj mértéke

A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 120,-Ft/m3.

6. §

Díjfizetés kötelezettség keletkezése

Az új létesítményt üzemeltető kibocsátó az üzemelés első évében fizetendő díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31-ig fizeti meg.

7. §

A díjfizetési kötelezettség bevallása

(1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig tesz bevallást, az erre a célra szolgáló nyomtatványon az önkormányzati adóhatóságnál.
(2) Ha a kibocsátó több telephelyet működtet, vagy ingatlannal rendelkezik, bevallásában az adatokat telephelyenként, illetve ingatlanonként tünteti fel.
(3) A kibocsátó köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint összege telephelyenként megállapítható.

8. §

Mentességek

(1) Rászorultsági alapon mentesül a díjfizetési kötelezettség alól az a háztartásában egyedül élő személy, aki
a) időskorúak járadékában, vagy
b) rendszeres szociális segélyben részesül, avagy
c) rokkant, vagy súlyos fogyatékos
(2) A mentességre való jogosultságáról a kibocsátó a bejelentés megtételével, illetve a bevallással egyidejűleg - az (1) bekezdés szerinti jogosultság megjelölésével - a tárgyévre vonatkozóan tesz nyilatkozatot.
(3) Jogosultságát az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben rokkantsági nyugdíjat megállapító határozattal, vagy az Országos Orvosszakértői Intézet által kiállított szakvéleménnyel, illetőleg fogyatékosságot megállapító határozattal kell igazolnia

9. §

Díjfizetési kötelezettség megszűnése

(1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal megszűnik, amely napon:
a) a vízszolgáltatási szolgáltatás igénybevétele a vízszolgáltató igazolása szerint megszűnt,
b) a 2. § (2) bekezdésben foglalt berendezések üzembe helyezése megtörténik,
c) a kibocsátó a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt és azt a szolgáltató igazolja.
(2) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének megszűnéséről annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül bevallást tesz az önkormányzati adóhatósághoz.

10. §

A talajterhelési díjelőleg megállapítása, a díj megfizetése

(1) A kibocsátó negyedévenként díjelőleget köteles fizetni, melyet késedelmi pótlék mentesen a negyedév utolsó napjáig fizethet meg.
(2) Az adóhatóság a fizetendő díjelőleg összegét az éves bevallás alapján fizetési meghagyásban közli a tárgyévre, illetve az azt követő év első negyedévére vonatkozóan.
(3) A díjelőleg éves összege:
a) ha a kibocsátó által benyújtott bevallás 12 hónapnál nem rövidebb időszakra vonatkozik, a tárgyévet megelőző év talajterhelési díj kötelezettségnek megfelelő összeg.
b) ha a kibocsátó által benyújtott bevallás 12 hónál rövidebb időszakra vonatkozik, akkor a tárgyévet megelőző év talajterhelési díja egy napra számított átlagának évesítése alapján történik a díjelőleg meghatározása.
(4) Díjelőleg módosítást kérhet az esedékességet megelőzően, illetve legkésőbb a vízfelhasználási számla átvételét követő 15 napon belül az a kibocsátó, aki folyamatosan működtet kibocsátást mérő rendszert, a mérések alapján, a folyó negyedévre irányadó díjelőlegre vonatkozóan.
(5) Az év folyamán befizetett díjelőleg és az éves tényleges díj különbözetét a kibocsátónak a tárgyévet követően, vagy a díjfizetési kötelezettség megszűnését követően benyújtott bevallásában kell elszámolni. A kibocsátó a különbözetet a bevallás benyújtására előírt időpontig köteles megfizetni, illetőleg ettől az időponttól lehet visszaigényelni.
(6) A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, a pénzforgalmi számlával nem rendelkezőknek belföldi postautalványon kell teljesítenie az önkormányzat, Talajterhelési díj beszedési számla javára.

11. §

Egyes eljárási szabályok

(1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.
(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendelet, és a környezetterhelési díjról szóló törvény, az ott nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

12. §

Adatszolgáltatás

(1) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a vízmű üzemeltetését végző szolgáltatót – DMRV Rt. - a rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan; kibocsátónként a szolgáltatott vízmennyisége, és a locsolási célú víz mennyisége, valamint az ivóvíz vezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyisége tekintetében.
(2) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított közszolgáltatót az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátónként.
(3) Az (1), (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás benyújtási határideje a naptári év február 28., mely adatszolgáltatás a naptári évet megelőző év adatait tartalmazza.

13. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
1.) környezethasználó: az a természetes és jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki/amely a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező tevékenységet folytat, és az általa kibocsátott szennyvízmennyiség évente az 500 m3-t nem haladja meg.
2.) egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény: olyan létesítmény (építmény), amely a környezeti elemek terhelését csökkentve a települési szennyvizek nem közműves elvezetése-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és –tisztítással egyenértékű környezetvédelmet és életminőséget biztosít. Az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény a szennyezőanyagok lebontását energiabevitel nélkül végzi. Technológiai elemei: az oldómedence, a kavics/homokszűrő(k), amelyek összességében lehetővé teszik – a földtani közegbe történő végső kibocsátás esetén – a növényzet és a talaj élővilága számára a tisztított szennyvizek maradék tápanyagtartalmának hasznosítását, vagy a felszíni vizekben történő ártalommentes elhelyezést.
3.) egyedi szennyvíztisztító kisberendezés: olyan létesítmény (építmény), amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel-és tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyezőanyagok lebontását energiabevitel segítségével végző egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek biztosítania kell a szennyvizek szennyezőanyag-tartalmának külön jogszabályban előírt mértékű eltávolítását, akár felszíni víz, akár a földtani közeg a befogadó.
4.) egyedi zárt szennyvíztároló: olyan létesítmény (építmény), amely egy vagy több, zártan és vízzáróan kialakított medencéből áll; a szennyvizek ártalommentes gyűjtésére és a szennyvízből keletkező települési folyékony hulladék időszakos tárolására szolgál; az ebben gyűjtött települési folyékony hulladék ártalommentes elhelyezése a rendszeres elszállítás, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó külön jogszabályok szerinti további kezelés után biztosított.
5.) folyékony hulladék szállítására feljogosított szervezet, az a szakvállalkozó, akit e tevékenység gyakorlására a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról szóló önkormányzati rendelet feljogosít.

14. §

Átmeneti és zárórendelkezések

Ez a rendelet 2004. július 1-jén lép hatályba.

15. § (1) A kibocsátónak 2004. évi várható talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről 2004. szeptember 30-ig kell bejelentést tennie a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján, az egy naptári évre számított talajterhelési díj felének megfelelő összegéről.

(2) A 2004. évi díjelőleget két egyenlő részletben kell megfizetni, 2004. október 30-ig és 2004. december 31-ig. A 2005. I. negyedévi részletet 2005. március 31-ig, e rendelet 3. §-ában megállapított számítási mód szerint és a 15. §-ban meghatározott összeg alapján kell pénzügyileg rendezni. Az Adóhatóság a fizetési kötelezettségről fizetési meghagyásban rendelkezik.

16. § A talajterhelési díj fizetésre kötelezett kibocsátó e rendelet alapján megállapított talajterhelési díjnak: 2004-ben 20 %-át, 2005-ben 40 %-át, 2006. évtől 50 %-át, 2007. évben 75 %-át, 2008-ban 90 %-át 2009. évtől 100 %-át köteles megfizetni.

17. § A rendelet 12. §-ában meghatározott adatszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüknek 2004-ben október 15-ig kötelesek eleget tenni.