Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

"Solymár Díszpolgára” cím alapításáról és adományozása rendjéről

Hatályos: 2011. 06. 28

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

"Solymár Díszpolgára” cím alapításáról és adományozása rendjéről

2011.06.28.

Solymár Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXVI. törvény 1. § (6) bekezdése a) pontjában, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján – abból a célból, hogy a solymári közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé – „Solymár Díszpolgára” címet alapít, amely adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét e rendeletben foglaltak szerint szabályozza.

1. „Solymár Díszpolgára” cím

1. § (1) Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete „Solymár Díszpolgára” címet alapít (továbbiakban „elismerés”) azon élő vagy holt, magyar vagy külföldi állampolgárok munkásságának elismeréséül akik, Solymár gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak. Egész életművükkel hozzájárultak Solymár fejlődéséhez, értékeinek megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a község jó hírnevének öregbítéséhez.

(2) Nem adományozható az elismerés olyan polgárnak, aki 1948. június 10. és 1989. december 17. közötti időszakban állampárt tagja, állambiztonsági szolgálat tagja vagy ügynöke, vagy munkásőr volt.

(3) Az elismerést Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete alkalmanként, nem időponthoz kötötten adományozza.

(4) Az elismeréssel díszoklevél, a község címerével díszített emlékplakett és jelentős értékű képzőművészeti alkotás jár.

(5) A (4) bekezdés alól kivételt képez az elhunyt személy részére adományozott (posztumusz) díszpolgári cím, melyhez díszoklevél és emlékplakett jár.

(6) Az elismeréshez járó oklevél és emlékérem leírását az 1. melléklet tartalmazza.

2. § (1) Solymár díszpolgára az adományozás napjától viselheti a Solymár Díszpolgára” kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint őt megilletik.

(2) Solymár díszpolgára:

a) az önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég,

b) díjtalanul látogathat minden helyi önkormányzati közművelődési, művészeti és sportrendezvényt,

c) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein.

2. A „Solymár Díszpolgára” cím adományozásának rendje

3. § (1) Az elismerés adományozására írásban, részletes indokolással ellátott az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.

(2) Az ajánlásokat Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete címére, a polgármesterhez kell eljuttatni.

(3) Az elismerés odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottsága jogosult.

(4) Az Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság a beérkezett javaslatok figyelembevételével alakítja ki javaslatát, amelyet a polgármester terjeszt a Képviselő-testület elé döntéshozatal céljából.

(5) A képviselő-testület a díszpolgári cím odaítéléséről minősített többséggel dönt. Az adományozás a képviselő-testületi jegyzőkönyvbe foglalt határozattal történik.

(6) Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indoklással kell ellátni. A határozat a kitüntetett személyes adatait nem tartalmazhatja.

(7) A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet értesíteni és nyilatkoztatni kell arról, hogy az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi sajtóban, rádióban és televízióban az adományozás indokolásában szerepelhetnek-e a kitüntetettre vonatkozó személyes adatok.

(8) A kitüntetés átadását követően a polgármester a helyi sajtóban, és Solymár Nagyközség honlapján nyilvánosságra hozza a kitüntetett nevét.

4. § (1) Az elismerést a Solymári Búcsú megnyitó ünnepsége alkalmával a polgármester adja át.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, a polgármestert, a kitüntetésnek más, arra méltó helyen és körülmények között való átadására is felhatalmazhatja.

3. A díszpolgárok nyilvántartása

5. § (1) A kitüntetettekről díszes kivitelű, Díszpolgárok Könyve elnevezésű albumban, nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, az adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot.

(3) A kitüntetettek névsora, rövid életrajzzal és fotóval a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában kerül elhelyezésre.

(4) A nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

4. A díszpolgári cím visszavonása

6. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és vagy a közügyektől eltiltotta.

(2) Visszavonás esetén az elismeréssel kapott emlékplakettet, díszoklevelet és jelentős értékű képzőművészeti alkotást a kitüntetett köteles visszaadni.

5. Vegyes és záró rendelkezések

7. § (1) Az elismerés és a juttatás költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni és biztosítani.

(2) A Polgármesteri Hivatal gondoskodik a 2. § (2) bekezdésben foglalt jogok rendelkezések érvényesítéséért.

8. § (1) Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.