Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a gyermekjóléti és szociális ellátásokról szóló 6/2011. (III. 30.) sz. rendelete helyi rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 06. 01- 2013. 06. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekjóléti és szociális ellátásokról szóló 6/2011. (III. 30.) sz. rendeletét („Rendelet”) az alábbiak szerint módosítja:


1. §


(1) A Rendelet 1. §-a az alábbiak szerint módosul:


„1. § (1) A rendelet célja, hogy Solymár Nagyközség Önkormányzata a helyi sajátosságoknak megfelelően szociális rászorultságtól függően nyújtható szociális ellátások kereteit, a jogosultsági szabályokat, a szociális ellátások igénybevételének és érvényesítésének, valamint azok kifizetésének, folyósításának módját-feltételeit meghatározza.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az Szt., Gyvt. által nyújtható ellátásokra”


2. §


  1. A Rendelet 3. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„3. § (2) Szociálisan rászorult: Solymár Nagyközség Önkormányzata által az Szt. 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján nyújtott ellátás tekintetében az a személy, akinek saját és vele egy háztartásban élő hozzátartozója jövedelme alapján számított egy főre eső, havi nettó jövedelme nem éri el a legkisebb öregségi nyugdíj 2-szeresét, fogyatékos személyek esetében 2,5-szeresét. Egyebekben az Szt. és a Gyvt-ben foglaltakat kell figyelembe venni.”


3. §


(1) A Rendelet 4. § (1) bekezdése az alábbiak szerint egészül ki:


„4. § (1) Az Szt. valamint e rendelet alapján jogosultak részére Solymár Nagyközség Képviselő-testülete (a továbbiakban Testület), Solymár Nagyközség Polgármestere (a továbbiakban Polgármester) valamint Solymár Nagyközség Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző) pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat állapíthat meg.


(1) A Rendelet 4. § (2) bekezdése az alábbi bb) ponttal egészül ki:


„bb) aktív korúak ellátása”


4. §


(1) A Rendelet 5. §-a az alábbiak szerint módosul:


„5. § A szociális- és gyermekjóléti ellátás igénylésére vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáján vagy a hivatal ügyfélszolgálatán (2083 Solymár, József A. u. 1.) kell benyújtani.”


  1. A rendelet 6. § (1) bekezdésének b) pontja az alábbiak szerint módosul:


„b) társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelmet az előző évi bevallás alapján az állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolással, illetve a kérelem benyújtásáig terjedően a tárgyévi jövedelméről tett nyilatkozattal;”


(2) A Rendelet 6. § (3) és (4) bekezdése hatályát veszti.


5. §


(1) A Rendelet 8. § (2) bekezdésének d), h) és i) pontja hatályát veszti.


(2) A Rendelet 9. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„9. § (2) E rendelet 3. § (3) bekezdésében meghatározott esetben, illetve különös méltánylást érdemlő egyéb esetben – az Ezüstkor Szociális Gondozó Központ javaslatának figyelembe vételével – rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem a szociális rászorultság jövedelemhatárát meghaladja.”


6. §


A Rendelet 11. § (1) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint módosul:


„a) a lakás nagyságát és komfortfokzatát igazoló nyilatkozatot,”


7. §


A Rendelet II. fejezete (Pénzbeni ellátások) az alábbi 3. alcímmel egészül ki, és a korábbi 3., 4., 5., 6., 7. és 8. alcímek számozása ennek megfelelően módosul:


„3. Aktív korúak ellátása


11/A. §


  1. Az Szt. szerint aktív korúak ellátására jogosult személy a jogosultság egyéb feltételeként köteles a lakókörnyezete rendezettségét biztosítani. Ennek keretében az ellátás jogosultja köteles az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, valamint a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, valamint az ingatlan higiénikus állapotának biztosítására.


11/B. §

Az együtt működés eljárási szabályai


  1. Az Szt. 37/A. § szerinti együttműködésre kijelölt szerv az Ezüstkor Szociális Gondozó Központ (a továbbiakban: Gondozó Központ).  Az együttműködés keretében a jogosult

a) a Gondozó Központnál kérelmezi a nyilvántartásba vételét,

 b) a beilleszkedését segítő programban való részvételről írásban megállapodik a Gondozó Központtal (a továbbiakban: együttműködési megállapodás),

c) teljesíti az együttműködési megállapodásban foglaltakat,

d) köteles havonta megjelenni a Gondozó Központban,

e) az együttműködési megállapodásban foglaltak teljesítése érdekében köteles folyamatosan kapcsolatot tartani a Gondozó Központtal.


  1. A Polgármesteri Hivatal az aktív korúak ellátásra való jogosultságot megállapító határozatot annak jogerőre emelkedését követően megküldi a Gondozó Központnak.


  1. A Gondozó Központ a beilleszkedési program elkészültéről tájékoztatja a Polgármesteri Hivatalt.


  1. Az ellátásra jogosult a beilleszkedést segítő programban való részvételről írásban megállapodik Gondozó Központtal és teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat


11/C. §

A beilleszkedést segítő programok típusai


  1. A rendszeres szociális segélyre jogosult beilleszkedését segítő program a jogosult szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva az alábbi területekre terjedhet ki:

a) az együttműködésre kijelölt szervvel való kapcsolattartásra,

b) az együttműködő személy számára előírt, az egyéni képességet fejlesztő, vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülést segítő programban való részvételre,

 c) a felajánlott és az iskolai végzettségnek megfelelő oktatásban, képzésben történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképzettség megszerzésére.

(2) A családsegítő Szolgálat által szervezett beilleszkedést segítő programok típusai a következők:

  1. munkaképesség-javító programok,
  2. egyéni foglalkozások (egyéni esetkezelés),
  3. csoportfoglalkozások,
  4. tanácsadások.


11/D. §

Az együttműködés megszegésének esetei és jogkövetkezményei


  1. Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül:
    1. amennyiben az együttműködésre kötelezett a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül nem keresi fel a Gondozó Központot nyilvántartásba vétel céljából,
    2. az együttműködési megállapodást nem írja alá a nyilvántartásba vételtől számított 30 napon belül,
    3. önhibájából nem tesz eleget az együttműködési megállapodásban foglaltaknak,
    4. megsérti a kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat.


  1. A Gondozó Központ az együttműködési kötelezettség megszegése észlelésének esetén a jelzését 8 napon belül írásban teszi meg a jogosult és a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodája felé.


  1. Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a jogosult személynek, aki a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt a Gondozó Központtal fennálló együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi.”


8. §


(1) A Rendelet 12. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Átmeneti szociális segély megállapítására vonatkozó kérelem az első kérelem benyújtásától számított egy éven belül legfeljebb további 3 alkalommal nyújtható be. Két kérelem benyújtása között legalább 90 napnak el kell telnie.”


(2) A Rendelet 13. § (2) bekezdésének „vagy a kölcsön visszafizetésének biztosítékaként készfizető kezes is elfogadható” része hatályát veszti.


(3) A Rendelet 13. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(6) A Képviselő-testület a 13. § (1) bekezdésében meghatározott összeghatártól a kérelmező javára eltérhet.”


  1. A Rendelet 13. § (4) bekezdése hatályát veszti.


9.§


(1) A Rendelet II. fejezet 5. alcíme az alábbiak szerint egészül ki:


„5. Temetési segély, köztemetés


(2) A Rendelet az aéábbi 14/A. §-sal egészül ki:


„14/A. §A települési önkormányzat köztemetés esetén az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt.”


10. §


(1) A Rendelet 19. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(1) A Polgármester a családban nevelkedő három éven aluli gyermekek napközbeni ellátására, szakszerű gondozására és nevelésére szociálisan rászorult családban a szülőt bölcsődei támogatásban, illetve családi napköziben való ellátással összefüggésben támogatásban részesítheti, amelyeknek feltételeit külön önkormányzati rendeletek szabályozzák.”


(2) A Rendelet 19. § (2), (3) és (4) bekezdése a hatályát veszti.


11. §


  1. A Rendelet 22. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(4) A kérelem elbírálásához az intézményvezető szükség esetén környezettanulmányt kérhet.”


  1. A Rendelet 22. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(5) Az intézmény vezetője e rendelet 3. § (3) bekezdésben foglalt esetekben, illetve egyéb különös méltánylást érdemlő esetben jogosult az ellátás azonnali biztosítására, valamint a térítési díj tekintetében méltányosság gyakorlására.”


12. §


(1) A Rendelet 24. § (5) bekezdésének számozása (6) bekezdésre módosul, és az (5) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) Az intézmény vezetője e rendelet 3. § (3) bekezdésben foglalt esetekben, illetve egyéb különös méltánylást érdemlő esetben a térítési díjat a (3) bekezdésben foglaltaknál alacsonyabb összegben is megállapíthatja.”


(2) A Rendelet 25. § (6) és (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(6) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díjának megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az egészségi állapotról szóló háziorvosi igazolást. Az személyi térítési díjak megállapításáról az intézményvezető dönt.


(7) Környezettanulmány alapján a 3.§ (3) bekezdésében meghatározott esetben, illetve egyéb különös méltánylást érdemlő esetben az intézményvezető méltányosságot gyakorolhat”


13. §


A Rendelet 31. § (3) bekezdése hatályát veszti.




E rendelet 2013. június 1-jén lép hatályba, rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendeletet egységes szerkezetbe foglalja a Rendelettel.




Dr. Szente Kálmán

polgármester

Dr. Beregszászi Márk

jegyző




ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve: 2013. május 30. napján.


Solymár, 2013. május 30.


Dr. Beregszászi Márk

                                                                                                         jegyző

Mellékletek