Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 37/2004. (XII. 8.) sz. helyi rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 26- 2013. 10. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi törvény („Mgtv.”) 37. § (4) bekezdésében foglaltak alapján e rendelettel módosítja a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 37/2004. (XII. 8.) helyi rendeletét (továbbiakban: „Rendelet”).


1.§ A Rendelet az alábbi 14/A. §-sal egészül ki:

„14/A. § (1) Mgtv. szerinti közterület filmalkotási célú használat (továbbiakban: közterület filmalkotási célú használata) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az e §-sal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható, közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(5) Közterület filmforgatási célú használatának időtartama nem haladhatja meg az 8 hetet.

(6) Pihenőnapra, vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, kivéve, ha az valamely ünnepnappal kifejezetten összefüggő és közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatását szolgálja.

(7) A közterület-használat hangosítással, zajkeltéssel összefüggő igénybevételére és a gépi meghajtású eszközök használatára az önkormányzat környezetvédelmi rendeletében foglaltak az irányadóak, kivételesen közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatása esetén ettől az időtartamtól el lehet térni.

(8) A forgatást akadályozó, de e kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események esetén az közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, a természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(9) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését folyamatosan biztosítani kell, e kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(10) A közterület-használat nem korlátozhatja a közterület közcélú használatát, közforgalmú intézmények működését, kivéve, ha ezt a hatósági szerződés kifejezetten megengedi.

(11) Amennyiben az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(12) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(13) A filmforgatással összefüggő díjak mértékét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.”

2. § E rendelet 1. sz. mellékletével egészül ki a Rendelet 1. sz. melléklete.

3. § E rendelet 2013. október 1-jén lép hatályba, rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendeletet egységes szerkezetbe foglalja a Rendelettel.

4. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Rendelet 4. § (1) l) pontja és (3) bekezdés d) pontja, valamint az 1. sz. függelék f) pontja.



Dr. Szente Kálmán

polgármester

Dr. Beregszászi Márk

jegyző




ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve: 2013. szeptember 26. napján.


Solymár,  2013. 09. 26.


Dr. Beregszászi Márk

                                                                                                         jegyző