Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (II.19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 01. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzatának (továbbiakban „Önkormányzat”) Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) és (2) bekezdése, valamint a végrehajtására kiadott 368/2011. (XII.31.) korm. rendelet előírásai, és a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvényben foglaltak alapján 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya az Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, az önkormányzati hivatalra és az Önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre terjed ki, valamint a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzatra és intézményére az átvállalt önkormányzati feladatok ellátásának függvényében.


2. §


  1. Az Önkormányzat költségvetési szervei:


     a) önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek:

  1. Solymár Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban „Önkormányzat”)

ab) Solymári Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban „Hivatal”)

ac) Óvoda-Solymár (a továbbiakban „Óvoda”)


     b) önállóan működő költségvetési szervek:

ba) Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár (a továbbiakban „Művelődési Ház”)

  1. Ezüstkor Szociális Gondozási Központ (a továbbiakban „Ezüstkor”)


(2)   Az (1) bekezdésben felsorolt intézmények, valamint Solymár Nagyközség Német Nemzetiségi Önkormányzata (a továbbiakban „Nemzetiségi Önkormányzat”) és intézménye a Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvoda (a továbbiakban „Lustige Zwerge”) külön-külön címet alkotnak. Az Önkormányzat címrendjét teljes körűen az 1. a. számú melléklet, az Önkormányzat és általa irányított költségvetési szervek – Hivatal, Óvoda, Művelődési Ház, Ezüstkor – címrendjét az 1.b. számú melléklet, a Nemzetiségi Önkormányzat és az általa fenntartott Lustige Zwerge  címrendjét az 1.c. számú melléklet tartalmazza.


(3)   A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény alapján a Nemzetiségi Önkormányzat a feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetiségi közügyekben önállóan vagy más szervekkel együttesen járhat el, költségvetését határozatban fogadja el, és ezen alapuló költségvetési gazdálkodást folytat. A Nemzetiségi Önkormányzat fenntartói jogokat gyakorol az önállóan működő Lustige Zwerge tekintetében.



(4)   A Nemzetiségi Önkormányzat és intézménye gazdasági feladatainak ellátását munkamegosztási megállapodás alapján a Hivatal látja el.


(5) Az Önkormányzat a KIK által fenntartott Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógia Szakszolgálat működtetési feladatait a 852000 szakfeladaton elfogadott összeggel látja el.



Az Önkormányzat és költségvetési szervei 2013. évi költségvetése


3. §


(1)   A Képviselő-testület az Önkormányzat – beleértve az Önkormányzat által irányított költségvetési szerveit, valamint a Nemzetiségi Önkormányzatot és intézményét – 2013. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét:           1 970 924 E Ft,

b) kiadási főösszegét                1 970 924 E Ft állapítja meg,


 melyből a halmozódás mentes bevételi és kiadási előirányzat: 1 428 350 E Ft.


(2)   A Képviselő-testület a költségvetési egyensúly fenntartása céljából a költségvetési hiány belső finanszírozására – az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervei, valamint a Nemzetiségi Önkormányzat és intézménye tekintetében - 70 000 E Ft felhalmozási célú és 3 469 E Ft működési célú előző évi pénzmaradványának igénybevételét engedélyezi.


(3)  A költségvetés egyensúlya miatt az Önkormányzat külső finanszírozására, hitel felvételének biztosítására nincs szükség.


A költségvetési bevételek


4. §


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2013. évi működési és felhalmozási bevételét:


Költségvetési bevétel:

1 970 924 E Ft

  • ebből működési:

1 752 251 E Ft

felhalmozási:

   218 673 E Ft

Halmozódás-mentes:

1 428 350 E Ft

állapítja meg.


(2)    Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként részletezve és intézményi bontásban a(z) 2., 3., 4. számú melléklet tartalmazza.








A költségvetési kiadások


5. §


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2013. évi működési és felhalmozási kiadását:


Költségvetési kiadás:

1 970 924 E Ft

  • ebből működési:

1 653 128  E Ft

felhalmozási:

   317 796 E Ft

Halmozódás-mentes:

1 428 350 E Ft


állapítja meg.

                                                                           

(2)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadásokat előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként részletezve és intézményi bontásban a(z) 5., 6., 7. számú melléklet tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat és költségvetési szervei, illetve a 2. §. (2) bekezdésben meghatározott címek 2013. évi felújítási és felhalmozási kiadási előirányzatait célonként és feladatonként a 8. számú melléklet tartalmazza.


(4) Az Önkormányzat adott költségvetési évben, olyan fejlesztést, amelyekhez adósságot keletkeztető ügyletek válnak szükségessé nem tervezett.


A költségvetési bevételek és kiadások részletezése


6. §


Az Önkormányzat és költségvetési szervei, illetve a 2. §. (2) bekezdésben meghatározott címek 2013. évi költségvetési előirányzatait szakfeladatonként a 9. számú melléklet tartalmazza.


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2013. évi támogatási értékű kiadásait:

      

       Irányítás alá tartozó ktgvetési szerveknek             465 942 E Ft

Egyéb vállalkozásoknak nyújtott támogatás:

  8 750 E Ft

Non-profit szervezetek támogatása:

32 908 E Ft

Egyházak támogatása:

  3 687 E Ft

Háztartások támogatás:

Támogatás ért.műk.célú kiadások

       50 E Ft

24 071 E Ft

Mindösszesen:                                    

 535 408 E Ft


állapítja meg.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított támogatási értékű kiadásokat kiemelt célonként a 10. számú melléklet tartalmazza.


  1. Az Önkormányzat a kiadások között 639 E Ft általános, 36 101 E Ft működési célú valamint 58 305 E Ft felhalmozási célú céltartalékot állapít meg.


  1. A felhalmozási célú céltartalékok között szereplő – 2013. évi beruházásokra: 8 801  E Ft - fejlesztések megvalósulásáról a Településfejlesztési, Vagyongazdálkodási és Műszaki Bizottság által megjelölt prioritások és a pénzügyi, műszaki lehetőségek szerint a polgármester gondoskodik. A fejlesztési prioritásokat a 20. számú melléklet tartalmazza.


  1. A (4) bekezdésben szereplő céltartalék kivételével a tartalékok feletti rendelkezés jogát a Képviselő-testület fenntartja magának. A tartalékok előirányzatának részletes bemutatását a 11. számú melléklet tartalmazza.


  1. Az évközben kifizetett és visszaigényelt szociális juttatásokból képződő bevételek az Önkormányzat működési tartalék keretét növelik.


  1. A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat, mérlegszerűen a 12. számú melléklet adja meg.


  1. A közvetett támogatásokat (adó elengedéseket, adókedvezményeket, gyermekétkeztetés) szemléltető kimutatást a 13. számú melléklet tartalmazza.


  1. Az Önkormányzat több éves kihatással járó döntéséből származó kötelezettségeit a 14. számú melléklet tartalmazza.


  1. Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek, illetve a 2. §. (2) bekezdésben meghatározott címek éves előirányzat felhasználási ütemtervét a 15. számú melléklet taglalja.


  1. A finanszírozás terv szerinti teljesítéséről a polgármester és a jegyző gondoskodik. 


  1.  Az Önkormányzat költségvetési bevételeinek és kiadásainak állami (államigazgatási), kötelező, valamint önként vállalt feladatainak mérleg szerinti bontását a 16., 17., 18. számú melléklet részletezi.


  1.  Az Önkormányzat a györgyligeti bölcsőde megvalósítására 42 000 E Ft (önrészt és el nem számolható költség) összeget különített el, ezen túlmenően a bölcsőde létrehozására és 2013. évi üzemeltetésére 44 500 E Ft összeget különített el.


A költségvetési létszámkeret


7. §


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát 106 főben hagyja jóvá, melynek intézményi bontása a 19. számú mellékletben kerül kimutatásra.


  1. Az intézmények rendszeres személyi juttatásainak megtakarításai az intézmények jutalom keretét növelik.


  1. A vezetők és intézményvezetők jutalmazására fordítható előirányzat az Önkormányzat költségvetésében elkülönített soron kerül tervezésre. A jutalomkeret felhasználásáról a polgármester rendelkezik. A fel nem használt jutalomkeret összege az Önkormányzat működési tartalékát emeli.
  2. Az intézményvezetők sikeres pályázati részvétel esetén külön célprémiumban részesíthetők.


  1. A béren kívüli juttatások betervezett összege a közterheket is tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


8. §


  1.   Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


  1.   Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


  1.   A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


  1.   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az Országgyűlés és Kormány hatáskörében történt előirányzat módosítások könyveléséről és átvezetéséről intézkedjen. Ezekről az előirányzat módosításokról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet legkésőbb a következő rendelet módosításakor.


  1.   Az állami támogatások visszafizetésből eredő kötelezettség az adott intézmény költségvetését terheli.


  1.   Az Önkormányzat gazdálkodása során az év közben esetlegesen létrejött likviditási hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.


  1.   A likviditási hiány finanszírozására felveendő folyószámlahitellel kapcsolatos szerződés megkötésének jogát a Képviselő-testület 50 000 E Ft értékhatárig a polgármesterre ruházza át. A polgármester a hitelszerződésről annak aláírását követő Képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.


  1.   Az Önkormányzati gazdálkodás során az év közben képződött átmenetileg szabad pénzeszköz államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzeszköz lekötés útján hasznosítható.


  1.   A (8) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


  1.  Az intézményi bevételek elmaradása esetén az adott intézmény csak a már befolyt bevételek arányában vállalhat kötelezettséget.


  1.  A Képviselő-testület feladat alapú támogatás nyújt a helyi civil szervezeteknek, alapítványoknak a benyújtott kérelmek alapján és legfeljebb e rendelet 10. számú mellékletében meghatározott keretösszegig. A támogatás rendszerét a 13/2010. (XI.30.) számú helyi rendelet tartalmazza.
  2. A tűzoltósági feladatok és a közrend védelme érdekében az Önkormányzat hozzájárul a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület működtetéséhez e rendeletben meghatározott összeg erejéig.


  1. A Képviselő-testület a tömegsport szélesebb körű elterjesztése érdekében támogatja a Solymári Sport Club működését e rendeletben meghatározott összeg erejéig.


  1. Az Önkormányzat a kihelyezett járóbeteg-szakrendeléseket (nőgyógyászat, szemészet, fizikoterápia-reumatológia, fül-orr-gégészet) külön szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével biztosítja. Az egészségügyi alapellátás keretében támogatja az Önkormányzat a külön megállapodás alapján biztosított háziorvosi, házi gyermekorvosi, területi fogászati ellátást. Az orvosi ügyeletet az Országos Mentő Szolgálattal kötött együttműködési megállapodás keretében biztosítja.



Az előirányzatok módosítása


9. §


  1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról – kivéve e rendelet 8. § (4) bekezdésében szereplő esetben – a Képviselő-testület dönt.


  1. Az Önkormányzat költségvetési szervei – a költségvetési rendelet módosítását követően – használhatják fel a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételüket azzal, hogy ez nem csorbíthatja az állami támogatás visszafizetési kötelezettség teljesíthetőségét. Tartós kötelezettségvállalás csak a Képviselő-testület előzetes engedélyével lehetséges.


  1. A többlet adóbevétel csak fejlesztési célú kiadásokra fordítható.


  1. A 9. § (2)-(3) bekezdésében foglaltakon túlmenően keletkező többletbevételek a működési tartalékot emelik.


  1. A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani.


A gazdálkodás szabályai


10. §


  1.  A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.





  1. Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a Művelődési Ház vonatkozásában a 206/2011. (XII.12.) számú, az Ezüstkor tekintetében a 207/2011. (XII.12.) számú és a Lustige Zwerge 208/2011. (XII.12.) számú Képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.


  1. Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamati megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.


  1. Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságokért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


  1. Az Önkormányzat, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


11. §


  1. Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


  1. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


Záró rendelkezések


12. §


  1. Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Dr. Szente Kálmán

Polgármester

Dr. Beregszászi Márk

 Jegyző


A rendelet kihirdetve: 2013. február 19.


 Solymár, 2013. február 19.

                                                                                                                Dr. Beregszászi Márk

                                                                                                                          jegyző

Mellékletek