Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III. 26.) önkormányzati rendelete

A gyermekek családi napköziben való ellátásáról szóló 8/2012. (IV. 24) sz. helyi rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 03. 26- 2013. 03. 26

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek családi napköziben való ellátásáról szóló 8/2012. (IV. 24) sz. helyi rendeletét („Rendelet”) az alábbiak szerint módosítja:


1. §


(1) A Rendelet 3. § c) pontja az alábbiak szerint módosul:


„c) ellátási szerződés: az önkormányzat és az általa pályázat útján kiválasztott szolgáltató között a gyermekek családi napköziben, vagy óvodában való elhelyezésére létrejött megállapodás, mely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 96-97. §-a alapján kerül megkötésre.


(2) A Rendelet 3. §-a az alábbi f) ponttal egészül ki:


„f) óvoda: az a köznevelési intézmény, amely közoktatásról, illetve a köznevelésről szóló hatályos jogszabályok szerint köznevelési feladatot elláthat.”


2. §


  1. A Rendelet 4. § (1) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:


„A solymári állandó lakcímnek a jelentkezés időpontjában egy éve megszakítás nélkül fenn kell állnia.”


(2) A Rendelet 4. § (2) bekezdésének a) pontja az alábbiak szerint módosul:


„a) akinek mindkét szülője, vagy törvényes képviselője, illetve különélő vagy elvált szülők esetében a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő(k) igazolja, hogy munkaviszonyban, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.”


3. §


(1) A Rendelet 4. §-a az alábbi (3), (4), (5), (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:


„4. § (3) Nem kell óvodai elutasító határozat a támogatott elhelyezéshez olyan gyermek esetében, aki a 2012/13-as nevelési évben már igénybe vette az ellátást olyan szolgáltatónál, akivel e rendelet alapján az Önkormányzat a 2012/13-as nevelési évben ellátási szerződést kötött.


(4) Nem kell elutasító határozat nem önkormányzati fenntartású óvodában történő támogatott elhelyezéshez olyan gyermek esetében, aki a 2013/14-es nevelési évben tölti be az ötödik életévét.


(5) Az Önkormányzat önkormányzati fenntartású bölcsőde megnyitása esetén a megnyitás napjáig e rendelet szerinti szolgáltatónál már beíratott gyermekek után vállalja a térítési díj megfizetését addig az időpontig, amíg a gyermek a hatályos jogszabályok szerint köteles az óvodai nevelésben történő részvételt megkezdeni. Az önkormányzati fenntartású bölcsőde megnyitását követően az Önkormányzat csak a helyhiány miatt a bölcsődébe fel nem vett gyermekek után vállalja a térítési díj megfizetését.


(6) A (2) bekezdés b) pontja alapján a szociális helyzete miatt jogosult esetében Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekjóléti és szociális ellátásokról szóló mindenkor hatályos rendelete szerinti szociális rászorultságot kell figyelembe venni.


(7) Amennyiben a jelentkezés időpontjában nem áll fenn egy éve az (1) bekezdésben meghatározott solymári állandó lakcím, a jegyző különös méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat e feltétel alól.”

4. §


(1) A Rendelet 6. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. § (2) A családi napköziben, vagy óvodában a gyermekek napközbeni ellátásának térítési hozzájárulása a 2013/14-es nevelési évben 20 hetes kortól tankötelessé válásáig 1 500 forint/igénybe vett ellátási nap/fő, valamint 1 000 forint/ igénybe vett ellátási napon legfeljebb 5 óra időtartamban / fő.”


(2) A Rendelet 7. § (1) bekezdése hatályát veszti.


5. §


(1) A Rendelet 9. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„9. § (1) Az önkormányzat pályázat útján választja ki azon szolgáltatókat, akikkel ellátási szerződést köt az adott nevelési évre vonatkozóan (szeptember 1 és augusztus 31 között).”


(2) A Rendelet 9. § (2) bekezdésének számozása (3) bekezdésre módosul, és az alábbi új (2) bekezdéssel egészül ki:


„9. § (2) Azoknak a szolgáltatóknak, akik a 2012/13-as nevelési évben ellátási szerződést kötöttek az Önkormányzattal, nem kell újabb pályázatot benyújtaniuk az ellátási szerződés megkötéséhez, amennyiben a vonatkozó jogszabályi előírásoknak továbbra is megfelelnek.”


6. §


E rendelet 2013. március 26. napján lép hatályba, rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendeletet egységes szerkezetbe foglalja a Rendelettel.




Dr. Szente Kálmán

polgármester

Dr. Beregszászi Márk

jegyző




ZÁRADÉK

A rendelet kihirdetve: 2013. március 26. napján.


Solymár, 2013. március 26.


Dr. Beregszászi Márk

                                                                                                         jegyző

Mellékletek