Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014. (VI.26.) önkormányzati rendelete

A környezet védelméről

Hatályos: 2021. 02. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (4) bekezdés b) pontjában és az 58. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


  1. A rendelet célja, hatálya, értelmező rendelkezések


1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében a környezeti elemek védelmét meghatározó levegő védelmi; zaj- és rezgésvédelmi és az élővilág védelmét szolgáló előírásokat; valamint a helyi környezetvédelmi alappal való rendelkezés és gazdálkodás szabályait.


2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Solymár Nagyközség közigazgatási területére.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Solymár Nagyközség közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, amennyiben a település területén ingatlan tulajdonnal bírnak, tevékenységet folytatnak, állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodnak (a továbbiakban: tulajdonos).



3. § E rendelet alkalmazásában:


(1) Önkormányzat: Solymár Nagyközség Önkormányzata

(2) Avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok.

(3) Hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy más hangforrás.



  1. A levegő védelme


4. § (1) A mezőgazdasági termelés és a kerti munkák során keletkező növényi hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni. Az önkormányzat évente egy alkalommal ősszel ingyenes lombhulladék gyűjtést biztosít. A komposztáláson kívül a hulladékszállítási közszolgáltató havi rendszerességgel biztosítja a zöld hulladék elszállítását.[1]


(2)[2]


(3)[3]


(4)[4]


  1. A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.


(2) A fűtőberendezéseken egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb.) égetni tilos.



  1. Porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok


6. § (1) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, illetve a porképző anyagokat nedvesített állapotban szabad szállítani.


(2) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál és az úttest felbontásánál keletkezett port, terjedésének megakadályozására vízzel kell nedvesíteni.


(3) Bűzös anyagot csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt járművön, vagy más légmentesen lezárt eszközben szabad szállítani.


(4) Új utak tervezésekor a légszennyező hatás csökkentése érdekében a lakóterületek mellett haladó útszakaszok mentén beruházási programnak védő növénysáv telepítésére vonatkozó javaslatokat is tartalmaznia kell. A védő növénysávok telepítése (a közlekedés biztonságának figyelembe vételével) az utak kivitelezésével egy időben történik.



  1. Zeneszolgáltatással kapcsolatos szabályok


7. § (1) Solymár Nagyközség területén működési engedéllyel rendelkező vendéglátó egységek üzemeltetőinek a rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezések működtetéséhez, élőzene szolgáltatásához hatósági engedéllyel kell rendelkezniük.


(2) Szabad térben, vendéglátó üzletek kerthelyiségében élő-, illetve gépi zene este 22 óráig engedély birtokában szolgáltatható.


(3) Este 22 óra után élő- illetve gépi zene csak zárt térben (csukott ajtók, ablakok mellett) a lakókörnyezet nyugalmának zavarása nélkül engedély birtokában szolgáltatható.


(4) Élő- és gépi zene szabad térben, esetenkénti rendezvények alkalmával (pl. utcabál, térzene, zenei fesztivál) kizárólag eseti engedély birtokában, az előre bejelentett és az engedélyben feltüntetett időtartam alatt szolgáltatható.


(5) Nem szükséges engedély az élő- és gépi zene szolgáltatáshoz amennyiben az, az önkormányzat és intézményei, valamint a kisebbségi önkormányzat által, a költségvetési év elején meghatározott önkormányzati ünnepek, rendezvények alkalmával történik.


(6) Az engedély iránti kérelmet a létesítmény tulajdonosának, üzemeltetőjének 15 munkanappal a tevékenység megkezdését megelőzően kell benyújtania. A kérelemben meg kell jelölni az adott tevékenység napi kezdetének és befejezésének időpontját, valamint a zajkeltés módját. Engedély hiányában ilyen tevékenység nem folytatható.


(7) A kiadott engedélyek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.



  1. Utcai zenészek működése


8. § Utcai zenélést végezhetnek a község hangulatához igazodó rendezvényekhez, eseményekhez kötődő vagy spontán módon szerveződő zenész csoportok, zenészek, a jelen rendeletben rögzítetett engedélyek birtokában.



  1. Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok


9. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó területen nem megengedett akár emberi hanggal, akár hangszerrel vagy más technikai eszközzel történő, a köznyugalmat és csendet sértő zaj okozása és zajt keltő munkák (fűnyíró gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése munkanapokon este 20 óra és reggel 7 óra között, pihenőnapokon 13 óra és reggel 7 között, míg vasárnap és munkaszüneti napokon egésznap.[5]


(2) Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen tiltott és indokolatlan zajkeltésnek minősül a kereskedelmi célú bármilyen technikai eszközzel vagy emberi hanggal történő hangkeltés, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja.


(3) Közterületre irányuló hangosító berendezéssel végzett hangszóró tevékenység, csak a polgármester engedélyével folytatható.


(4) Az (1) pontban foglaltak alól polgármester közérdekű indokok esetén (pl. útépítés) felmentést adhat.



  1. A Környezetvédelmi Alap létrehozása


10. § (1) Az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre.


(2) A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását:

a) a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,

b) a környezeti károk mérséklése,

c) a környezeti ártalmak megelőzése,

d) a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése, hatékony környezetvédelmi megoldások ösztönzése,

e) a zöldfelület-gazdálkodás,

f) a természeti értékek megóvása,

g) a környezetvédelmi oktatás, nevelés, kutatás területén.



  1. A Környezetvédelmi Alap bevételei


11. §    Az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának bevételei a

a) a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (2) bekezdésében meghatározott bevételek,

b) benyújtott pályázatokon elnyert összegek, nemzetközi segélyek,

c) egyéb, a Környezetvédelmi Alapot megillető bevételek különösen az önkéntes befizetések és támogatások.



  1. A Környezetvédelmi Alap felhasználása


12. § A Környezetvédelmi Alapot kizárólag a község környezetvédelmi feladatainak megoldására lehet felhasználni. Bevételeit az alábbi célok megvalósítását szolgáló tevékenységek támogatására kell fordítani:

a) levegőtisztaság védelme (pl. mérések, helyszíni vizsgálatok, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis-létesítése),

b) hulladékgazdálkodás, települési szilárd és veszélyes hulladékok kezelése,

c) védett természeti értékek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása,

d) zaj- és rezgésvédelem (pl. mérések, helyszíni vizsgálatok, közlekedési lég­szennyezés csökkentése, adatbázis-létesítése, mérőműszerek beszerzése),

e) zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldfelület-gazdálkodás, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés,

f) vizek védelme,

g) talaj védelme,

h) környezetvédelmi oktatás, környezetvédelmi célú szakmai programokon való részvétel,

i) környezetvédelmi információrendszer működtetése, fejlesztése,

j) egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenység.


13. § (1) A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról a Képviselő-testület évente a költségvetés elfogadásával egyidejűleg rendelkezik, figyelemmel e rendelet 12. §-ában foglaltakra.


(2) A Környezetvédelmi Alapból a környezet közvetlen veszélyeztetésének elhárítására szolgáló beavatkozások költségeire az éves felhasználási tervben 10% tartalékot kell képezni.


(3) A Környezetvédelmi Alapból pályázat alapján támogatást kaphat olyan természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező tervezet, aki Solymár községben végez az Alap céljaival egybeeső tevékenységet.


(4) Pályázati célra a Környezetvédelmi Alap 20%-a használható fel.


(5) A pályáztatás rendjét a Képviselő-testület határozza meg.



14. § (1) Aki e jogszabályban vagy hatósági határozatban megállapított, közvetlenül vagy közvetve a környezet védelmét szolgáló előírást megszeg, illetve határértéket túllép, a jogsértő magatartás súlyához - így különösen az általa okozott környezetszennyezés, illetőleg környezetkárosítás mértékéhez, időtartamához és ismétlődéséhez - igazodó környezetvédelmi bírságot köteles fizetni e rendelet 4. § (2)-(4) bekezdésében, valamint az 5. § (1)-(2) bekezdésében, a 6. § (1)-(3) bekezdésében, 7. § (1)-(6), 9. § (1)-(3) bekezdésében meghatározottak megsértése esetén.


(2) Ha az Önkormányzat közigazgatási területén engedéllyel rendelkező üzemeltető, az engedélyben vagy más jogszabályban foglaltakat ismételten megszegi, vagy az engedélyezett határértéket jelentősen túllépi, a jegyző az adott tevékenységet időben korlátozza, vagy megtiltja. A betiltott tevékenység, vagy üzemeltetés csak a határozat jogerőre emelkedésétől számított két év elteltével engedélyezhető újra.



11. Záró rendelkezések


15. § (1) E rendelet kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti a környezet védelméről szóló 12/1999. (X. 7.) sz. helyi rendelet és az azt módosító 11/2000. (IV. 06.), a 15/2003. (VII. 04.), a 25/2004. (VIII. 2.), a 36/2004. (XII. 08.) és a 30/2006. (IX. 18.), 14/2008. (IV. 28.), 1/2012. (II. 7.) sz. helyi rendeletek.




dr. Szente Kálmán

polgármester

dr. Beregszászi Márk

jegyző


Záradék:


Az egységes szerkezetű rendelet 2019. január 31. napján kifüggesztésre került.


Solymár, 2019. január 31.

                dr. Beregszászi Márk

                            jegyző




[1]

Módosította az 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet, hatályos 2019. március 1. napjától.

[2]

Hatályon kívül helyezte az 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet, hatálytalan 2019. március 1. napjától.

[3]

Hatályon kívül helyezte az 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet, hatálytalan 2019. március 1. napjától.

[4]

Hatályon kívül helyezte az 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet, hatálytalan 2019. március 1. napjától.

[5]

Módosította a 14/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelet, hatályos 2017. június 30. napjától.