Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2015. (X.29.) önkormányzati rendelete

a „Solymár” név felvételéről és használatáról, valamint a helyi jelképek használatának rendjéről

Hatályos: 2015. 10. 30- 2016. 12. 15

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés i) pontja, valamint a 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva településünk évszázados jelképeinek használatának rendjéről, valamint településünk megnevezésének használatával kapcsolatos szabályokról az alábbi rendeletet alkotja.

 

1.Általános rendelkezések


1.§


(1)E rendelet célja, hogy szabályozza „Solymár” helységnév jogszerű felvételét és használatát, valamint Solymár Nagyközség címerének, zászlajának és pecsétjének jogszerű használatát.


(2)A rendelet hatálya kiterjed azon természetes személyekre, valamint jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli szervezetekre, intézményekre, gazdasági vagy egyéb társaságokra, egyéni cégekre, akik / amelyek a „Solymár” nevet, annak német nyelvű (Schaumar) megnevezését, vagy ezek toldalékos formáját, Solymár Nagyközség címerét, zászlóját, pecsétjét használni kívánják.


2.§


A „Solymár” helységnév jogszerű felvételére és használatára, valamint Solymár Nagyközség címerének, zászlójának és pecsétjének jogszerű használatára irányuló kérelem elbírálása a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 12. § (2) bekezdés a) pontja alapján önkormányzati hatósági ügynek minősül, és az eljárásra a Ket. rendelkezései irányadók.


2.Solymár helységnév használatra vonatkozó rendelkezések


3.§


(1)A „Solymár” nevet, annak német nyelvű (Schaumar) megnevezését, vagy bármely toldalékos formáját (a továbbiakban együtt: „Solymár” név) az 1. § (2) bekezdésében megjelölt jogalanyok elnevezésükhöz, tevékenységükhöz vagy tevékenységük során, valamint működésükkel összefüggésben bármilyen formában (pl.: fantázianévhez) csak engedéllyel vehetik fel vagy használhatják (a továbbiakban együtt: névhasználat).


(2)Engedélyköteles akkor is a névhasználat, ha az „Solymár” nevet emblémán, jelvényen, kiadványon, egyéb terméken, más dísz- vagy emléktárgyon kívánják használni.


4.§


(1)A névhasználat csak akkor engedélyezhető, ha a kérelmező

a) lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye, működési helye Solymár Nagyközség közigazgatási területén van,

b) Solymár Nagyközséggel kapcsolatos termékeken, kiadványokon kívánja használni.


(2) Nem minősül névhasználatnak és nem kell engedélyeztetni, ha Solymár Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az általa alapított intézmény vagy gazdasági társaság, egyéb szervezet elnevezésében a „Solymár” név feltüntetéséről rendelkezik.


(3) Nem engedélyköteles a közfeladatot ellátó szerv, valamint tömegközlekedési eszközön, vagy megállóban feltüntetett „Solymár” név használata.


5.§


(1)A névhasználat iránti kérelmet Solymár Nagyközség Önkormányzatának polgármesteréhez kell benyújtani, a kérelemről a polgármester dönt.


(2)A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét/megnevezését,

b) a kérelmező lakóhelyét,/ tartózkodási helyét/ székhelyét,/ telephelyét/működési helyét,

c) a kérelmező tevékenységi körét,

d) a névhasználat időtartamát,

e) a névhasználat célját,

f) a névhasználat módját,

g) ha a kérelmező cégnév, fantázianév vagy valamilyen más megnevezés részeként kívánja az „Solymár” nevet használni, akkor a cégnév, fantázianév vagy a más megnevezés teljes szövegét és

h) a névhasználat jogszerűségért vagy rendeltetésszerűségéért felelős személy nevét és beosztását a kérelmező szervezetnél.


(3) Nem természetes személy kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a létesítő okirata másolatát.


(4) Amennyiben a név embléma, jelvény, kiadvány, egyéb termék vagy dísz- és ajándéktárgy termék megjelölését szolgálja, a kérelemhez csatolni kell az adott tárgy tervét színes rajzon, olvasható és értelmezhető méretben, feltüntetve a tényleges méreteket és a nagyítás/kicsinyítés léptékét is.


6.§


A névhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét/cégnevét,

b) az engedélyes lakóhelyét/székhelyét,/tartózkodási helyét/székhelyét,/ telephelyét/működési helyét,

c) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

d) a névhasználat időtartamát,

e) a névhasználat célját,

f) a névhasználat módját,

g) az engedély visszavonhatóságára történő figyelmeztetést és a lehetséges okainak a felsorolását.


7.§


A polgármester a névhasználati kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja:

a) Solymár Nagyközségének vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét sérti, vagy

b) az önkormányzat érdekeit sérti, vagy

c) az állampolgárok érdekeit sérti, vagy

d) településünkön tevékenykedő jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit sérti,

e) közvetlen politikai tevékenységet szolgál az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 22. pontja szerint.


8.§


A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra.


9.§


(1) Ha a 7. §-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-, névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja, és a névhasználatot megtiltja és szükség szerint kezdeményezi a nyilvántartást vezető szervnél a névváltoztatás iránti eljárást.


(2) A névhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem a döntéstől számított egy éven belül nem nyújtható be.


10.§


Az engedély nélküli vagy az engedély kiadásának megtagadása ellenére történő névhasználatot a jövőre nézve meg kell tiltani.


11.§


(1)A névhasználat engedélyezése, az engedélyezés megtagadása, az engedély visszavonása és a névhasználat megtiltása a polgármester hatáskörébe tartozik.


(2)A névhasználattal összefüggésben hozott határozattal szemben jogorvoslatnak van helye, a jogorvoslat tekintetében Solymár Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete jár el.


(3)A névhasználatra vonatkozó engedélyekről, az engedélyezett névhasználat módjáról, időtartamáról a Solymári Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


(4)Aki engedély nélkül, vagy a kiadott engedélytől eltérően használja Solymár nevét, a közösségi együttélés szabályait sérti meg és külön rendeletben foglalt jogkövetkezménnyel sújtja.



3.Solymár önkormányzati jelképeinek használata


12.§


(1)Solymár Nagyközség Önkormányzatának jelképei a település múltjára utaló díszítő szimbólumok: címer, zászló és pecsét.


(2)Történelmi kialakulása: Solymár a római kortól kezdve településként létezik, címere viszonylag későn alakult ki. A solymászt ábrázoló címerrajz először 1885-ben jelenik meg a község pecsétjén. 1901-ben a templom festésénél ez a címer díszítő elemként pajzsra festve jelenik meg. Ennek festményváltozatát a mai címer alapszíneit, adja a község 700. évfordulójára elkészült címer.


13.§


(1)A település címerének leírása: a címer alakja csúcsos talpú pajzs, benne kék mezőben, zöld halmon, vörös zubbonyban, zöld nadrágban álló, jobb karján sólymot tartó solymász alak, háta mögött szőlőtőke.


(2)Településünk címere a település történelmi múltjára utaló jel, a Magyarország címerét nem helyettesíti.


(3)Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképét használni lehet:

a) az önkormányzat zászlaján,

b) az önkormányzat szervei által használt, a polgármester, alpolgármester, jegyző levélpapírok fejlécén, illetve borítékján,

c) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető emlékérmeken,

d) a nagyközségháza épületének bejáratánál, dísztermében, házasságkötő termében,

e) az önkormányzat intézményeinek bejáratánál, vezetőinek irodájában,

g) az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

h) a községbe vezető utak mellett, a közigazgatási határnál lévő táblán,

i) az önkormányzati gépkocsikon,

j) a polgármesteri hivatal irodáiban.


(4)A 13. § (3) bekezdés a-j) pontjában meghatározottakon kívül e rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott személyi kör által készített kiadványokon, vagy jellegzetes termékeken az önkormányzat címerének használatát - kérelmére – a polgármester engedélyezi.


(5)Kereskedelmi vagy reklámcélú felhasználás esetén a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. Mértékét a képviselő-testület állapítja meg.


(6)A díj megállapítása történhet egyösszegben, évi átalány formájában, vagy elért árbevétel arányában.


14.§


(1)A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

A kérelmező nevét, címét, a címerhasználat célját, az előállítani kívánt mennyiséget, a terjesztés módját, a használat időtartamát, a címerrel díszítendő tárgy fotóját vagy rajzát, a felhasználásért felelős megnevezését.


(2)A kiadott engedélyekről a Solymári Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


(3) Az engedélyt a polgármester visszavonhatja, ha a felhasználásához kötődő tevékenység Solymár Nagyközség jóhírnevét sérti, vagy a felhasználó személyében a címer használatára érdemtelenné válik.


(4) Az önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.


(5) Aki engedély nélkül, vagy a kiadott engedélytől eltérően használja Solymár címerét, a közösségi együttélés szabályait sérti meg és külön rendeletben foglalt jogkövetkezménnyel sújtja.


15.§


(1) A pecsét: a pecsét köralakú, középrészében a nagyközségi címerrel, illetve a „Solymár Nagyközség Önkormányzat” körfelirattal.


(2) A pecsét őrzője a polgármester.


(3) A pecsétet a polgármester alkalmazhatja önkormányzati hatósági ügyben saját kezű aláírása mellett, nagyfontosságú, ünnepélyes okiratkiadás, (nagyközségi kitüntetés, díszpolgárrá avatás, intézményalapítás, más önkormányzatokkal megállapodás, külföldi szerződéskötés) alkalmával.


16.§


(1)Díszzászló: méretei: 100 x 180 cm. A keskenyebbik oldaláról felezve 50 x 180 cm fehér, 50 x 180 cm sötétkék, a mértani közepén, mindkét oldalon Solymár címerével. Szélein rojtokkal, sarkain bojttal.


(2) Őrzés helye: a polgármester dolgozószobája.


(3) A nagyközségi zászlónak jelen kell lennie a nagyközségi ünnepek rendezvényein és olyan alkalommal, amikor a képviselő-testület meghatározza.


(4) A zászlót a zászlótartó viszi és felel érte. A zászlótartó és a zászlót kísérő személyeket a polgármester jelöli ki.


(5) Függönyzászló, gyalogzászló: az önkormányzat intézményei függönyzászlót és gyalogzászlót nemzeti és nagyközségi ünnepeken és más kivételes alkalmakkor tűzik ki.


(6) Kiszászló: önkormányzati ünnepeken kiszászlóval kell a települést díszíteni, a kiszászló sötétkék-fehér színű zászló, címer nélkül.



4.Átmeneti és záró rendelkezések


17.§


(1)A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik, a 17. § (4) bekezdés 2015. november 1. napján lép hatályba.


(2)E rendeletet a folyamatban lévő névhasználati és címerhasználati ügyekben is alkalmazni kell.


(3)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 14/2000. (IV.6.) helyi rendelet azzal, hogy a rendelettel alkotott jelképek jogfolytonosnak tekintendőek e rendelettel egyező jelképekkel.


(4)E rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 24/2015. (X. 29.) sz. önkormányzati rendelet az alábbi 9. § (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:


„9. § (3) A Solymár névhasználattal összefüggő közösségi együttélés szabályát sérti meg az, aki engedély nélkül, vagy a kiadott engedélytől eltérően használja Solymár nevét, német nyelvű megnevezését (Schaumar), vagy bármely toldalékos formáját.


(4) Aki engedély nélkül, vagy a kiadott engedélytől eltérően használja Solymár címerét, a közösségi együttélés szabályait sérti meg.”





     

Dr. Beregszászi Márk

Jegyző

Dr. Szente Kálmán

Polgármester



A rendelet kihirdetve: 2015. október 29.


 Solymár, 2015. október 29.





                                                                                                          Dr. Beregszászi Márk

                                                                                                          Jegyző


Mellékletek