Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közterületek kezelésének szabályairól szóló 17/2017. (IX.28.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 01- 2017. 11. 30

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 5. §-ában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a 46.§ (1) bekezdés f) pontjára, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi közterületek kezelésének szabályairól szóló 17/2017. (IX.28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban „Rendelet”) e rendeletben foglaltak szerint módosítja.


1. §


(1) A Rendelet 7. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki.


„7. § (4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően november 15 és március 1-je közötti időszakra vonatkozóan Munkakezdési Hozzájárulást a közútkezelő a kivitelezés felelős műszaki vezetőjének erre vonatkozó nyilatkozata és az alábbi feltételek együttes teljesítése esetén adhat:

a) a felelős műszaki vezető nyilatkozik arról, hogy

aa) az időjárási körülmények a kivitelezés minőségét nem befolyásolják;

ab) a felhasznált és beépítésre kerülő anyagok minőségét, megfelelőségét az adott időjárási körülmények hátrányosan nem befolyásolják (hőmérsékleti tényező, csapadék);

b) a kivitelezés időtartamára és az azt követő 7 naptári napra vonatkozó időjárás-előrejelzés alapján nem várható az, hogy a napi minimum hőmérséklet 0 oC alá esik, valamint

c) a kivitelezés időtartamára, és az azt megelőző 3 nap, valamint az azt követő 1 napon csapadék mennyiség nem haladja meg a 5 mm-t.”


(2) A Rendelet 9. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki.


„9. § (5) Az e rendelet alapján megállapított közterület igénybevételéért fizetendő díj mértékét közcélú létesítmény építése esetén az illetékes önkormányzati bizottság (közlekedési bizottság) méltányosságból, a kérelmező indokolt kérelme alapján, korlátlanul csökkentheti.”


2. §


(1) A Rendelet 21. § (2) bekezdése helyére az alábbi szövegrész kerül.


„21. § (2) A bontási helyet véglegesen csak az eredeti, illetve a közútkezelő által esetenként előírt magasabb értékű vagy nagyobb teherbírású burkolattal szabad helyreállítani. A felbontott út betonalapjának helyreállítása eredeti vastagságának megfelelően, de legalább 25 cm vastagságban történhet. A betonalap együttdolgozása érdekében a meglévő betonalap csatlakozó részeit érdesíteni kell. A betonalap alatt minimálisan 20 cm vastag tömörített ágyazatot kell készíteni. A 20 cm vastag makadámalapot még abban az esetben is el kell készíteni, ha a burkolat alatt csak zúzottkőterítés van. Az aszfaltburkolat helyreállítása során a vágási éleknél a vízzáró tömítettséget biztosítani kell.”



(2) A Rendelet 21. § (5) bekezdése helyére az alábbi szövegrész kerül.


„21. § (5) Amennyiben egy vagy több közműépítés miatt a meglévő út-, illetve járdaburkolat területének több mint 70%-át felbontják, vagy a munkálatok során az engedély alá nem vont út (járda) szakaszok nagymértékben sérültek, az engedélyes kötelezhető a teljes útszerkezet átépítésére. Ha a bontás a felület 50-70%-át érinti, a kivitelező a teljes kopóréteg elkészítésére kötelezhető. Több kivitelező esetén a költségeket arányosan meg kell osztani. Ebben az esetben az (1) bekezdésben meghatározott határidőt az utoljára befejezett közműépítéstől kell figyelembe venni.”


3. §


(1) E rendelet a 2017. december 1-jén lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendeletet a Rendelettel egységes szerkezetbe foglalja.





Dr. Szente Kálmán

Polgármester

Dr. Beregszászi Márk

Jegyző



Záradék:


A rendelet 2017. november 30. napján kifüggesztésre került.


2017. november 30. nap


                Dr. Beregszászi Márk

                 Jegyző



Mellékletek