Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 01- 2022. 10. 27

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól1

2017.06.01.

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól a következőket rendeli el:

1. A rendelet alkalmazási köre, az egyeztetésben résztvevő partnerek köre

1. § A nyilvánosság és közösségi ellenőrzés lehetőségének biztosítása érdekében a településfejlesztési koncepció (a továbbiakban: koncepció), az integrált településfejlesztési stratégia (a továbbiakban: stratégia) és a településrendezési eszközök a településképi arculati kézikönyv (továbbiakban kézikönyv) és a településképi rendelet készítését, módosítását a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Településkódex) 28. § (1) bekezdése alapján a polgármester partnerségi egyeztetés útján egyezteti a településen illetve a tervezési területen és hatáskörnyezetében érintett partnerekkel (a továbbiakban: partnerek).

2. § A partnerségi egyeztetésben részt vevő partner:

a) a nagyközség közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a solymári székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) a solymári székhellyel bejegyzett civil szervezet.

2. A partnerségi egyeztetésben részt vevők tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) A településfejlesztési, a településrendezési vagy településképi dokumentum és az egyeztetési eljárás fajtájától függően az 1. mellékletben meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester intézkedik az értelmezéshez szükséges részletezettséggel elkészített dokumentumok, és szükség esetén az alátámasztó munkarészeket tartalmazó dokumentáció Solymár hivatalos honlapjára történő feltöltéséről, a partnerek tájékoztatása céljából.

(2) A polgármester előzetes tájékoztatás és véleményeztetés céljából az alábbi eszközökön keresztül ad tájékoztatást:

a) Solymár hivatalos honlapja,

b) a községháza épületében lévő hirdetőtábla,

c) a Solymári Hírmondó, és

d) lakossági fórumon, leghamarabb 8 nappal az a) b) c) pontokban foglaltak után.

4. § A 3. § (2) bekezdésben felsorolt tájékoztatási eszközöket az 1. mellékletben meghatározott módon kell alkalmazni.

3. A partnerek javaslatai és véleményei közlésének módja

5. § A közzétett felhívás és tájékoztatás alapján a partnerek a felhívásban vagy a lakossági fórumon meghatározott legalább 8 napos határidőig írásos javaslatokat tehetnek, véleményt nyilváníthatnak:

a) postai úton és személyesen a Solymári Nagyközség Önkormányzata székhelyén (2083. Solymár, József Attila utca 1.) történő leadással illetve megküldéssel vagy,

b) elektronikus úton, levélben történő megküldéssel a felhívásban meghatározott e-mail címre, amennyiben a felhívás ilyet tartalmaz.

4. Az egyeztetésben részt vevők javaslatainak és véleményeinek kezelése

6. § (1) A beérkezett javaslatok, vélemények, az ezekre adott válaszok és kapcsolódó iratok dokumentálásáról és nyilvántartásáról gondoskodni kell.

(2) A véleményeztetés céljából történő tájékoztatásra válaszként beérkezett javaslatokra, véleményekre választ kell adni, amelynek el nem fogadott javaslat vagy vélemény esetén indokolást is tartalmaznia kell. A beérkezett javaslatokról a polgármester és a főépítész által közösen előterjesztettek alapján a képviselő-testület dönt.

(3) A vélemények tisztázása érdekében az önkormányzat a partnerekkel további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni. Az egyeztetés módja lehet (az Önkormányzat döntése alapján) főépítészi egyeztetés, bizottsági ülés illetve meghívásos tárgyalás.

7. § (1) Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során véleményt nem adott, vagy adott, de az egyeztető tárgyaláson szabályos meghívás ellenére nem vett részt, a továbbiakban kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni.

(2) Az előzetesen el nem fogadott javaslatokról a településfejlesztésért felelős bizottság dönt.

(3) Az el nem fogadott javaslatokról, véleményekről készített összefoglalást Solymár hivatalos honlapjára fel kell tölteni, erre hirdetmény formájában is fel kell hívni a figyelmet a honlapon.

(4) A beérkezett véleményeket a polgármesteri hivatal iktatja és a kérelmekről, valamint javaslatokról nyilvántartást vezet.

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

8. § (1) A polgármester gondoskodik arról, hogy az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet a kihirdetését követő 10 napon belül teljes terjedelmében kerüljön feltöltésre Solymár hivatalos honlapjára.

(2) A (1) bekezdés szerinti intézkedéséről a polgármester hirdetményt tesz közzé:

a) Solymár hivatalos honlapján,

b) a községháza épületében lévő hirdetőtáblán és a

c) Solymári Hírmondóban.

6. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével a településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 64/2013. (IV. 24.) önkormányzati határozat hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 28. napjával.