Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2018. 11. 29

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2018.11.29.

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdése, valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja, valamint 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a településért tevékenykedő állampolgárok munkájának méltó elismeréseként az alábbi rendeletet alkotja:

1. Értelmező rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet alkalmazásában:

1. Adományozás: a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és szervezetek méltó elismerésben történő részesítése azért, hogy személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsuk példaként a jelen és az utókor elé.

2. Kulturális közösség: az a jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező önszerveződött és hazai természetes személyekből álló szervezet, aki a településen a jelen rendelet 2. § (2) bekezdésben felsorolt területeken a település érdekében tevékenykedik.

3. Jogosult: az, aki a jelen rendeletben alapított elismerést megkapta a vonatkozó eljárás lefolytatása szerint.

(2) Solymár Nagyközség Önkormányzata által adományozható elismerések:

a) „SOLYMÁRÉRT” kitüntetés

b) Solymár Kiváló Tanulója

c) Solymár Kiváló Diáksportolója

d) Ifjúsági Közösségi Munkáért Díj

e) Hunyadi-Díj

(a továbbiakban együtt: elismerések) alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza.

2. A SOLYMÁRÉRT kitüntetés

2. § (1) SOLYMÁRÉRT kitüntetés és emlékplakett (2–3. § alkalmazásában a továbbiakban „Kitüntetés”) adományozható azoknak a hazai és külföldi természetes személyeknek és önszerveződött kulturális közösségeknek, akik, illetve amelyek a meghatározott területeken hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2) Az (1) bekezdésben említett területek a következők:

a) művelődés kultúra és hagyományőrzés,

b) szociális-karitatív,

c) vallási, egyházi,

d) sport és szabadidő

e) egyéb a település érdekeit szolgáló tevékenység.

3. § (1) Évente legfeljebb egy, rendkívül indokolt esetben több Kitüntetés adományozható.

(2) A Kitüntetés általában május hónapban, a Hősök napján kerül átadásra, de a képviselő-testület a kitüntetés átadására ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A Kitüntetéssel pénzjutalom és kék bársony díszdobozban elhelyezett emlékplakett jár. Az emlékplakett anyaga bronz, arany füstlemezzel borítva, hátoldalán 001-től a sorszám és az adományozás dátuma gravírozva. A pénzjutalom mértéke a mindenkori képviselői alapilletmény négyszerese. A kitüntetéshez díszoklevél valamint kitűző kerül átadásra.

(4) A Kitüntetés posztumusz is adományozható.

3. Solymár Kiváló Tanulója

4. § „Solymár Kiváló Tanulója” kitüntetés annak a gyermeknek adományozható, aki az alább felsorolt feltételeknek megfelel:

a) állandó bejelentett lakhelye Solymár, vagy az önkormányzat illetékességi területén működő, saját fenntartású iskola tanulója,

b) tanulmányi évei alatt folyamatos szorgalmas munkájával kitűnő vagy jeles tanulmányi eredményt ért el,

c) fővárosi, megyei, országos vagy nemzetközi szinten tanulmányi, kulturális, művészeti versenyen 1-5 közötti helyezést ért el,

d) kiemelkedő tanulmányi eredményével, példamutató magatartásával dicsőséget szerzett a településnek illetve iskolájának.

4. Solymár Kiváló Diáksportolója

5. § „Solymár Kiváló Diáksportolója” kitüntetés annak a gyermeknek adományozható, aki az alább felsorolt feltételeknek megfelel:

a) állandó bejelentett lakhelye Solymár, vagy az önkormányzat illetékességi területén működő, saját fenntartású általános iskola tanulója,

b) magatartásával, tanulmányi és sport teljesítményével jó példát mutat diáktartásainak

c) kiemelkedő sporttevékenységével dicsőséget szerzett a településnek illetve iskolájának.

5. Ifjúsági Közösségi Munkáért díj

6. § „Ifjúsági Közösségi Munkáért Díj” kitüntetés annak a fiatalnak adományozható, aki az alább felsorolt feltételeknek megfelel:

a) állandó bejelentett lakhelye Solymár, vagy az önkormányzat illetékességi területén működő iskola tanulója, civil szervezet vagy kulturális közösség tagja

b) még nem töltötte be a 35. életévét,

c) meghatározó szerepet tölt be a közösség életében,

d) magatartása és szorgalma példaértékű társai számára,

e) legalább két éve folyamatosan részt vesz a közösség szervezésének munkájában.

6. Hunyadi-Díj

7. § (1) Hunyadi-Díjban részesülhet az a tanuló, aki kiemelkedő munkájával öregbítette iskolánk hírnevét, vagy tevékenysége példaként állítható a tanulói közösség elé valamint eleget tesz az alábbiakban felsorolt feltételeknek:

a) elsősorban solymári lakos;

b) legalább 7 évig az iskola diákja volt,

c) ebben az időszakban tanulmányi, eredménye elérte a jeles szintet, vagy kitűnő volt;

d) magatartását, szorgalmát a nevelőtestület példamutatóra értékelte,

e) többször kiemelkedő eredményt ért el a különböző szintű tanulmányi és (vagy) sportversenyeken,

f) kiemelkedő művelődési tevékenységet végez,

g) a diákok körében – példamutató magatartása, szorgalma, tanulmányi munkája, versenyeken való szereplése és társaival való kapcsolata alapján – népszerű.

(2) A jelöltté váláshoz a tantestület és a Diákönkormányzat támogatása szükséges. Több azonos értékkel rendelkező jelölt esetén szavazással a tantestület dönt.

8. § Amennyiben nincs olyan diák, aki adott évben a feltételeknek megfelelne, akkor a díj nem kerül átadásra.

7. Közös rendelkezések

9. § (1) A 4–7. §-ban részletezett Elismerésekből évente egy cím adományozható.

(2) A 4–7. §-ban részletezett Elismerések tekintetében a díjazottak díszoklevélben és 50.000,- Ft, azaz ötvenezer forint értékű - jutalomban részesülnek.

10. § (1) A díszoklevél tartalmazza:

a) a díjazott nevét,

b) adományozás indokát,

c) adományozás dátumát,

d) adományozó pecsétjét és képviselőjének aláírását.

(2) A díszokleveleket folyamatos számozással kell ellátni.

(3) A 4–6. §-ban részletezett díjakat minden évben Solymár Nagyközség Önkormányzatának hivatalos ünnepségének keretében, március 15-én adja át a polgármester.

11. § (1) A Hunyadi-Díj átadására – minden évben – a tanévzáró ünnepségen kerül sor.

(2) A díjat az alapító önkormányzat polgármestere vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott személy adja át.

6. Az adományozás rendje

12. § (1) A kitüntetés és a cím adományozására írásban, részletes indoklással ellátott javaslatot bármely személy, közösség, szervezet tehet.

(2) A javaslatokat Solymár Kiváló Tanulója, Solymár Kiváló Diáksportolója, Ifjúsági Közösségi Munkáért kitüntetések esetében minden év február 15-ig, míg a „SOLYMÁRÉRT” kitüntetésre, valamint a Hunyadi-Díjra minden év március l5-ig kell előterjeszteni az önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál a jelen rendelet 1. mellékletében szereplő formanyomtatványon. A beérkezett javaslatok szakszerű kezeléséről és a vonatkozó eljárás lefolytatásáról a polgármester gondoskodik.

(3) Solymár Kiváló Tanulója, Solymár Kiváló Diáksportolója kitüntetések, valamint a Hunyadi-Díj esetében a javaslathoz mellékelni kell a tantestület, és a diákönkormányzat véleményét, az Ifjúsági Közösségi Munkáért kitüntetés esetében a jelöléshez az adott közösség írásbeli jóváhagyása szükséges.1

(4) A kitüntetési javaslatot az Közművelődési Bizottság véleményével együtt kell előterjeszteni a Képviselő-testület elé.

(5) A kitüntetések adományozására a Képviselő-testület jogosult. Határozatát titkos szavazással és minősített többséggel kell meghoznia a 8. § (8) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(6) A képviselő-testület egy elismerést megosztva, vagy két azonos elismerést adományozhat egyidejűleg.

(7) A képviselő-testület elnöke az elismerés adományozására vonatkozó szavazás során, eredménytelen szavazás esetén köteles a két legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét ismételten szavazásra bocsátani. Ebben az esetben csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt nevére lehet érvényesen szavazni.

(8) Amennyiben a két egymást követő szavazás eredménytelen, a harmadik szavazás során a képviselő-testület a díj odaítélésére vonatkozó határozatát egyszerű többséggel hozza meg.

7. Vegyes rendelkezések

13. § (1) A jogosultakat megkülönböztetett tisztelet illeti meg, amely a következőkből áll:

a) az Önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kapnak;

b) díjtalanul látogathatják az Önkormányzat művészeti és kulturális rendezvényeit, intézményeit.

(2) Az adományokról, annak jogosultjairól és az adományozó eljárással kapcsolatban keletkezett köziratokról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(3) Az adományok átadásával kapcsolatos előkészítő, szervező és adminisztratív tevékenységet a Polgármesteri Hivatal végzi.

(4) A jelen rendeletben megállapított pénzjutalom közterheit az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében nevesítve kel megállapítani.

(5) A jelen rendeletben nevesített adományok a jogosulttól visszavonhatóak, ha a kitüntetett az adományozást követően vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenységéből adódóan a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és/vagy a közügyektől eltiltotta.

(6) A jelen rendeletben alapított Elismerések adományozását, esetleges visszavonását az önkormányzat hivatalos lapjában és honlapján is közzé kell tenni.

14. § (1) Solymár Kiváló Tanulója cím először 2012-ben került átadásra.

(2) Solymár Kiváló Diáksportolója cím először 2012-ben került átadásra.

(3) Ifjúsági Közösségi Munkáért Díj először 2012-ben került átadásra.

15. § (1) A jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egy időben Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2011. (XII. 13.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 10/2014. (V.29.), 2/2016. (II.14.) önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Módosította a 19/2019. (XII. 12.) önkormányzati rendelet, hatályos 2019. december 13-tól.