Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (III.29.) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2018. 04. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 17. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelembe véve a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 31. § (1)-(2) bekezdéseit, az önkormányzati beruházásban épülő utak és közművek útépítési és közművesítési hozzájárulásáról a helyi körülmények szabályozására az alábbi rendeletet alkotja.


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Solymár Nagyközség közigazgatási területén a jóváhagyott településszerkezeti tervvel, helyi építési szabályzattal és szabályozási tervvel összhangban lévő, önkormányzati beruházásban újonnan megvalósuló helyi közlekedési létesítmény és közmű építésére, valamint az azokkal érintett ingatlanok tulajdonosai által fizetendő közművesítési és útépítési hozzájárulásokra.


(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat és a helyi közút használatában érintett ingatlan tulajdonosai között az 1988. évi I. törvény 31. §-a alapján létrejött együttműködés keretében megvalósuló helyi közút építésére (földút szilárd burkolattal való ellátására), valamint az ehhez kapcsolódóan előírt útépítési érdekeltségi hozzájárulásokra.


2. §


(1) E rendelet alkalmazásában:

a) közlekedési létesítmény: helyi közút, kerékpárút, gyalogút, járda és ezek tartozékai,


b) ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészletek, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 12. §-a szerinti egyéb önálló ingatlanok.


c) telekhatár: az érintett ingatlannak az ingatlan-nyilvántartás szerinti határa.


d) közműépítés: vezetékes földgáz, elektromos energia ellátást szolgáló közmű   elosztóhálózatok fejlesztése a telekhatárig az önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként használt vagy nyilvántartott területen, továbbá szolgalmi joggal biztosított nyomvonalon. A 11. § tekintetében valamennyi, a szabályozási tervben meghatározott szükséges közműfajta ideértendő (vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna, csapadék csatorna).


e) útépítés: az önkormányzati beruházásként megvalósuló, az ingatlanok megközelítését szolgáló útburkolat és járda építése, korszerűsítése, közútként nyilvántartott és egyéb a köznek átadott területen - amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére -, az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 93/2012. (V.10.) Kormányrendelet és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet előírásainak figyelembe vételével.


f) érintett ingatlan tulajdonosa: aki a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa.


g) ingatlanfejlesztésben érdekeltek: a 11. § tekintetében az érintett ingatlannak az önkormányzattal kötendő megállapodás aláírásának időpontjában ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa(i) és/vagy az érintett ingatlanon befektetni szándékozó, beruházásban érdekelt személyek.


h) érintett ingatlan:

ha)    a közművesítési hozzájárulás szempontjából az az ingatlan, amelyhez közvetlen leágazás létesíthető a megépült elosztó vezetékről;

hb)    útépítés szempontjából az az ingatlan, amely a megépülő út mentén fekszik, vagy arról az útról közelíthető meg az ingatlan;

hc)    a 11. §-ban foglaltak tekintetében az ingatlanfejlesztéssel érintett, a kezdeményezők kérelmében és a kötendő megállapodásban meghatározásra kerülő ingatlanok.


i) Újonnan beépítésre szánt terület: a jóváhagyott helyi építési szabályzatban, illetve szabályozási tervben megállapított azon beépítésre szánt terület, amely jellemzően új beépítettségű, illetve további beépítés céljára szolgáló területrész.


j) Rehabilitációra kijelölt terület: a jóváhagyott helyi építési szabályzatban, illetve szabályozási tervben megállapított, elavult, de értéket képviselő településrész, tömb olyan felújítása, amely során az úthálózat és az épületállomány erre érdemes elemeinek megtartásával, korszerűsítésével, az alkalmas épületek, épületrészek elbontásával, esetleg azok új épületekkel történő pótlásával történik az érintett terület értéken a kornak megfelelő színvonalra emelése


k) Helyi közút használatában érdekeltek: az érintett ingatlan tulajdonosai, akiknek ingatlana határos a közúttal és arról ténylegesen megközelíthető.


i) Beruházási összköltség: a helyi közút és a közmű létesítésével kapcsolatban felmerült összes költség, amelynek meghatározására a beruházás pénzügyi lezárását követően kerül sor.

3. §


(1) Az Önkormányzat a beruházási költségeinek fedezetét évente a költségvetésben e célra elkülönített keretösszegből biztosítja.


(2) A képviselő-testület az egyes közlekedési létesítmények közműépítések hozzájárulásának mértékét esetenként határozza meg.



2. Az újonnan beépítésre szánt és a rehabilitációra kijelölt területekre

vonatkozó rendelkezések


4. §


(1) A helyi építési szabályzatban illetőleg szabályozási tervben a területre előírt közműveket közműcsatlakozásokat és kiszolgáló utakat az újonnan beépítésre szánt illetve rehabilitációra kijelölt területeken legkésőbb az általuk kiszolgált építmények használatbavételéig meg kell valósítani.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott beruházásokat az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletével, a helyi építési szabályzattal és szabályozási tervekkel összhangban szervezhet.


(3) Az Önkormányzat jelen rendelettel az (1) bekezdésben meghatározott területeken megvalósuló közműépítések és útépítések beruházási összköltségét – amely magában foglalja a beruházás előkészítésének, tervezésének és kivitelezésének igazolt költségeit részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira hárítja át (közművesítési és útépítési hozzájárulás).


5. §


(1) A közműépítéssel és az útépítéssel kapcsolatos beruházás megvalósításáról – a  bizottságok hatásköri jegyzéke szerinti illetékes bizottság előzetes véleményének ismeretében – a Képviselő-testület határozattal dönt.


(2) Az érintett ingatlanok tulajdonosait a Képviselő-testületnek a beruházás megvalósításáról, valamint az útépítési hozzájárulás későbbi kiszabására vonatkozó   döntéséről, a polgármesteri hivatal hivatalos hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel, valamint a helyi sajtó útján a beruházás megindítását megelőzően tájékoztatja.


3. Solymár belterületi részeire

vonatkozó rendelkezések


6. §


(1) A 4. § (1) bekezdésében meghatározott területeken kívül eső belterületi településrészeken a jóváhagyott helyi építési szabályzattal illetőleg szabályozási tervvel összhangban lévő, önkormányzati beruházásban megvalósuló helyi közút- és közműépítés esetén a beruházással érintett ingatlanok tulajdonosai közművesítési és útépítési hozzájárulás megfizetésére kötelezhetőek, amellyel az önkormányzat a beruházás költségeit részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira hárítja át (közművesítési és útépítési hozzájárulás).


(2) Az önkormányzati beruházásban megvalósuló egyes helyi közút- és közműépítésekkel kapcsolatban felmerülő beruházási költségeknek az érintett ingatlanok tulajdonosaira áthárítandó valamint az önkormányzat által finanszírozott arányának százalékos megosztásáról a Képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében, illetve a beruházásra költségeinek állami támogatására vonatkozó pályázat eredményének ismeretében dönt.


(3) Ezen alcím alapján nem kell hozzájárulást fizetni:


a) meglévő közmű és helyi közút felújítása; karbantartása; rekonstrukciója esetén, valamint abban az esetben ha saját erőből építették,

b) olyan közmű és helyi közút után, amelyet az ingatlan tulajdonosai saját költségen létesítettek;



4. Útépítési érdekeltségi hozzájárulás


7. §


(1) Az önkormányzat a közút építésében együttműködhet a közút használatában érdekelt tulajdonosokkal.


(2) Az együttműködés formáját az érdekeltek határozzák meg, amely alapján létrejövő együttműködési megállapodást a Képviselő-testület hozzájárulásával a polgármester köti meg.


(3) Az önkormányzat – ha az útépítési együttműködésben az összes érintett ingatlanok több mint 2/3-ának tulajdonosai részt vesznek – az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt ingatlan tulajdonosait a bekerülési összköltség érintett ingatlanra eső hányada, de legfeljebb a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig jelen rendelet alapján útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezheti.


(4) A (3) bekezdés szerinti útépítések esetén útépítési érdekeltségi hozzájárulást azoknak a tulajdonosoknak kell megfizetnie, aki a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan tulajdonosai.



5. A közművesítési és útépítési hozzájárulás, valamint az útépítési érdekeltségi

hozzájárulás előírására és megfizetésére vonatkozó közös rendelkezések


8. §


(1) A 4. § (3) bekezdésében, az 6. § (1)-(2) bekezdéseiben meghatározottak alapján az érintett ingatlanok tulajdonosai által fizetendő közművesítési és útépítési hozzájárulás összegét, valamint a 7. § (3) bekezdésében meghatározottak alapján fizetendő útépítési érdekeltségi hozzájárulás mértékét az elkészült közmű üzembe helyezését, a megépült helyi közút műszaki átadását követő 1 hónapon belül az Étv. 28. § (2) bekezdésben foglaltakra figyelemmel a képviselő-testülete határozattal írja elő (a közművesítési és útépítési hozzájárulás, valamint az útépítési érdekeltségi hozzájárulás a továbbiakban együtt: hozzájárulás).


(2) Közlekedési létesítmény és közmű korszerűsítése esetén akkor állapítható meg hozzájárulás, ha a meglévő út, közmű építése kapcsán előzőleg nem került kivetésre út, közműépítési hozzájárulás azonos jogcímen.


(3) A hozzájárulást az ingatlannak a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának kell megfizetnie, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint.


(4) A képviselő-testület érdekeltségi hozzájárulást megállapító határozata ellen Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz lehet fellebbezni, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon  belül.


(5) A hozzájárulást a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül egy összegben kell az önkormányzat felé megfizetni.


(6) A hozzájárulás mértéke:


a) az útépítési érdekeltségi hozzájárulás esetén, a bekerülési összköltség érintett ingatlanra eső hányada, de legfeljebb az útépítési együttműködésben résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulással azonos összeg.


b) Több közúttal határos vagy érintett ingatlan esetén, az előbb megvalósuló létesítmény után kell a hozzájárulást megfizetni.


9. §


(1) A Képviselő-testület az érdekeltségi hozzájárulás megállapításakor dönt arra vonatkozóan, hogy milyen keretek között állapítja meg a részletfizetés feltételeit.


(2) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48 §-a szerinti mértékű késedelmi kamattal növelt hozzájárulást kell fizetni.


(3) A jelen rendeletben a hozzájárulás előírásával kapcsolatos eljárásra, valamint a teljesítés elmulasztása esetén a hozzájárulás behajtására általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban „Ákr.”) rendelkezései, míg a hatósági határozattal szembeni bírósági felülvizsgálatra vonatkozóan a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény rendelkezései az irányadóak.


(4) Ha a magánszemély a közműhálózat (út) fejlesztéséhez ezen rendelet alapján pénzbeli befizetéssel hozzájárul, akkor a központi költségvetés az ilyen célra befizetett összeg hatályos jogszabályok szerinti mértékét közműfejlesztési támogatás címén a külön jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén meghatározott módon és eljárás keretében a magánszemélynek visszatéríti.


(5) Az érintett ingatlan hozzájárulás fizetésére kötelezett tulajdonosa az önkormányzat által jelen rendelet alapján létesített közművezetékre mindaddig nem csatlakozhat rá – a részletfizetési, vagy halasztási kedvezményben részesült tulajdonos kivételével -, amíg a hozzájárulás összegét az önkormányzat javára meg nem fizeti.


(6) Az önkormányzat a hozzájárulás megfizetéséről a fizetésre kötelezetteknek igazolást ad.


6. Tulajdonjogi rendelkezések


10. §


(1) E rendelet szabályai szerint megvalósuló közlekedési létesítmény, elektromos hálózat és gázelosztó vezeték az önkormányzat tulajdonába kerül.


(2) A szakszerű folyamatos üzemeltetés, karbantartás és felújítás, az önkormányzat, mint tulajdonos (üzemeltető) feladata.


(3) A megvalósult közművek nyilvántartásba vétele a közműkezelő és/vagy a tulajdonos feladata.



7. Záró rendelkezések


11. §


(1) Ez a rendelet 2018. április 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően megkezdett – a rendelet hatálya alá tartozó – út- és közműépítésekre kell alkalmazni.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Solymár Nagyközség Önkormányzatának az útépítési és közművesítési hozzájárulásról szóló 21/2011. (VII.21.) önkormányzati rendelete.






Dr. Szente Kálmán

polgármester

 Dr. Beregszászi Márk

jegyző

                



Záradék:


A rendelet 2018. március 29. napján kifüggesztésre került.


Solymár, 2018. március 29.


Dr. Beregszászi Márk

           Jegyző