Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2022. 01. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

2022.01.01.

Solymár Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedése, az adóellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtása, valamint az adóhátralékok csökkentése iránt elkötelezett személyi állomány megteremtése és ösztönzése, az önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a Solymári Polgármesteri Hivatalban adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőkre terjed ki.

(2) Az adójutalékból a (1) bekezdésben meghatározott feladatot ellátó személyek részesülnek.

3. § A rendelet alkalmazásában:

1. Végrehajtási eljárás: fizetési felszólítás, hatósági átutalás (inkasszó) ingóság foglalása, jövedelem letiltás, visszatartási jog érvényesítésére átadott hátralék.

2. Adóellenőrzés: a jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, adóalap felderítés.

3. Az érdekeltségi alap

4. § A rendeletben megfogalmazott célok teljesülése érdekében, az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők magas színvonalú és eredményes szakmai munkájának megbecsülésére, felelősségük növelésére Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat mindenkori költségvetése adóbevételeinek terhére érdekeltségi alapot hoz létre.

5. § Az érdekeltségi alap forrását

a) az esedékesség időpontját követően beszedett adóhátralék összegének 10%-a,

b) a feltárt és beszedett adóhiányból befolyt összeg 15%-a,

c) beszedett bírság és késedelmi pótlék összegének 10%-a,

de legfeljebb az évi teljes adóbevétel 1 %-a képezi.

4. Az anyagi érdekeltség jogcímei

6. § (1) Ellenőrzési érdekeltség:

a) adótárgy felderítéséhez adatszerzés,

b) adótárgy felderítése,

c) adótárgy ellenőrzése,

d) adóhiány, mulasztási bírság, késedelmi pótlék jogerős megállapítása.

(2) Végrehajtási érdekeltség: jogerősen megállapított és határidőben meg nem fizetett adóhátralékok behajtása.

5. Az érdekeltségi alapból való részesedés

7. § (1) Az érdekeltségi alapból kifizetés akkor teljesíthető, ha az önkormányzat kezelésében lévő helyi adókból elszámolt bevételek összege eléri az összes helyesbített tartozások csökkentett – összegének 90%-át.

(2) Az összes helyesbített előírásoknál figyelmen kívül kell hagyni, a nem végrehajtható követeléseket a felszámolási, végelszámolási, kényszertörlési, megszűntetési és csődeljárás keretében tartozásként nyilvántartott, valamint a bíróság által felfüggesztett összegeket.

8. § (1) Az adóügyi ügyintézők jutalékának összegét a szervezeti egység vezetőjének javaslatára a jegyző, a szervezeti egység vezető jutalékának összegét a jegyző állapítja meg.

(2) A jutalékot szeptember 30-ig kell kifizetni, feltéve, hogy ennek fedezetéül szolgáló érdekeltségi alap rendelkezésre áll.

9. § (1) Az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők érdekeltségi jutalékát a tárgyévben munkában töltött idejük arányában kell kifizetni oly módon, hogy a kifizetett jutalék 80 %-át az adócsoport köztisztviselői részére, a kifizetett jutalék 20 %-át a jegyző részére kell kifizetni. Munkában töltött időnek kell tekinteni azokat a munkanapokat, amelyeken a köztisztviselőt munkabér illeti meg, kivéve ez alól a felmentési időt. Ha tárgyévben a munkabér folyósítása 30 munkanapot meg nem haladó ideig szünetel, akkor azt munkában töltött időnek kell tekinteni. 30 munkanapot meghaladó hiányzás esetén az érdekeltségi jutalékot az év folyamán munkában töltött napok arányában kell kifizetni.

(2) Az érdekeltségi alapból való juttatás éves mértéke nem haladhatja meg a köztisztviselő havi bruttó illetményének ötszörösét.

10. § (1) A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYES-en, GYED-en lévő önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselő az utolsó munkában töltött napig, feladata időarányos teljesítésnek arányában kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetés időpontja az utolsó munkanapot követő első jutalékfizetés időpontja.

(2) Az érdekeltségi jutalék próbaidejét töltő, fegyelmi eljárás alatt álló, valamint fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére nem fizethető ki.

6. Az érdekeltségi alap kezelése

11. § (1) Az érdekeltségi alapot megillető részesedést a 8. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokig kell az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára átutalni.

(2) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a bérjellegű kifizetéseket terhelő adók és járulékok összegét is.

12. § (1) A tárgyévben képződött jutalék alapból fel nem használt rész a következő adóévre nem vihető át.

(2) Az érdekeltségi alapként felhasználható összegeket a zárási összesítő, illetve az analitikus nyilvántartások összesített adatai tartalmazzák.

7. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

14. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti az önkormányzat adóhatósága anyagi érdekeltségéről szóló 12/2003. (VI. 6.) önkormányzati rendelete.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.