Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedés díjának megállapításáról és az utazási feltételek helyi szabályozásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedés díjának megállapításáról és az utazási feltételek helyi szabályozásáról

2024.03.01.

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 18. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Solymár Nagyközség közigazgatási területén autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozóra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában vállalkozó az a gazdasági tevékenységet folytató jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági és egyéb társaság, továbbá természetes személy, akivel Solymár Nagyközség Önkormányzata a menetrendszerű helyi közlekedési tevékenység ellátására szolgáltatási szerződést kötött.

3. § Az autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozó a tevékenységéhez előírt jogszabályi feltételeken túl köteles a Solymári Polgármesteri Hivatalnak bejelenteni az általa indított járatok útvonalát és menetrendjét, illetve az abban bekövetkező változásokat.

2. A menetrend szerinti közlekedés díjai

4. § (1) Az autóbuszjáratok csak érvényes menetjeggyel, bérlettel vagy egyéb utazási igazolvánnyal vehetők igénybe. A havi bérletjegy a rajta feltüntetett naptári hónap 0.00 órától a következő hónap 5. napjának 24. órájáig érvényes.

(2) A Képviselő-testület a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés legmagasabb díjait az alábbiak alapján állapítja meg:

a) vonaljegy: 400.-Ft;

b) Felnőtt havi bérlet: 7 000.- Ft;

c) Nyugdíjas, diák, kismama havi bérlet: 3 000.- Ft;

(3) Az (1) bekezdés szerinti díjtételek tartalmazzák az áfa összegét.A díjtételek változatlan járatszám és menetrend szerint érvényesíthetők.

5. § (1) A helyi autóbuszjáraton minden utas díjmentesen legfeljebb 2 db 40x50x80 cm méretet meg nem haladó, egy személy által könnyen hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt szállíthat.

(2) Az autóbuszban szájkosárral és pórázzal ellátott kutyát érvényes menetjeggyel lehet szállítani. Kivétel a vakvezető kutya, és a rendőrség állományában lévő kutya, melyek szállítása díjtalan.

3. Kedvezmények

6. § (1) A kismamák a terhességük időtartama alatt, illetve TGYÁS, GYES és GYED időtartama alatt jogosultak a kedvezményes bérlet igénybevételére.

(2)1 A kedvezményes bérlet a Solymári Településüzemeltetési Kft. (továbbiakban: STÜ Kft.) telephelyén vásárolható a jogosultság hitelt érdemlő igazolása mellett (terhes kiskönyv, TGYÁS, GYES, GYED igazolás). A STÜ Kft. kedvezményes bérlet kiadásáról sorszámmal ellátott nyilvántartást (dátum, név, cím, jogcím, aláírás) vezet, amely alapján a kedvezmény igénybevételének jogszerűsége megállapítható.

(3)2

(4)3

4. Záró rendelkezések

7. § (1) A szolgáltató érvényes menetrend és az abban meghirdetett km-teljesítmény szerint, továbbá az alkalmazott járművek számának és útvonalának betartásával köteles tevékenykedni.

(2) A hatósági árváltozásról az ár hatálybalépése előtt tájékoztatni kell a lakosságot.

(3) A szolgáltató az érvényben lévő díjakat tartalmazó díjjegyzéket köteles kihelyezni az üzemben állított autóbuszokon.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

9. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti az 23/2005. (VI.9.) önkormányzati rendelet.

1

A 6. § (2) bekezdése a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (3) bekezdését a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § (4) bekezdését a Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.