Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (V.9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tehergépjárművek úthasználatáról

Hatályos: 2011. 05. 15
a tehergépjárművek úthasználatáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–7. melléklethez
Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 57/2011. (III.30.) sz. határozatával döntött arról, hogy a közlekedési táblák kihelyezését a Polgármesteri Hivatal látja el. A Polgármesteri Hivatal folyamatosan egyeztetve a közlekedési koncepciót szükségesnek látja, hogy egy új súlykorlátozási rendszer kerüljön bevezetésre.
A rendszer lényege, hogy Solymár Nagyközség tulajdonában álló utakon 7,5 tonnás súlykorlátozás kerül bevezetésre, ennek alapvető indoka az, hogy az utakat és az utak alatt létesített közműveket a nagy össztömegű tehergépjárművek behajtása aránytalanul terheli és ez jelentős költséget jelent az Önkormányzat részére. Álláspontunk szerint egyes útszakaszok tekintetében szükséges a nagyobb arányú korlátozás is, amelyet a rendelet melléklete tartalmaz (4. sz. melléklet).
A súlykorlátozás eseti feloldására a kiadott építési engedélyek – az engedélyezett területnagyságok arányában – birtokában a rendelet szerinti díjtáblázat, valamint eseti behajtási engedély kiadásával kerülhet sor (1. sz. melléklet). A behajtási engedély mintája szintén a rendelet mellékletét képezi.
A Koppány Márton utca tekintetében az utca rossz állapotára figyelemmel, a súlykorlátozáson túlmenően az átmenő forgalom korlátozására van szükség