Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.06.01.
a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Előzmények: A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény bevezette az „arculati kézikönyv” és a „településképi rendelet” fogalmát és előírja a települési önkormányzatok részére ezek elkészítését. A 2017. október 1-jéig előkészítendő az arculati kézikönyv és a településképi rendelet tartalmára vonatkozóan a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Településkódex) adja meg a részletes végrehajtási utasításokat. A kézikönyv a településkép védelme, a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének megőrzése vagy kialakítása érdekében készül – az építészeti, táji érték és az örökségvédelem figyelembevételével.
Tényállás: A Településkódex szabályozza az arculati kézikönyv és a településképi rendelet elkészítésének eljárási rendjét, amely előzetes tájékoztatást, valamint véleményezést is tartalmaz. Az eljárás egyik fontos mozzanata a partnerségi egyeztetés. A Településkódex előírja, hogy az arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetése során az előzetes tájékoztatás és a véleményezés az alábbi módon történik:
a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,
b) helyi lapban,
c) önkormányzati honlapon, és
d) lakossági fórumon.
Szakmai vélemény: Az arculati kézikönyv és a településképi rendet elkészítésének első lépéseként a Képviselő-testületnek az önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Partnerségi rendelet) meg kell határoznia mind az arculati kézikönyv, mind a településképi rendelet vonatkozásában:
a) a partnerek tájékoztatásának módját és eszközeit,
b) a partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módját és határidejét, nyilvántartásának módját,
c) az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módját, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendjét,
d) az elfogadott kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedéseket.
Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő testülete négy évvel ezelőtt alkotta meg a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 64/2013. (IV. 24.) önkormányzati határozatát.
A jelentős jogszabályi változások következtében a meglévő szabályok módosítása és rendeletebe foglalása szükséges.
A mellékelt rendelettervezet tartalmazza azokat a szabályokat, amelyeket a partnerségi rendeletnek szükséges tartalmaznia:
- az arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez kapcsolódó új egyeztetési szabályokat, valamint
- a településfejlesztési dokumentumok és a településrendezési eszközök partnerségi egyeztetésével kapcsolatos újabb (módosult) szabályokat.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése alapján lefolytatott hatásvizsgálat az alábbiakat állapította meg.
1. a partnerségi rendelet megalkotásával az önkormányzat eleget tesz a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben előírt kötelezettségének és a település formálásában érdekelt személyek, szervezetek bevonásának részletes szabályait tartalmazza, ezzel az új jogszabályi háttérrel új keretet biztosít.
2. A rendelet megalkotása többlet költségvetési hatással nem jár, ugyanakkor a településkódex megalkotása a költségvetési rendeletben is rögzített többletkiadással jár, amelyet a törvényi kötelezettség ír elő. A jogalkotó szándéka szerint a többletköltség központi finanszírozásának kérdése napirenden van.
1. Jelentős környezeti és egészségi következménnyel nem jár a rendelet megalkotása.
1. Jelentős adminisztratív terheket nem ró az önkormányzatra a rendelet megalkotása.
1. A partnerségi rendelet megalkotása az önkormányzat törvényi kötelezettsége, amelynek elmaradása jogszabálysértés, a fenti törvényhelyek megsértését eredményezi.
1. A költségvetési rendelet alkalmazásához rendelkezik az önkormányzat a szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételekkel.