Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2022. 01. 01
az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről
Végső előterjesztői indokolás
Solymár Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 12/2003. (VI.6.) önkormányzati rendelettel alkotta meg a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat adóhatóságának anyagi érdekeltségéről szóló rendeletét.
A rendelet felülvizsgálata során megállapítottuk, hogy új rendelet megalkotása szükséges annak érdekében, hogy az adóbehajtás, kintlevőségek hatékony kezelését megfelelően tudjuk támogatni és ezzel biztosítani tudjuk az egyébként magas színvonalú adócsoport működését.
Az adócsoport munkájával biztosítja Solymár működését és azt, hogy a helyi adóforrások megfelelően teljesüljenek. E rendelet megalkotásával a cél az, hogy a szakemberek megfelelő és szabályozott keretek között a többletadóbevételt eredményező adókintlevőségek behajtását követően kvázi sikerdíjat kapjanak.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése alapján lefolytatott hatásvizsgálat az alábbiakat állapította meg.
1. E rendelet nem befolyásolja a korábbi években megszokott gazdálkodási rendet, ugyanakkor várható az adóbevételek további emelkedése.
2. E rendelet maradéktalanul biztosítja az intézmények működtetését, nem tartalmaz többlet terheket a Solymáron élőknek, tervek szerint hosszútávon biztosítja az adócsoport magas színvonalú szakmai működését.
3. Jelentős környezeti és egészségi következménnyel nem jár a rendelet megalkotása.
4. Jelentős adminisztratív terheket nem ró az önkormányzatra a rendelet megalkotása.
5. E rendelet megalkotása a régi rendelet hatályban tartása esetén törvényességi észrevételt vonhat maga után az önkormányzat és a polgármesteri hivatal szétválása miatt.
6. A rendelet alkalmazásához rendelkezik az önkormányzat a szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételekkel.